Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Bosse har inte missat ett Vasalopp på femtio år

Alla busschaufförer vet vem Bosse ”Bus” Andersson är. Och dessutom en hel del skidåkare. På lördag morgon kör han IK Sterns Vasaloppsdeltagare till Dalarna igen. Precis som han gjort varje år, ända sedan 1970.

Engelsktalande gäster tycker nog att busschaufförens smeknamn ”Bosse Bus” är ganska självklart. Ett enkelt och bra namn på en kille som kör turistbuss – varken mer eller mindre.

Att det var kollegorna på Linjebuss som gav honom namnet redan i mitten på 60-talet har de förstås ingen aning om. Inte heller att ”Bosse Bus” på svenska röjer att den blåklädda mannen bakom ratten har minst en räv bakom örat.

Fyller åttio år i år

Innan det här året är över ska Bosse Andersson från Björlanda hinna fylla 80 år, men inget kan hindra honom att till helgen upprätthålla traditionen att köra IK Sterns skidåkare till Vasaloppet.

– Första gången var 1970 och sedan har det bara fortsatt, säger den rutinerade chauffören som när vi träffas bara fått några timmars morgonvila. Under natten har han kört hem ett gäng motionärer som åkt Öppet spår, en chans för åkare som inte fått plats i det ordinarie Vasaloppet att ändå staka sig fram de nio milen mellan Sälen och Mora.

Fast det är förstås till helgen - den första söndagen i mars - det klassiska Vasaloppet avgörs.

Tidigt lördag morgon styr Bosse alltså bussen mot Dalarna igen.

– Vi har samling kvart i åtta på Backaplan. Stern har abonnerat tre bussar i år och jag kör många av de gamla veteranerna som blivit mina kompisar.

– Vi stannar i Grums för lunch, och sedan räknar jag med att köra in i Mora vid halvtretiden. Mina åkare ska bo i Mora skola men de andra två bussarna har inkvartering i Sälen.

Åkarna vallar i lugn och ro

– Det brukar vara en samlad och koncentrerad stämning i bussen och väl framme vill åkarna valla i lugn och ro för att sedan gå och lägga sig tidigt. Kvart över fyra på söndag morgon kör vi mot starten i Sälen och klockan åtta släpps hela startfältet iväg.

Var finns du under loppet?

– Först står vi vid Mångsbodarna (24 km), sedan drar jag vidare till Evertsberg (47 km) - stöttar, hejar på och fotograferar. IK Stern har ju massor av åkare i spåret så klubben har faktiskt några egna vätskekontroller utöver de ordinare.

– På kvällen efter loppet är det alltid en del som går ut och dansar i parken men det är inget för mig. När vi startar hemresan klockan åtta på måndagsmorgonen vill jag ju känna mig utvilad och fräsch.

Under timmarna vid ratten är Bosse Bus helt koncentrerad på själva körningen, har koll på väglaget och ett öga på vilt som kan dyka upp från sidan.

Det ger gott om tid att tänka tillbaka på alla de resor som kantat hans snart 80-åriga liv.

– Fast när jag 1963 skickades till Kongo för FN-tjänst hade jag förut bara varit över gränsen till Norge för att köpa billigt margarin.

FN-uppdraget kom att fortsätta under ytterligare två år, fast nu på det krigshärjade Cypern.

– När jag kom hem igen såg jag att Linjebuss erbjöd sig att betala utbildningen för ett busskort om man sedan körde för dem. Det tyckte jag var jättebra. De första fem åren körde jag bara mellan Partille och Göteborg. Sedan gick jag över till turisttrafik. Det stod högre i kurs.

Femtio år i bussen och på den vägen är det

Redan i januari 1970 fick Bosse sitt första uppdrag för IK Stern - en träningsresa till Värmland. Och när det någon månad senare drog ihop sig till Vasalopp kom klubben tillbaka med en ny bokning: ”…och vi vill gärna ha Bosse Andersson…” På den vägen är det.

Sedan dess har han kört bussar kors och tvärs över Europa, ända från Nordkap till Istanbul. Och privat dessutom gett sig iväg på egna äventyr: fyra seglingar över Atlanten, bilat runt i 40 amerikanska delstater, sett stora delar av sydamerika, kryssat från Sydney till Kaledonien i Söderhavet.

Vet du hur många länder du varit i?

– En gång försökte jag att kolla, men tappade räkningen någonstans mellan 75 och 80. Fast jag känner ju folk som varit i många fler.

Men som Vasaloppschaufför är det väl ingen som slår dig?

– Nejnejnej, där är jag nog ensam om att ha kört i över 50 år.

Är du redo om ett år igen?

Jag vet faktiskt inte. Jag ville ju väldigt gärna vara med i år när det är 100-årsjubileum, men nästa år…jag vet jag inte. Skriv att jag håller det öppet.

Bo Andersson

Ålder: 79 år.

Yrke: Busschaufför.

Familj: Fem barn, elva barnbarn och ett barnbarnsbarn på väg.

Bostad: Villa i Björlanda.

Fritidsintressen: Boxning och skidåkning.

Favoritmusik: Elvis Presley.

Senast lästa bok: ”El Choco” av Markus Lutteman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.