Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amaryllis - mer än en julblomma

Nu är det dags att börja driva amaryllislök om man vill att det blommar till jul. Men amaryllis är mer än bara en julblomma, hävdar biologen och författaren Susanna Rosén.

För alla amaryllisälskare kommer Susanna Roséns bok Amaryllis - älskad vinterblomma, som en tidig julklapp. Och kanske som en påminnelse om att det är hög tid att plantera lök om man vill ha blomning i advent.

- Jag älskar amaryllis själv och har den alltid till julen och vintern. Jag provar ofta nya sorter, men har sällan de röda till jul, säger Susanna Rosén som presenterar ett hundratal olika sorters amaryllis i boken.

Det är betydligt fler än man hittar i en vanlig trädgårdsbutik så här års, men i Nederländerna där man registrerar löksorter finns i dag inte mindre än 1281 namngivna amaryllissorter!

Svår nöt

I Sverige är amaryllis fortfarande intimt förknippad med jul, och majoriteten av alla amaryllislökar som säljs är röda. Men så har det inte alltid varit.

På 1800-talet, när den först började bli vanlig som krukväxt i Sverige, ansågs den vara en vårvinterblomma. Och på så nära håll som i södra Europa är den än i dag en vårblomma, planterad utomhus i rabatter med andra vårlökar.

- Att ta reda på när amaryllisen blev betraktad som julblomma i Sverige har varit en av de svåraste nötterna att knäcka. Jag lånade hem en massa gamla böcker om krukväxter och upptäckte att uppgifterna om amaryllis ändrades någon gång i mitten av 1960-talet. Det var alltså först då den började betraktas som julblomma i Sverige.

Lurad blomma

Att de blev så verkar främst bero på att man efter andra världskriget började odla och exportera amaryllislökar från Sydafrika till Europa. Det gjorde att lökarna var enklare att få i blom till jul - lökarna trodde ju att det var sommar mitt i vintern, eftersom de odlats på södra halvklotet.

På 1990-talet kom en boom med massor av nya sorter, och man började lansera amaryllis som något mer än bara en julblomma när den fick följa sin naturliga rytm.

Stor variation

Susanna Rosén har inget emot amaryllis till jul, men önskar att vi kunde släppa lite på konventionerna, ta till oss av alla de andra sorterna och därigen förlänga säsongen.

- Amaryllisen är ju så perfekt som vårvinterblomma, då den blommar för fullt när alla andra krukväxter vilar, säger hon.

Och variationerna är stora i allt från färg till storlek och blomkaraktär. Vitt, limegult, rosa. Högt och lågt, smalt och knubbigt.

- En av mina absoluta favoriter är fjärilsamaryllis. Och så måste jag erkänna att jag har svårt att motstå de svulstiga dubbelblommande sorterna. De är ju trots allt väldigt fina till jul.

Fakta

Driva amaryllislökar:

+ Ska man driva amaryllis från lök, är det dags att starta nu om man vill ha blomning till jul.

+ Annorlunda sorter hittar man bland annat på www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se och www.odla.nu.

+ Vill man se sorterna i blom får man leta efter amaryllisutställningar, som brukar arrangeras runt om i landet. Ibland har till exempel de stora trädgårdskedjorna utställningar.

+ Det är mycket enkelt att driva amaryllis från lök. Allt man behöver göra är att plantera löken så att ungefär hälften av den står under jordytan. Vattna igenom och vänta sedan med att vattna tills stängeln börjar krypa upp.

+ Vattna inte för mycket eller för ofta, då blir blomstängeln lång och gänglig och kan i värsta fall vika sig.

+ Amaryllis håller lika bra som snittblomma som på lök, när den väl vuxit upp. Viker sig en stjälk kan man rädda den genom att snitta den och korta stjälken - eller stötta den med en blompinne inuti den ihåliga stjälken.

Amaryllisens historia

Amaryllisen härstammar från Sydamerika, varifrån de första vildarterna kom till Europa för odling i början av 1700-talet. På 1800-talet satte förädlingsarbetet igång på allvar och man korsade olika arter med varandra för att få fram nya sorter med större, fler och mer öppna blommor. De första korsningarna var dock inte lika blomrika som dagens, de hade oftast bara två blommor på varje stängel i stället för dagens som har fyra eller sex. Nya blomfärger var också intressanta och 1904 lanserades den allra första helvita amaryllisen.

Ända in på mitten av 1900-talet gjorde kända växtjägare expeditioner i Sydamerika och hittade "nya" vildarter som sedan använts i förädlingsarbetet för att ta fram nya sorter. Till exempel kom den i dag välkända fjärilsamaryllisen, hippeastrum papilio, inte till Europa förrän 1967.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.