Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bo Hall har varit intresserad av fiske i hela sitt liv. Och med jämna mellanrum åker han till exotiska platser och drar upp såna här bestar.

Bo har fått en ful fisk på kroken

Sportfiskare i exotiska vatten kan kämpa tills krafterna sinar för att få upp en best på 50 kilo. För att sedan bli fotografera med bytet inom 15 sekunder. Sedan kastas firren i vattnet igen.… "Det är en dödssynd att slå ihjäl de stora fiskarna", säger Bo Hall.

Intresset för fiske väcktes när Bosse gick i första klass och fick följa med sin farbror till sjöarna kring Borås.
– När jag blev 15 åkte jag moppe till Varberg för fiske i havet. 

Han insåg vilka fantastiska möjligheter som finns med fiske i saltvatten. 
– Man kan fiska makrill på ytan, gråsej, bleka längre ner och torsk på botten. Man kan aldrig veta vad som nappar. Mängder av fiskarter har ännu inte upptäckts. 
Sportfiske i Indiska Oceanen utanför Kenya är inte som att meta abborre vid en brygga. Hall har ordnat fiskeresor till Östafrika i tio år.

Dit kommer nördarna men även de som knappt hållit i ett fiskespö. För 22 000 kronor får de allt utom resan.
– Normalfiskaren kan ha gett sig själv en resa i 50-årspresent för att vara med om att fiska vid ekvatorn. Det är ett äventyr som är långt utöver det vanliga, säger Hall.
Novisen kan säga att han vill fånga en "sån där fisk med ett långt spjut där fram", med andra ord en segelfisk. 
Ibland lyckas det redan första dagen. 
– Fast det sker inte bekymmerslöst, ingen kan föreställa sig hur tungt det är att hålla emot när en fisk på 50 kilo hoppar i ytan.

Entusiasterna kommer från alla håll i Sverige. Fyra gånger om året, så fort det finns fyra personer som vill åka, det antal som får plats på båten, syr Bo ihop en tiodagarsresa.
– Jag har haft killar som varit nere fyra gånger. De verkar inte få nog.  Varje gång upplever de saker som de inte trodde var sant.
GT är vare sig en förkortning på en kvällstidning eller gin tonic. En krokad Giant Travelly, en GT, dra iväg med en svindlande kraft.
– Det finns inte en chans att hålla emot om man inte hinner ställa in grejerna rätt. Då far både den som fiskar och spöet i sjön. Kraften är lika stor som om man skulle fastna med kroken i en lastbil som kör förbi.

Han säger att allt går så fort när en wahoo, sailfisk, marlin eller vad det är, kommer upp till ytan, som ett skott. Bara plasket när besten hugger tag i bytet och sticker iväg. 
– Man får ingen förvarning trots att vattnet är så rent att man ser ner till 25 meters djup. Fiskarna kan ha bröstfenor på 60 centimeter och vinkla dessa som en flygplansvinge för att dra neråt. Då är det bra för den som håller i spöet att ha tränat på gym i några månader.
Något fiske mer den dagen orkar ingen.

När en haj hinner få ett skrovmål på den krokade fisken blir det lättare att dra.
Intermezzon inträffar.
– Det sista en sportfiskare gör är att släppa spöet när det hugger. Det finns de som varit nära flyga i sjön, men räddats av att någon fattat tag i byxorna när den nödställde hänger över kanten. 
Det händer att fisken går segrande ur striden, efter kanske 90 minuter.
– Inget att deppa åt, det finns en ny att ta runt hörnet.
Tjejer deltar mer sällan.
– Men jag har haft med kvinnor, både 65 och 70 år. De har varit asduktiga, de har fiskat hela sitt liv berömmer Bo.
Catch and release gäller.
– En fångad fisk krokas av, lyfts upp av två man och fotas inom 15 sekunder för att fisken inte ska dö. Den mäts utmed båtsidan, att väga hinns inte. 

Sedan släpps den, det är en hederssak.
– Sportfiskare slår aldrig ihjäl en stor fisk, så funkar det över hela världen. Den som, mot alla odds, skulle bli påkommen får inte vara med längre. Eller riskerar, som i Kanada, svindyra böter.

Bestarna i oceanerna lever således ett fredat liv.
– Det finns något som heter "vi ska fiska i morgon också". Vi lämnar tillbaka det vi lånat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.