Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Bo-Lennon och Lejontina finns två generationer bort

Redan för många år sedan fick han idén – och till slut blev den verklighet. I boken Ovanliga namn från när och fjärran har Stefan Andtbacka, med hopp om att kunna inspirera blivande föräldrar, samlat över 2 000 tilltalsnamn från hela världen.
– Det allra roligaste har varit att leta namn, det har varit skitkul!

Marino och Lotus – ”Leander är också ett väldigt vackert namn”. Stefan Andtbacka funderar länge kring vilka namn som egentligen är hans favoriter. Det är svårt att välja. Senare ändrar han sig och favoritnamnen blir i slutänden Darius och Shakila.

– Det är ju väldigt spännande med just ovanliga namn. Man hajar till när man träffar en ny person som säger ”hej, jag heter Lejontina”. ”Va, heter du Lejontina!?”

Samlar idéer i ”allting-boken”

I huset hemma i Gråbo lutar sig Stefan fram över köksbordet. Bland kaffekoppar och kakor ligger ett exemplar av hans nya bok Ovanliga namn från när och fjärran. Stefan ler en aning när han berättar:

– Jag har en anteckningsbok som jag kallar ”allting-boken”. Jag har haft den sedan jag var tjugo år och där i har jag skrivit ned idéer – ”detta vill jag göra någon gång”.

Han förklarar vidare att idén till en bok med ovanliga namn från hela världen var just en sådan som han antecknat i ”allting-boken”.

– Men jag tog tag i det först när jag träffade min sambo som då hade småbarn.

För att finna de över 2 000 namn som figurerar i boken har Stefan sökt på alla möjliga sätt – och för att säkerställa att namnen i boken verkligen är ovanliga på barn i Sverige idag har han använt sig av statistik från Statistiska centralbyrån.

– Ett ställe där jag letade namn var i filmvinjetter, säger Stefan. Jag har också besökt antikvariat för att få tag i gamla namnböcker.

Han visar en tysk bok – Die deutschen Personennamen.

Shakila är arabiska för vacker

– Den här är väldigt gammal, från 1909. En annan bok beställde jag från Grönland. Jag brukar också fråga min sambo som jobbar på förskola – ”vad heter de nya barnen?”. Sedan gäller det att hitta namnens betydelse och ursprung. Jag har varit väldigt noga med det och kollat upp olika källor. Darius till exempel är grekiskt och betyder välvillig kung – Shakila är arabiska för vacker.

Varför han själv heter Stefan, ett namn med ursprung i det grekiska namnet Stefanos, vet han inte.

– Det var nog bara ett namn som mina föräldrar tyckte var fint. Men min mamma heter Lola – det är ganska ovanligt.

Stefan konstaterar att det på senare år blivit allt trendigare att döpa sitt barn till något annorlunda.

– Ett avsnitt i boken kallar jag för ”vanliga svenska ovanliga namn”. Med det menas helt enkelt vanliga svenska namn, men som är ovanliga på barn idag. Om man tittar två generationer bakåt; Anders, Göran, Monika, Yvonne – det finns inte många barn som heter så. Man döper inte gärna sina barn till det ens föräldrar heter. Då är det vanligare att välja namn från tre generationer tillbaka. Men det finns även namn där som är ovanliga på barn, till exempel Roland, Lennart och Berit.

Efter en kort paus lägger Stefan till:

– Men vill man ha ett riktigt ovanligt vanligt namn då ska man alltså gå två generationer bakåt. De namnen kommer att vara ovanliga i barnets generation. Vad som blir populärt härnäst är trots allt svårt att sia om menar Stefan.

Snart kommer dubbelnamnen

– Experter har sagt länge att snart kommer dubbelnamnen. Men de har inte riktigt slagit igenom än. Det är en chansning, men Rolf kanske? Kurt, Yngve, Birgitta, Solveig. Stefan får nog vänta en generation till. I boken har jag också med smeknamn. Man kan döpa sitt barn till Roffe. Eller varför inte Majsan!? Men allt för konstiga namn har jag hoppat över. Det ska vara namn som håller hela livet ut. En annan sak som är roligt med namn är att det är så fritt. Jag har tagit mig friheten att själv komponera ihop några, Bo-Lennon till exempel. Jag tycker att det är fint med dubbelnamn.

Med ett skratt fortsätter Stefan:

– Det lustiga är att jag själv är jättedålig på namn. Jag kommer aldrig ihåg vad folk heter.

”Allting-boken” har plockats fram och Stefan bläddrar lite bland sidor och idéer.

– Jag har inte tittat i den här boken på länge, säger han sedan dröjande. Men att lära mig spela fiol, det kanske står näst på tur. Att tillverka och sälja t-shirts med olika uttryck från Göteborg, den idén har jag redan realiserat. ”Gött mos” hade jag så klart med. Jag sålde även t-shirts kopplade till olika stadsdelar. Majorna gick bäst.

Stefan Andtbacka

Ålder: 54 år.

Bor: Gråbo.

Familj: Sambo och två bonusungar.

Gör: Bussförare flexlinjen.

Intressen: Frisbee, naturen, hifinörd.

Aktuell: Skrivit boken Ovanliga namn från när och fjärran, Whip Media.

Tio ovanliga favoritnamn

Alvis

Solbjörn

Leander

Norton

Siver

Ayona

Blenda

Jeantine

Meral

Verona

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.