Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Äntligen städdags

Ta julen som förevändning att göra en ordentlig uppröjning därhemma. Städexperten Marléne Eriksson ger alla tips och trix du behöver för att komma igång.

Känslan när man sätter sig med en kopp kaffe och njuter av att huset är skinande rent, var sak ligger på sin plats och det doftar nystädat - inte mycket slår den, tycker Marléne Eriksson. Hon är författare till nyutkomna boken ”Städglädje” (Massolit förlag) och känd från tv-program som "Rent hus".

LÄS ÄVEN: Städexperten listar hemmets 10 värsta snuskfällor

Som bokens titel antyder älskar hon att städa. Att så många inte delar hennes intresse tror hon beror på okunskap - folk tycker det känns krångligt och svårt.

LÄS ÄVEN: Skippa kemikalier – städa med citron

– Man vet inte hur man ska komma igång, var man ska börja. Jag får verkligen frågor om allt möjligt - badrumsstädning, fogar, i vilken ordning man ska städa, vilka medel man ska använda. Men jag märker också glädjen hos folk som jag hjälper och ger tips, de tycker det är roligt bara de kommer igång.

För städexperten Marléne Eriksson är städandet en glädje - och det skulle det vara för fler om de bara visste hur man gjorde, tror hon. Foto: Ulrika Ekblom
För städexperten Marléne Eriksson är städandet en glädje - och det skulle det vara för fler om de bara visste hur man gjorde, tror hon. Foto: Ulrika Ekblom

Vad gör folk för fel när de städar?

– Man vill inte lägga pengar på redskap utan köper det billigaste. Men det är ju ingen mening med att dra en dammsugare som inte suger! En annan grej är att folk inte storstädar. Två gånger om året behövs det. De tycker att det inte är så noga, det gör inget om det är lite smutsigt. Men jag tycker att det är viktigt att det är rent och fint! Vi behöver väl inte duka upp ett smörgåsbord åt skadedjur och bakterier?

LÄS ÄVEN: "Att städa är helt meningslöst"

Om man bara vill städa lite lagom, vad ska man fokusera på?

– Toaletten och köket, för där samlas bakterierna.

Hur ser julstädningen ut hos dig?

– Jag städar extra inför julen - putsar fönster innan jag byter gardiner, och städar noga innan jag pyntar.

Vad vill du ge för tips för att städningen ska bli roligare?

– Sätt på en bra skiva, musik får igång kroppen! Unna dig en god kaka eller att gå på bio efteråt, så har du något att se fram emot. Eller sätt dig bara med en kopp kaffe och njut av att det är rent och fint.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.