1/10

Brasvärme i höstrusket

Höj mysfaktorn, sänk uppvärmningskostnaden, rädda hösten! Den som installerar en braskamin har mycket att vinna - men det gäller att välja rätt modell och storlek för att det ska bli riktigt bra.

Vad är väl mysigare än en sprakande brasa i höstmörkret? Få saker gör människan så lugn och trygg som en egen härd.

- Jag tror att det är rent genetiskt att vi känner oss lite skyddade med en eldstad. Det är den där beredskapstanken - många är beroende av ström för uppvärmning, men blir det strömavbrott kan man alltid elda. Dessutom är det bra som extra värmekälla när det är riktigt kallt, säger Hans Wikström, vd för kamintillverkaren Keddy och presstalesperson för Svenska Brasvärmeföreningen.

Ta hjälp

En vanlig miss folk gör när de köper en ny eldstad är att välja en alldeles för stor kamin med för hög uteffekt, det vill säga hur mycket värme som genereras.

- Effekten på eldstaden behöver anpassas efter det hus man bor i. En stor kamin med en uteffekt på elva kilowatt motsvarar elva elelement, och det är alldeles för mycket för ett modernt välisolerat hus.

Hans Wikström, vd för kamintillverkaren Keddy och presstalesperson för Svenska Brasvärmeföreningen.
Hans Wikström, vd för kamintillverkaren Keddy och presstalesperson för Svenska Brasvärmeföreningen.

- Kolla med återförsäljare och specialbutiker för brasvärme, de kan hjälpa till med allt du behöver veta för att välja rätt. De kan också hjälpa dig med bygganmälan som behövs för installation av en ny eldstad.

Ren förbränning

Tekniken i braskaminerna har förbättrats mycket, berättar Hans Wikström. I äldre kaminer krävdes det att man eldade på rätt ordentligt för att få en ren förbränning, men i moderna kaminer kan man myselda litegrann utan att släppa ut en massa giftiga rökgaser.

- Bor man i ett hus byggt de senaste 20-30 åren vill man kunna skruva ned effekten på kaminen när det blivit varmt, men man vill samtidigt bibehålla verkningsgraden.

Förbränningen i en modern kamin kan styras bättre genom att syre tillförs i rätt läge för att kyla rökgaserna innan de lämnar kaminen.

- En modern kamin är 40 procent effektivare än en äldre kamin, och utsläppen har minskat med 80 procent - gränsen går någonstans vid millennieskiftet, säger Hans Wikström.

Effektiv insats

De allra flesta som ska sätta in en eldstad väljer en braskamin, en fristående liten kamin som står tio till femton centimeter ut från väggen. Men har man redan en öppen spis av äldre modell hemma kan man göra den mycket effektivare genom att sätta in en insats.

- En öppen spis har mellan fem och tio procents verkningsgrad. Det finns till och med öppna spisar som suger ut varmluft ur rummet. Men med en insats når man uppemot 80 procents verkningsgrad, säger Hans Wikström.

Runda former

När det gäller utseendet väljer många moderna, runda former och mjuka linjer på sina braskaminer - även om man också kan få en klassisk modell som ser ut som mormors järnspis eller en futuristisk hängande droppe. De flesta nya kaminer har mycket glas så att elden kan ses från flera håll.

Prismässigt börjar braskaminerna på omkring 15 000-20 000.

- För det får du en vanlig kamin som fungerar bra och avger värme med en gång, säger Hans Wikström

Den är ofta gjord i gjutjärn eller plåt.

- Gjutjärn är ett bra och formstabilt material, som alltid återtar sin ursprungliga form även om det expanderar när det blir varmt.

Håller värmen

En fördel med det är att det också håller värmen något längre än plåt.

- En gjutjärnskamin består av mer gods och håller därför värmen längre, men det är ingen jätteskillnad. En plåtkamin håller värmen i en halvtimme och en gjutjärnskamin i en och en halv timme ungefär, säger Hans Wikström.

Går du över 20 000 får du en kamin med täljsten eller olivinsten som har möjlighet att lagra värmen och sprida den under längre tid.

- En täljstenskamin motsvarar en kakelugn i funktion, effekt och pris, säger Hans Wikström.

Men kom ihåg att det måste vara en rejäl täljsten för att den ska ha de egenskaperna - minst 25 kilo bör den väga.

- Det finns också vanliga braskaminer med värmemagasin inuti, de syns inte utanpå men har en bra värmelagringsfunktion.