Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Äntligen äppelsäsong: Tipsen du ska ha koll på

Fira med must, mos och goda kakor. Pomologen Kajsa Leander ger sina bästa skördetips.

Svenska äpplen är väl värda att hyllas - särskilt i år då ”Äpplets Dag” introduceras den 25:e september. Kring denna dag kommer äppelfiranden med pomologer och sortbestämning att hållas på många håll i landet - ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om de olika sorterna och hitta nya favoriter om man vill plantera nytt.

Särskilt spännande är det att upptäcka lokala kulturarvssorter som har odlats i över hundra år och att börja odla dem igen för att på så vis kunna smaka på historien.

Varför nöja sig med ett importerat 'Granny Smith' när man till exempel kan odla sommaräpplet ’Transparante Blanche’ eller vinteräpplet 'Åkerö’, som båda två är svenska mormorsklassiker.

Bra klimat

Från att äpplet varit förbisett i slutet av 1900-talet har det under det senaste decenniet fått en välförtjänt revansch, och allt fler äppelodlingar och musterier har poppat upp. En av de nya odlarna är Kajsa Leander som driver dryckesföretaget Berga Bruk. Vid sin gård i Småland blandar hon både gamla och moderna sorter vars frukter blir till äppelmust och huvudingrediensen i en rad olika drycker.

- Vårt klimat är perfekt för att få fram alla smaknyanser i äpplet. De växer långsamt och får god tid på sig att utveckla fin arom och frisk syra, säger hon.

Musta

Den som har gott om äpplen i trädgården är lyckligt lottad, men har man mer än vad man själv kan ta hand om, skänk bort dem via sociala medier eller bjud in vännerna att plocka och dra till närmsta musteri. Det är hur smidigt som helst, särskilt om man kan få musten på bag-in-box, då den oöppnad kan hålla sig i ett år i rumstemperatur. Det gör inget om äpplena är lite skadade och fula - så länge man plockar bort de mögliga frukterna.

Lagra äpplen

Ska man däremot lägga äpplena på lagring behöver de vara helt felfria.

- Äpplen får absolut inte skakas ned om du vill att de ska hålla länge. Ta ned varje frukt försiktigt från trädet, och se till att få med skaftet, annars kan öppningen bli inkörsport för svampsporer, säger Kajsa Leander.

Lägg sedan äpplena i rena trälådor eller kartonger och lägg ett papper mellan varje lager äpplen. Linda gärna in dem ett och ett i tidningspapper eller silkepapper.

- Ställ kartongerna utomhus invid en skyddad husvägg och täck med trasmattor eller filtar. Ta sedan in dem när den riktiga vinterkylan sätter in. Det bästa är om du har en jordkällare, ett svalt och luftigt garage eller en kall vind att förvara dem på, säger Kajsa Leander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.