Ett inbjudande uterum på Slottsträdgården Ulriksdal i Stockholm under mörka månader.
Ett inbjudande uterum på Slottsträdgården Ulriksdal i Stockholm under mörka månader.

Belys din trädgård

ANNONS
|

Vacker och funktionell utomhusbelysning är ovanlig i svenska trädgårdar. Klassiskt utformade lyktor och klotarmaturer är desto vanligare.

- På nästan varenda villa finns det sådana armaturer, oavsett om det passar husets arkitektur eller ej, säger Tor Olsson, ljusdesigner som tillsammans med Jonas Werning driver Phosforos ljusdesign.

Problemet med lyktor och klot som ljuskällor är att de för det mesta är bländande förklarar Tor. När ögonen bländats är det svårt att hitta nyckelhålet trots lyktan som sitter intill dörrkarmen. Hans råd är att man ska börja om från början och tänka bort lyktarmaturerna som ljuskälla. Det är dags att börja arbeta med själva ljuset i stället.

ANNONS

I en trädgård finns ofta en massa vackra saker som blir effektfulla att lysa upp. Kanske lönnen som står vid entrén eller muren intill gången. Det går också att lägga en dold ljusslang under takfoten för att skapa stämning och rumslighet med själva husväggen.

Ofta behövs det några olika väl valda ljuspunkter för att skapa både en välkomnande rumskänsla och god funktion. Ett smart trix som Phosforos ofta använder är att ljussätta uppifrån för att ge själva rumsljuset.

- En tvåvåningsvilla är tillräckligt hög för att man ska kunna sätta en spotlight på fasaden. Det ger ljus där vi behöver det och ljus som kommer från högre höjd är många gånger lättare att blända av än lägre ljuspunkter. Dessutom får man större möjlighet att sprida och rikta ljuset.

Spotten behöver inte sitta på huset. Ett välriktat ljus från ett träd ger en stämningsfull rörelse när ljuset silas genom löven. Men man bör inte bara ha höga ljuskällor. Man kan komplettera med blicksänkare, som Tor kallar de lägre ljuskällorna. Så att rumsligheten och blickfånget verkligen hamnar i trädgården och inte uppe i en trädkrona. Oavsett vilken belysning det gäller poängterar Tor att det behövs avbländningsskydd. Ljuskällan ska aldrig synas.

- Leta efter belysning för offentliga miljöer för då är belysningen gjord för att hålla. Bra armaturer är dyra. Därmed inte sagt att alla dyra armaturer är bra.

ANNONS

Vad ska vi göra med våra lyktor som redan sitter på husen?

- De flesta tycker jag ska bort. De få lyktor som passar arkitekturen dagtid kan sitta kvar som ren dekoration, men sätt i en klar halogenlampa som dimmas ned maximalt. Och så bygger man upp en bra belysning i övrigt med andra dolda ljuskällor som skapar stämning och rumskänsla. Tänk ljus, inte armatur.

  1. Rikta ljuset.
  2. Blända av alla ljuskällor.
  3. Sätt upp en pendelarmatur för utomhusbruk ovanför bordet på uteplatsen.
  4. Utnyttja speglingen i trädgårdsdammen så får du ljuset dubbelt upp.
  5. Ljus framhäver träds karaktär.
  6. Halogen är alltid ett mer eller mindre varmt ljus. Komplettera det gärna med en ljuskälla med kallare metallhalogen för att skapa dynamik.
  7. Om man har fasadbelysning så behövs det ljus inifrån huset också för att huset inte ska se spöklikt ut.
  8. Skapa månljus. Ljus som kommer uppifrån exempelvis fasaden är ett enkelt sätt att skapa rum i trädgården.
  9. Belys väl valda träd och vintergröna buskage som rhododendron, buxbom och enar.
  10. Skaffa inomhusbelysning till växthus, lusthus, lekstugor och friggebodar så blir de ljuskällor i sig plus att de inte ser så ödsliga ut.
  11. För att ersätta lyktorna vid dörren är ett billigt tips är att skaffa kvartsklot, en slags diskret vägglampett som avskärmar ljuset, som finns att köpa i de flesta elaffärer för ett par hundralappar.
  12. Sätt marschaller i terracottakrukor så bildar de en avskärmad belysning när det är fest.
  13. Välj och välj bort! För många ljuspunkter är inte vackert.
  14. Globarmaturer och lyktor kan ibland passa som smycken på husen, men ska lysa svagt.
  1. Gå ut i trädgården och titta ordentligt. Var är det ljust och var är det mörkt.
  2. Fundera på var ljuset skulle kunna komma från och vart det ska riktas för att skapa rum.
  3. Välj några punkter som du vill belysa extra.
  4. Visa hänsyn till grannar.
  5. Är du osäker? Köp billiga spotlights och koppla i förlängningssladdar och testa hur du vill belysa trädgården innan du investerar i dyra armaturer och börjar gräva ner kablar.

Två viktiga ord för att undvika misstag

Fototropism. Innebär att blicken dras till ljuset. Alltså: Välj vad du vill se.

Bländning. När kontrast mellan ljus och mörker är för stor ser vi bara ljuset. Alltså: Se till att det du belyser inte står i en kolsvart omgivning.

ANNONS