Bovieran - en grönskande mötesplats

ANNONS
|

Dörrarna står öppna till flera lägenheter. Utanför på loftgångarna sitter par och fikar. I vinterträdgården strosar folk kring eller sitter på någon av de många mötesplatserna och läser tidningen. När de passerar varandra byter de några ord. På boulebanan pågår en turnering.

– Det är ett socialt sätt att bo, man pratar med alla. Det blir att man knyter an till varandra, säger Leif Morkvist.

Han är mycket engagerad och ordförande i den tillfälliga styrelsen innan de boende själva tar över bostadsrättsföreningen.

Bovieran är ett nytt koncept för seniorbostäder som enligt planerna ska uppföras på 29 platser runt om i Sverige. Det här i Partille är det första som blivit klart, inflyttningen var i somras. Närmast på tur står Västerås, Växjö, Örebro och Sala. Konceptet är patentsökt i hela Europa.

ANNONS

När Leif och hans fru Margareta för två år sedan hörde talas om byggplanerna bestämde de sig snabbt.

– Vi ville bo här och jag tänkte nu eller aldrig. Det kändes helt rätt, säger Margareta.

De har bott alldeles i närheten sedan 1970-talet, deras barn har växt upp här i södra Sävedalen och en av deras söner har nu köpt deras radhus.

Även om de gick ned från 197 kvadratmeter till 93 så är det gott om utrymme i deras luftiga trea.

Lägenheten består av kök och allrum i ett med utsikt mot naturen. Vidare finns ett rymligt sovrum och bredvid hallen ett litet arbetsrum med datorarbetsplats, läsfåtölj och extra-tv.

– Vi hoppas att inte behöva flytta något mera i vårt liv. Det är skönt att kunna stänga dörren och inte behöva bekymra sig om gräsmattan, säger Leif.

Margareta har jobbat i bostadsföretaget Partillebo och i Göteborgs stad, bland annat på Folkhälsosekretariatet.

Leif har också jobbat inom Göteborgs stad men sedan bytt bana. Han har bland annat varit chef för nöjesparken på Liseberg och som inhyrd konsult varit driftschef för Skara Sommarland när Bert Karlsson satt i riksdagen. Sedan var Leif också en tid delägare till anläggningen.

Margareta och Leif har valt en lägenhet på östra sidan som har morgonsol. Alla lägenheter har balkong på utsidan och dörr mot loftgången på insidan, eller om de ligger på nedre planet uteplats och dörr mot vinterträdgården.

ANNONS

Vinterträdgården är hjärtat i Bovieran. Med släta gångar av genomfärgad betong är det lätt att ta sig fram även med rollator. Det finns ett stort antal olika sittplatser med bänkar, vilstolar, korgmöbler eller bord och kaféstolar där man kan mötas.

Där finns dadelpalm, bananplantor, citronträd med mogna frukter, granatäpple och olivträd från Spanien med många gröna oliver på.

Planteringarna är indelade i fyra teman, ett japanskinspirerat med en damm med guldfiskar, ett skandinaviskt med växter från vår växtzon, ett medelhavsinspirerat vid boulebanan med vinrankor över pergolan och en tropisk avdelning med höga palmer.

En del träd är rejält stora men enligt Leif har man valt sorter som inte är snabbväxande.

Bovieran har en gästlägenhet på 45 kvm för uthyrning och en rymlig samlingslokal. Det finns också ett friskvårdsrum, där man på sikt planerar att ha sjuksköterskemottagning några timmar i veckan.

Men Leif är noga med att påpeka att detta inte är ett äldreboende med vårdbehövande åldringar. De flesta som bor här är friska och pigga. Och man har strävat att få en ålderspridning.

– Man har fördelat lägenheterna efter vissa principer, under 70, mellan 70 och 80, och över 80. Tyngdpunkten ligger på 70 – 75 år. De flesta är friska och det inte svårt att få folk att engagera sig i gemensamma åtaganden, säger Leif.

ANNONS

Den här Bovieran i Partille är en prototyp för de andra som är på gång. Trädgårdarna ska se ut exakt som den här. Däremot kommer lägenheterna att vara lite annorlunda.

– Det har varit oväntat stor efterfrågan på treor så i nästa omgång byggs det fler treor, säger Margareta.

Istället för 24 tvåor och 24 treor blir det i de kommande husen 12 tvåor och 36 treor. I gengäld blir varje trea lite mindre.

Det stora glastaket över vinterträdgården gör att man frågar sig hur temperaturen kan hållas någorlunda behaglig året runt utan att energikostnaderna skjuter i höjden.

– När vi flyttade in i somras var det 31 grader ute men inne i trädgården var det snarare 25 grader, säger Leif.

Göran Mellberg, som står bakom konceptet Bovieran, förklarar senare per telefon hur det fungerar.

Systemet styrs automatiskt av dator som mäter temperatur ute och inne, vindstyrka och vindriktning samt luftfuktighet ute och inne.

– Tekniskt har det inte varit möjligt att bygga ett sådant här hus för tio år sedan utan det skulle blivit olidligt varmt på sommaren, säger Göran Mellberg.

Nu har isolerglaset 65-procentig brytning av uv-strålningen vilket tillsammans med andra tekniska lösningar hindrar solen att värma för mycket.

ANNONS

81 öppningsbara luckor i glasväggar och tak, kompletterade med styrda glasöppningar mellan huskropparna, vädrar automatiskt när det behövs. Det finns inga kylmaskiner utan när det är hett hämtar ventilationen sval uteluft från skuggsidan.

Vintertid fungerar gården som en solfångare. Den filtrade ventilationsluften till lägenheterna tas från gården och är då till stor del redan uppvärmd, detta kompletteras med frisk uteluft som värms upp av värmeväxlare.

Fjärrvärme hjälper till via lägenheternas vattenburna golvvärme. Fjärrvärme värmer också varmvattnet.

Och även om det är minusgrader ute stiger temperaturen i vinterträdgården så fort solen kommer upp.

– Vi har enormt bra energital för att vara i bostadshus. Enligt Boverkets normer ska förbrukningen ligga under 110 kWh/kvm och år. Passivhus ska ligga på 40 och vi ligger på 75, extremt bra, säger Göran Mellberg.

I genomsnitt ska temperaturen i vinterträdgården ligga på 18-20 grader, och på natten ska den gå ned till 12 grader som lägst.

Frampå förmiddagen är det mycket folk ute i vinterträdgården.

– Här på vilstolarna känns det som på playan när solen ligger på, säger Leif.

Margareta vinkar till en bekant på loftgången på andra sidan trädgården.

– Man sitter och fikar här nere, eller äter och tar ett glas vin, säger Leif.

ANNONS

Nog verkar det trivsamt, bekvämt och tryggt.

Men smakar det så kostar det, 1,825 miljoner i insats och en månadsavgift på 5700 kronor.

– Men det är väl värt varenda krona, säger Margareta och Leif med en mun.

ANNONS