Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blomsterglädje som kommer tillbaka

Perennerna är trädgårdens pålitligaste pynt. De har det där lilla extra som behövs för att ge liv och färg i rabatten, och det kommer ständigt nya sorter. Varje år vid den här tiden får en art stå lite extra i rampljuset när Årets perenn utses. I år gick priset till dagliljan.

et är inte så svårt att förstå att perennerna är populära. Under våren och hösten – som fortfarande är de bästa planteringstiderna – finns det alltid gott om fina, blommande perenner i plantskolorna. Vivor och pioner på våren, solhattar och nävor på sommaren och höstanemoner och astrar på hösten. Det är lätt att falla pladask för dem.

De flesta perenner är tuffa växter som trivs i hela Sverige. Faktiskt trivs många perenner bättre i norr där snön och kylan skyddar dem under vintern. Blöta, kalla jordar är döden för många perenna växter. Zonindelningen som talar om var i landet vi kan odla en viss växt gäller bara för vedartade buskar och träd, därför har perennerna fått en egen indelning från A till D. A betyder att växten kan odlas i hela landet och D att den är känslig och bara går att odla i landets varmaste del.

Jättedaggkåpa, kärleksört, stäppsalvia och den fläckiga lungörten har alla det gemensamt att de utsetts till Årets perenn. Utmärkelsen delas ut varje höst av Perennagruppen, en samling svenska odlare som vill lyfta fram en särskilt bra art för våra trädgårdar. 2012 års vinnare är den vackra blå bolltisteln.

Årets perenn ska vara frisk, härdig, vacker och fungera i hela Sverige. Egenskaper som också ulleternell, blomsterfunkia och den rödbladiga alunroten har.

Mest känd är ändå den röda solhatten, Echinacea purpurea ’Magnus’ som togs fram av den skånske trädgårdsmästarens Magnus B Nilsson. I flera år sådde han röd solhatt i sin plantskola för att kunna välja ut den perfekta blomman och sedan föröka den. 1998 utsågs ’Magnus’ till Årets perenn i Sverige och fick även utmärkelsen i USA. ’Magnus’ går att köpa över hela världen och används fortfarande i många utställningsträdgårdar i Europa eftersom den håller måttet som en stabil och vacker perenn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.