Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/33

30 av världens häftigaste slott

Nu för tiden är det inte bara kungligheter som bor i slott, de används också till en hel del andra saker. Vi har listat 30 verkliga slott som lika gärna skulle kunna passa i en saga – vissa av dem har till och med inspirerat Disney.

Slott förknippas ofta med rikedom och makt. Och visst bor det fortfarande kungligheter i slott världen över – dock inte lika många som tidigare. Nu fungerar ofta slott som hotell, museum eller privata bostäder.

Sveriges mest kända slott är förmodligen kungliga slottet som ligger i Gamla stan i centrala Stockholm. Det är kung Carl XVI Gustafs officiella residens och de flesta av monarkins representationer håller till där. Slottet är även en daglig arbetsplats för Kungaparet och för de ämbeten som ingår i de kungliga hovstaterna.

Kungafamiljen bor i andra slott

Men vår kung och drottningen bor inte på slottet i Gamla stan, utan de bor sedan 1981 på Drottningholms slott på Ekerö. Rummen i slottets södra del är reserverade för Kungaparet, men resten av slottet och parken intill är till största delen öppen för besökare året om.

LÄS OCKSÅ: Här är världens högsta övergivna skyskrapor

Drottningholms slott finns med på Unescos världsarvslista. Enligt kungahusets hemsida är det också vårt bäst bevarade kungliga slott uppfört på 1600-talet och representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden.

Se också: Han bor i ett sagoslott

Ett annat svenskt slott som inhyser kungligheter är Haga slott. Sedan hösten 2010 bor Kronprinsessparet på Haga slott, som ligger i Solna utanför Stockholm. Det uppfördes år 1802 av arkitekten Carl Christoffer Gjörwell på uppdrag av Gustav IV Adolf.

Inte särskilt sagolika

Men även om kungliga slottet i Stockholm, Haga Slott i Solna och Drottningholms slott är fina hem åt våra kungligheter ser de inte särskilt sagolika ut.

Slott som skulle passa in i vilken Disneyfilm som helst, som ligger ensligt och har flera torn och en vallgrav, finns det inte så många av i Sverige. Men ute i världen finns det desto fler – vissa av dem har till och med inspirerat till sagoslott olika Disneyfilmer.

Bläddra bildspelet ovan för att se 30 av världens häftigaste slott!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.