Vanligaste kattsanden i svenska hem är vulkanisk aska som bryts i dagbrott.

Alternativ gör kattlådan mer ekologisk

Den ska absorbera fukt och lukt, inte damma, helst inte kosta skjortan och fungera bra för katten. Att den dessutom är miljövänlig kan vara ett extra plus. Att hitta rätt i utbudet av kattsand är inte enkelt.

Det finns mycket att välja mellan när man ska bestämma sig för vad man ska ha i kattlådan.

Ska det vara kattströ gjort på lera, kisel, trä, papper eller kanske växtfibrer som majs, apelsin eller valnötter? Eller ska man försöka lära katten att helt enkelt göra ifrån sig på den vanliga toaletten?

Det går en klar skiljelinje mellan klumpbildande och icke klumpbildande kattsand. Allra vanligast bland de klumpbildande är bentonit en grå, grynig lera som de flesta associerar med kattsand. Men bentonit består egentligen av vulkanisk aska som bryts i dagbrott i bland annat Sydeuropa och Kanada.

Läs också: Kattsand av bentonit lagras på tippen

Men det finns också klumpbildande kattsand gjord av bland annat träfibrer och växtfibrer.

Till de icke klumpbildande hör naturmaterial som träströ och pellets av pappersmassa. Även kattsand gjord av kisel – som ser ut ungefär som krossat glas – tillhör den här gruppen. Det finns också sorter gjorda av mineraler som till exempel sepiolit (sjöskum).

Vad ska man då välja?

Det beror både på vad man själv prioriterar – och vad katten gillar.

– Vad som anses bäst är väldigt personligt och beror på vad man tycker är viktigast. Sett till den totala försäljningen i Sverige så är kattsand tillverkad av bentonit i solklar ledning, säger Patrik Tengdelius, inköpschef på Zoosupport som har specialbutikerna Arken Zoo och Djurmagazinet.

Men man kan inom fackhandeln se att det ekologiska tänket börjar slå igenom.

– Det börjar komma fler och fler miljövänliga produkter, säger han. Det beror förmodligen bland annat på att en del kommuner på senare år har bestämt att man inte får lov att kasta traditionell kattsand i hushållssoporna.

– Men än så länge har de mer miljövänliga alternativen en försumbar andel av marknaden.

Vad är bäst sett ur kattens perspektiv?

– Katter är individer så man får prova sig fram till det ens egen katt gillar, säger Elisabeth Martén, legitimerad djurskötare på Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg.

Läs också: Fakta: Stora prisskillnader på kattsanden

Men det finns några saker att tänka på.

– Köp inte parfymerad kattsand! Det är bara till för människans skull. Katter har ett mycket bättre luktsinne än oss och det kan bli direkt obehagligt för dem, säger hon. I övrigt så är klumpbildande sand oftast bäst för den gör det lätt att hålla lådan ren, och det är viktigt för katten.

Numera finns också kattsand som övervakar kattens hälsa genom att byta färg när de känner av förändringar i kattens urin.

– Det här är inget för den vanliga kattägaren, säger Elisabeth Martén. Men har man en katt med diabetes så finns det sand som visar om det är för mycket socker i urinen. Det kan ju finnas lägen när det är användbart. Men man bör rådgöra med sin veterinär först.

Vill du hålla nere kostnaden för kattsanden så är det papperspellets som gäller. Här kan du komma undan med så lite som dryga tre kronor litern om du kan tänka dig att köpa en riktigt stor förpackning (55 liter).

Av de sorter och märken vi tittat på, ligger priset per liter för icke-klumpbildande kattströ runt tian. Klumpbildande kattsand (som oftast säljs per kilo och inte per liter) ligger på knappt det dubbla. För klumpbildande, ekologiskt strö gjort på spannmålsbiprodukter och/eller fruktfiber får du betala runt 35 kronor kilot.

Den som vill bli av med kattlådan helt och hållet, kan försöka lära sin katt att uträtta sina behov i den vanliga wc-stolen. För det behövs ett särskilt kit som sätts på wc:t och som stegvis lär katten att gå dit. Ett sådant paket kostar runt 500 kronor.

Allra billigast är det förstås att lägga gamla tidningar i lådan. Men på kattägarsajter hissas varningsflagg för den modellen. För det är inte säkert att katten förstår skillnaden på tidningen i lådan och den på frukostbordet ...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.