Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett litet hus i södra Italien – för tio kronor. Det är vad som erbjuds i Bisaccia.  Bild: Mariano Lavita
Ett litet hus i södra Italien – för tio kronor. Det är vad som erbjuds i Bisaccia. Bild: Mariano Lavita

Bostäder säljs för tio kronor i italiensk stad

Stora delar av italienska Bisaccia ligger öde – nu säljs stadens tomma hus för en euro styck. Stadens vice ordförande uppmanar familjer och kompisgäng att köpa flera av de billiga bostäderna.

GP har tidigare rapporterat om bostäder som sålts för tio kronor styck i Italien. Då handlade det om staden Ollolai på Sardinien. Drygt ett år senare såldes hus för tio kronor styck i ett annat samhälle på Sardinien, då i staden Sambuca.

Nu är det lokala myndigheter i samhället Bisaccia i södra Italien som säljer 90 bostäder för tio kronor styck, något som även Aftonbladet har rapporterat om. Satsningen genomförs i hopp om att rädda staden från att dö ut.

– Nyinflyttade i staden skäms bort och tas väl hand om. Vi vill att den här platsen ska skina igen, säger stadens vice borgmästare Francesco Tartaglia till CNN.

Tomma bostäder

Bisaccia är beläget på gränsen mellan de tre italienska regionerna Kampanien, Apulien och Basilicata. Staden är en av flera i landet som drabbats av avfolkning, och många av bostäderna har stått tomma under en längre tid. Bland annat har Bisaccia drabbats av två jordbävningar, som båda har medfört utflyttningar.

LÄS MER: Nu kan du köpa hus i Italien för 10 kronor

Det övergivna området ligger i byns äldsta delar. Husen står tätt intill varandra och längs samma vägar. Enligt Francesco Tartaglia har många av dem till och med gemensamma ingångar.

– Det är därför vi välkomnar familjer, vänner, släktingar, människor som känner varandra eller investerare att slå sig samman, säger han till CNN.

Krav på renovering

Många av byggnaderna är förfallna och för att köpa bostäderna är det krav på renovering. Men till skillnad från när hus tidigare sålts för liknande belopp i Italien, finns det den här gången ingen tidsram för när renoveringen måste vara klar.

En annan fördel är att det är lokala myndigheter som äger husen, så köparen slipper krångel med eventuella före detta ägare. Dessutom erbjuder staden en lugn tillvaro med vandringsleder med vyer över naturen runt samhället. Det finns också möjligheter till dagsutflykter till flera större italienska städer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.