Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

10 ställen i hemmet vi sällan städar – men verkligen borde

Det är hög tid att ta tag i vårstädningen, men att dammsuga, torka golv och putsa fönster är faktiskt inte allt. Här är tio ställen i ditt hem som du säkert glömt – men verkligen borde göra rent.

Äntligen är ljuset tillbaka! Vi jublar – ända till vi inser att allt damm och smuts syns extra tydligt i den skarpa vårsolen. Fönstren är smutsiga, golvet är fläckigt och alla hyllor är fulla av damm.

Efter att du dammsugit, torkat golvet, dammat och putsat fönstren känns allt bättre – men faktum är att det finns flera ställen i hemmet som du garanterat glömt bort.

LÄS OCKSÅ: Så får du ordning och reda i flytten

Många tror att badrummet är det rum i våra hem som bär på mest bakterier – men så behöver det inte vara. För några år sedan gjorde den amerikanska organisationen NSF, The Public Health and Safety Organization, en undersökning som visade att tre av de fem mest bakteriefyllda sakerna i hemmet finns i köket. Om det ser likadant ut i Sverige vet vi inte, men en gissning är att det frodas mycket bakterier även i våra kök.

På första plats i NSF:s studie över det smutsigaste i våra hem hittar vi disktrasan och svampen som vi använder för att diska och göra rent i köket. Inte så konstigt kanske, med tanke på att vi torkar bort all möjlig sorts smuts med dem.

För att minska bakteriespridningen bör man se till att svamparna och trasorna hänger luftigt så att de torkar och inte är fuktiga hela tiden. En rekommendation är också att byta disktrasa ofta – minst varannan vecka.

LÄS OCKSÅ: Så städar du snabbt och enkelt

På plats nummer två på NSF:s lista hittar vi en annan kökspryl, nämligen diskhon. Det hjälper inte att du sköljer av diskhon varje gång du använder kranen. Eftersom du också sköljer av matrester och staplar smutsig disk i diskhon fastnar det massor av bakterier där. Så för att göra köket lite fräschare bör man tvätta av hon ordentligt minst en gång i veckan.

Blev du städsugen nu? I bildspelet ovan hittar du tio andra saker i hemmet som troligtvis är i stort behov av en ordentlig rengöring.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.