- Jag kan börja ta ut pension redan nästa år, berättar Mikael Kummelstedt, 54 år, som flyttat till Portugal med sin fru Marina.
För Mikael och Marina Kummelstedt, 54 respektive 50 år, har äventyret just börjat. Efter att ha besökt Portugal flera gånger har de nu flyttat dit för gott. I Sverige var Mikael egen företagare i byggbranschen och Marina arbetade med kosmetik och hudvård.
- Man måste ju trivas, och det gör vi. Skatten är låg, och vi kan börja ta ut pension nästa år. Men vi försöker ändå leva billigt för att få det att gå ihop och tänker skaffa sysselsättning som drygar ut kassan, säger de.
Låg skatt
Mikael och Marina är några av de närmare 52 000 svenskar som flyttade utomlands i fjol, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). För pensionärerna började det med Spanien, Malta och Frankrike, rullade vidare med Thailand - och nu är bubblaren Portugal. Där förändrades skattelagstiftningen år 2009. Noll kronor i skatt på tjänstepensionen och 25 procent på den allmänna pensionen och det privata pensionssparandet lockar.
- Oavsett vart du flyttar är det nästan alltid gynnsamt att lyfta pensionen utomlands eftersom vi i Sverige har ett av världens högsta skattetryck, säger Göran Andersson, som driver konsultbyrån Sparsam Skatt och ger råd till flyttsugna svenskar.
Kolla regler
Men det är mycket att ta reda på innan du tar steget ut i världen. Intjänad pension kan du inte förlora, men skattelagarna vid uttaget är olika. Detsamma gäller arvs- och gåvolagstiftningen. Du måste också hålla koll på regler och kostnader kring sjuk- och tandvården. Med en inkomst i svenska kronor gäller det också att vara medveten om valutarisken.
- Men kronan är stark mot både euron och många andra valutor nu och efter krisen i Europa är priserna till och med halverade i vissa länder, säger Göran Andersson.
Kapa banden
Byråkratins kvarnar måste mala innan du slipper svensk skatt på pensionspengarna. Du ska visa att du inte längre har väsentlig anknytning till Sverige och göra klart med det nya landet att du ska bo där.
- Banden till Sverige måste klippas. Du kan ha fritidshus hemma men bara var där några månader. Permanentbostad och företag måste avvecklas och den nära familjen flytta med, säger Göran Andersson.
Paret Kummelstedt upplevde inte flytten som svår eller krånglig.
- Vi har lämnat allt i Sverige, men det är klart att vi saknar släkt och vänner, säger de.
Thailand poppis
En flytt kan löna sig även om du tjänar normalt eller lite. Thailand är billigt och i Frankrike är beskattningen progressiv - den följer alltså inkomstens storlek. Ett par som har 8 000 respektive 9 000 kronor i pension före skatt varje månad får betala 1 500 kronor i skatt sammanlagt - per år. Det motsvarar 0,7 procent i skatt.
Arvet då?
- Det är inget problem så länge du inte har åtta-tio miljoner kronor eller mer, men då går det att skatteplanera. Både Frankrike och Spanien har höga arvsskatter men inte Portugal, säger Göran Andersson.
Fakta: Lägre skatt i många länder
Säg att du och din partner pensionerar er vid 62 års ålder. Båda har en allmän pension på 17 000 kronor före skatt och en intjänad total tjänstepension på 2 miljoner kronor vardera. Den väljer ni att ta ut på fem år.
I Sverige skulle ni sammanlagt betala 462 000 kronor i skatt varje år.
Så här mycket ökar er pension efter skatt varje år i olika länder på grund av skatteskillnaden jämfört med Sverige.
Italien +59 000
Spanien +73 000
Turkiet +89 000
Cypern +177 000
Thailand +177 000
Frankrike +205 000
Malta +257 000
Portugal +377 000
Källa: Sparsam Skatt
Fakta: Tio saker att kolla inför flytten
1. Hur fungerar skattesystemet där du vill bo? Reglerna är olika i olika länder men oftast har du en skattefördel i utlandet eftersom vi har högt skattetryck i Sverige.
2. Arvsskatt har vi inte längre i Sverige, finns det i nya landet? Kolla!
3. Akutsjukvård har du rätt till om du har ett intyg från Försäkringskassan, men vad händer om du måste göra en större operation eller blir allvarligt sjuk? Du kan ha rätt till planerad vård hemma i Sverige till samma pris som om du bott här. Men sjukvårdsförsäkring kan vara nödvändig i utlandet och den kan kosta flera tusenlappar per person och månad.
4. Äger du bostad inom EU- och EES-området och anlitar hantverkare eller annan hjälp i hemmet så kan du ha rätt att göra rot- eller rutavdrag innan du flyttar utomlands.
5. Säljer du bostaden i Sverige, men inte vill skatta för vinsten på en gång, kan du få uppskov om du köper ny bostad inom EU och EES, precis som det går att göra i Sverige. Du måste betala en uppskovsränta på den uppskjutna vinsten.
6. Om du vill dryga ut inkomsterna kan du hyra ut bostaden i utlandet om du åker hem till Sverige på sommaren.
7. Valutan påverkar inkomsterna. Försvagad krona gör dig lite fattigare och vice versa.
8. Ha beredskap för att du kan vilja flytta hem igen i framtiden och se till att ha råd med det.
9. Provbo det nya landet först, innan du bestämmer dig för att flytta.
10. Det sociala nätverket är viktigt att ha i utlandet likväl som hemma. Bara sol och värme är inget sällskap. (TT Spektra)
Fakta: Hit flyttade vi i fjol
Här ser du hur många som flyttade till några olika länder förra året, jämfört med 2011.
Land 2012 2011
Norge 7 379 9 753
Danmark 4 471 4 856
Storbritannien och Nordirland 3 280 3 617
USA 3 111 3 078
Finland 2 640 2 758
Tyskland 2 188 2 203
Kina 1 886 1 787
Irak 1 202 839
Indien 1 148 864
Spanien 1 083 1144
Frankrike 1 012 921
Portugal 198 187
Malta 120 137
Källa: SCB

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.