Bygg en sommarkoja till barnen

Att bygga en koja är en av sommarens höjdpunkter. Ett litet rum för egna tankar är ofta efterlängtat av både vuxna och barn. Här får du handfasta tips och inspiration.

Man kan göra det så svårt och snyggt man vill, men oftast räcker det med en hög brädor eller en presenning. Att inreda kojor är en ren fröjd: allt funkar förutsatt att det tål lite väder. Tänk målat trä, plast, sten, gummi och små prylar som ger stor effekt.

Förr fanns kolarkojan, flottarkojan, jaktkojan: tillfälliga bostäder för arbetare i oländig terräng. Då förknippad med hårt slit och påtvingad isolering. Numera går tanken främst till lekstuga och äventyrsromantisk frihet. Till skillnad från de gamla arbetarkojorna som stod på fast mark, tar vi fasta på trädkojan.

Bland grenarna

Sommarkojan framför andra är högt belägen bland lummiga grenar, oåtkomlig för icke inbjudna. En repstege att hala upp eller ned är enda vägen in och ut.

Det är här man får vara i fred, här man kan avskärma sig från världen och vardagen. Att den lättar från marken är i sig symboliskt för ensamhet och fantasi. Det är värt att tänka på innan bygget tar fart: det är själva kojans idé som är det viktigaste, sedan kan du lägga ambitionsnivån där det passar dig.

Stadig grund

Att göra kojan till ett stadigt och säkert bygge kräver lite engagemang. Det vet Nils Lagerlöf som är vd på Klara bygg och inredning

- Det viktigaste är grunden - själva "golvet" i kojan. Får man det på plats så löser sig resten, menar han.

Stadiga reglar i rätt höjd för den som ska använda kojan, och som håller brädsidorna på plats, är nästa "måste".

Kojan för barnen inreder sig ofta av sig självt: på nolltid har de dragit in diverse prylar som behövs för leken. I vuxenkojan kan man snegla mot äldre tiders kojor som aldrig rymde mer än det allra nödvändigaste och inreda med en enkel krok, ett litet bord samt en hörna att sitta och ligga i.

Eldstaden bör kanske utebli, men med mjuka kuddar, en handvevad radio och någon slags lampa fixar du myset för mörka sommarkvällar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.