Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Bädda sängen som ett proffs – så blir ditt sovrum en oas

Sovrummet - platsen för vila och återhämtning. Eller är det en röra av korviga täcken, skrynkliga lakan och kuddar på golvet? Med en enkel och snygg bäddning blir rummet den oas det bör vara.

Fyra minuter. Så lång tid tar det för Agnieszka Gladka att byta lakan och bädda en säng. Men så är hon proffs också - hon är husfru på Bergendal Hotell & Konferens i Sollentuna utanför Stockholm, och vänder vant ett påslakan över täcket på tre röda.

– På hotellakan finns ingen avig- och rätsida, men har man ett vanligt påslakan kan man ha det ut och in, stoppa in händerna genom hålen och skaka i hela täcket på en gång, säger hon.

Gör det enkelt

Agnieszka Gladka tycker inte att man ska göra bäddningen alltför avancerad.

– Om det blir för krångligt kommer du inte att orka. Är överkastet för tungt blir det svettigt och jobbigt.

Har man tid och lust kan man såklart lägga ned en del tid, men de flesta har bråttom på morgonen, och då är det bättre att göra det lätt för sig.

– Det är populärt med massor av kuddar, det blir så mysigt och snyggt med olika färger, men det slutar ofta med att de ligger på golvet ändå, säger Agniezka.

Överkast skyddar

På hotellet bäddar man inte med överkast men lägger ett skoskydd i fotändan av sängen, en så kallad halvpläd. Hemma har Agnieszka ett överkast över hela sängen.

– Jag har en katt som hoppar upp i sängen fast hon vet att hon inte får. Då är det praktiskt med ett överkast, smutsar hon ned behöver jag bara tvätta det och inte alla lakan.

Det är populärt med massor av kuddar, det blir så mysigt och snyggt med olika färger, men det slutar ofta med att de ligger på golvet ändå.

Agnieszka föredrar lakan i naturmaterial, som bomull eller linne. Lakan i syntetmaterial andas inte och blir lätt svettiga och obehagliga. Vill man bädda utan överkast ska man mangla sina lakan tycker Agnieszka, då blir det slätt, blankt och snyggt.

Mangla slätt

Det finns andra fördelar med att mangla. Lakanen tar mindre plats i skåpet och drar inte åt sig lika mycket smuts och damm, eftersom textilfibern blir mer kompakt. För allergikern är det bra att dammhalten minskar och att kvalstren inte trivs lika bra. Ytan absorberar mindre smuts och fukt.

– Jag har en mangel i tvättstugan i min bostadsrättsförening, så jag manglar alltid mina egna lakan, säger Agnieszka och arrangerar kuddarna i sängens huvudände.

– Hemma skulle jag inte lämna kuddarna så här även om det är snyggt. Dels på grund av katten, men också för att jag vill kunna krypa ned och lägga mig direkt när jag är trött utan att behöva flytta om kuddarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.