Ägarlägenheter snart här?

ANNONS
|

Redan 1 maj nästa år kan det bli aktuellt med ägarlägenheter i Sverige, om allt går regeringens väg. Justitieminister Beatrice Ask (m) hävdar att det skulle ge större möjlighet att bestämma över sin egen bostad.

Nyordningen skulle innebära att den som köper en ägarlägenhet får samma rättigheter som en radhusägare, och bland annat kan hyra ut i andra hand utan att be om lov.

Inte oväntat är Fastighetsägarna positiva till förslaget. Magnus Ersman är ansvarig för organisationens näringspolitik i Göteborg.

-Varje ny upplåtelseform är bra för både byggare och boende. Det gör att fler kommer att investera i bostadsmarknaden, säger han.

ANNONS

-Man blir ju sin egen hyresvärd. Man kan köpa på sig flera lägenheter, och det blir lönsamt att hyra ut dem.

Några dramatiska effekter för bostadsmarknaden i Göteborg tror han inte det skulle ge. Möjligen att en ökad tillgång på lägenheter gör att hyrorna kan sjunka på sikt.

Han tror inte heller att förvaltningen blir något problem, utan att det bildas samfälligheter ungefär som i radhusområden i dag.

Lars Göran Andersson, vd för HSB i Göteborg, tror däremot på svårigheter med förvaltningen, underhåll av hissar och yttre underhåll.

-Där ägarlägenheter finns i Europa har det ofta blivit på det sättet, säger han.

Att det kommer in mer kapital och att rörligheten ökar på bostadsmarknaden genom ägarlägenheter, tror även Lars Göran Andersson skulle kunna pressa ner hyrorna i staden.

Marianne Fagberg är regionchef för Hyresgästföreningen i Väst. Och klar motståndare till regeringens förslag.

-De hyresgäster som kommer att bo i andra hand i lägenheterna får ett mycket sämre besittningsskydd, när de hyr av privatpersoner i stället för vanliga hyresvärdar. Risken är att de lättare åker ut med kort varsel, säger hon.

Hyresgästbasen tycker också att erfarenheten visar att förvaltningen blir sämre med privatpersoner som ägare, i stället för professionella förvaltare.

ANNONS
Fakta: Detta är ägarlägenheter

ANNONS