Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det har blivit mycket Ullevi i sommar för Björne Reuterlid. Åkaren från Göteborg har levererat scener till storstjärnornas konserter. Här, till Iron Maiden, blev det sju trailers.

Björne tar över scenen efter Bruce

Artisterna har avlöst varandra på Ullevi i år – en hektisk musiksommar minst sagt. Fråga bara Björne Reuterlid. Han fraktar stjärnornas scener och i natt väntar den största utmaningen.

I kväll spelar Springsteen för tredje gången i Göteborg denna sommar.
– Tänk om han får "feeling" och kör en halvtimme extra som han ofta gör. Då blir det inte lätt för oss.
Å yrkets vägnar önskar Björne en kort konsert – annars gillar han artisten Springsteen.
När det sista ackordet klingat ut i natten mot söndagen startar nämligen ett febrilt arbete. Scenen ska plockas ner för att fraktas till Frognerparken i Oslo där Springsteen spelar på torsdag.
En spelning som kommit till extra under världsstjärnans turné i sommar – och som därför kräver en minutiös planering.
– Det har varit – och är – en helt galen sommar. Nu i natt blir det speciellt. När åskådarna lämnat Ullevi drar det in dubbla mobilkranar för att det ska gå undan. Först ska allt ljus och ljud ner, sen kommer jag in för att lasta scenen. Det blir en kamp mot klockan.

Björne fick hastigt och lustigt uppdraget att lösa scentransporten till den nytillkomna spelningen i Oslo.
– Att fixa det i juli var inte lätt kan jag säga. Men det gick. Åtta trailers behövs så jag har sju bilar med chaufförer med mig. Klockan tio på söndag förmiddag räknar jag med att de första två bilarna går iväg mot Oslo.

Tidigare i sommar var det lite lugnare, men ändå fullt ös med alla scener upp och ner.
– Det började med Summerburst, sen Hellström, Iron Maiden, och så Bruce Springsteen under midsommarhelgen. Och nyligen en scen för Gothia Cup.
I juni låg Björne på vägarna för att bland annat köra Håkan-scenen från och tillbaka till lagret i Krylbo. Där lastade han sen på den ännu större scenen som veteranrockarna Iron Maiden och Bruce Springsteen använt.
– Den är ett riktigt monster, den största som scenbolaget har. 57 meter bred.
Den scenen har sedan stått nedplockad i väntläge i Göteborg tills Springsteen nu är tillbaka.
– Det är mycket logistik i det här och man är en bricka i det stora spelet. Men jag gillar när det är mycket att göra.
Björne chartras av Bright Group som står för scenbyggena och de är i sin tur lejda av Live Nation som står för produktionen av de stora konserterna.
– Det är kul att vara en del av detta. Allt måste klaffa.

Björne berättar entusiastiskt när vi sitter och pratar i den ombonade topplinehytten i hans Scania. En Djurgårdenhalsduk och även dialekten avslöjar att han har sitt ursprung i huvudstaden. I ungdomen var det mycket hockey, men om yrkesvalet rådde det aldrig tvivel.
– Pappa var chaufför så jag kom in i lastbilsvärlden redan som barn. Han bytte blöjor på mig på gamla ASG i Västberga, skrattar den i dag 52-årige Björne.
Han tog lastbilskort så fort han hade rätta åldern inne och har nu två bilar och en anställd.
När han var 25 lockade kärleken honom till Göteborg och här har han blivit kvar. Sambon Lisa jobbar som danspedagog och 14-åriga dottern Sarah spelar piano och bas. Så musiktemat finns inom familjen.
Går du själv på konserterna?
– Inte på Håkan Hellström. Han är inte riktigt min grej men Iron Maiden såg jag. Bruce Dickinson är en legendar ju.
Den andre Bruce, Springsteen, såg han under midsommarhelgen och tänker nog också se honom i Oslo.
– Han är verkligen en entertainer som bjuder på sig själv. Vem vet hur länge han håller på?

Tro inte för övrigt att Björne bara kör scener. Mitt i allt annat är han inblandad i Lotta på Liseberg.
– Jag är med och kör och bygger dekoren ihop med fyra personer till. Allt ska upp och ner en gång i veckan.
Han har också rest land och rike runt flera gånger med andra uppsättningar, som exempelvis med BAO, Benny Andersson och hans orkester för några somrar sedan, och med Sanna Nielsen.

Att han hamnade som chaufför i musiksvängen var en slump - han körde generatorer som behövs till konserter. Sen har det rullat på.
Det lär det göra ett tag till. Björne trivs och han är efterfrågad. Det är bara att kolla vänsterkanten på lastbilens framruta med tackkort från alla artister.
Det roligaste med musiksvängen?
– Det är en speciell vänskap här – en för alla, alla för en. Och så är det lite bus och hyss nån gång ibland, berättar Björne leende. Sedan bor man ju i ett fantastiskt land - att köra en sommarmorgon i Sverige, det är bara så vackert.
Familjeliv denna sommaren?
– Sambon har sitt och är på dansläger. Men vi har tre dagar inbokade tillsammans ensamma.
I september blir han en vanlig åkare igen med sitt Kåbe åkeri AB i Göteborg. Fast innan dess ska scenen Springsteen stått på i Oslo tillbaka till Göteborg i stillsam takt – dags för Way out west. Efter det kan Björne ta det riktigt lugnt och forsla jättescenen i ett antal vändor tillbaka till Krylbo.
– Det tar åtta-tio dagar med all chaufförsvila inlagd.
Sedan är musiksommaren slut. Eller kanske inte?
– Det kan bli nåt mer i september-oktober, skrattar Björne.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.