Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Bästa knepen för den enkla köksträdgården

Det här blir sommaren då du skördar egna morötter och plockar hemodlad sallad till grillfesten! Du behöver inte bryta ryggen för att anlägga en köksträdgård – här är alla smarta genvägar.

Att sätta frön och se dem gro och så småningom äta upp resultatet ger en alldeles särskild tillfredsställelse. Dessutom ger hemodlade grönsaker en extra god smak. Men ta det lugnt. Du behöver inte bli självförsörjande första sommaren.

– Många tar sig vatten över huvudet när de ska sätta igång, och det finns en fara i det. Alltför stora misslyckanden kan ju döda all odlingslust, säger trädgårdsmästaren Linda Schilén, som skrivit nyutkomna boken ”Genvägar till köksträdgården” (Ordalaget Bokförlag).

Odla upphöjt

Nummer ett av Linda Schiléns smarta genvägar är att odla i upphöjda bäddar – antingen i pallkragar eller odlingssängar.

– Det minskar arbetsinsatsen att man inte behöver gräva. Jag odlar på mitt sommarställe i skärgården där det bara är berg i dagen – och eftersom jag inte kan gräva nedåt bygger jag uppåt, säger hon.

Andra fördelar med odlingsbäddar är att ogräsrensningen blir minimal eftersom inget rot-ogräs kommer upp från marken. Odlingen blir väldränerad och jorden värms snabbt upp av solen.

Kolla recept

Vad ska man odla i sina pallkragar då? Linda Schilén tipsar om lätta grönsaker som ger stor skörd, som zucchini, mangold, sallad eller sockerärter. Börja med att fundera över vad du helst äter.

– Välj bara sådant du vet att du faktiskt kommer att använda i din matlagning. Vilka är dina favoritrecept? Om din gröna tråd är ruccola – satsa då på det i stället för asiatisk pak choi.

Linda tycker inte heller man ska lägga alltför mycket energi på att förodla inomhus. Ofta behövs det inte.

– Mycket går att fröså direkt, och vill man kan man köpa färdiguppdrivna plantor i trädgårdsbutiken. Om man frösår lite samtidigt som man planterar de köpta plantorna hamnar man i bra fas för två skördar.

Gallra och gödsla

Eftersom odlingen sker i pallkragar blir ogräsrensningen inte betungande, men gallring och gödsling får man ordna med.

– Sår du inte för rikligt blir det inte så mycket gallring heller. Sätter du fem sockerärtsfrön får du väl tre plantor, och det kanske är lagom. Men du kan ändå behöva gallra en del för att alla ska få sin plats, om något växer på bekostnad av något annat.

När det gäller gödsling använder Linda Schilén gärna hönspellets som man blandar ut med vatten.

– Det är som att ge näringsdropp åt växterna, man ser effekten direkt.

I genvägsträdgården odlar man hellre sådant man kan äta direkt än saker man lagrar eller förädlar, tycker Linda Schilén.

– Det blir lätt för mycket av ett projekt, och risken är att skörden förgås i stället för att avnjutas. Hos oss tar sockerärterna genvägen direkt till munnen, de hinner sällan passera tallriken ens.

Lämna

Nu kommer det bästa av allt: När det blir höst i genvägens köksträdgård gör man – ingenting. Ingen höstgrävning, ingen rensning, ingen täckning. Efter skörden går man helt enkelt bara därifrån.

– Om man till exempel har odlat sockerärtor eller bönor som kvävegödslare ska de definitivt få vissna ned och förmultna på platsen, annars gör de ingen nytta. Dessutom tycker jag att det är ganska vackert med fröställningar som får vara kvar. Det blir också en bra marktäcka mot ogräs, säger Linda Schilén.

Enda gången man ska gräva upp och slänga något är om man har haft skadegörare som övervintrar kring växternas rötter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.