Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK-ikonen Bertil "Bebben" Johansson är alltid en av hedersgästerna på Blåvitts hemmamatcher på Gamla Ullevi. Här i sedvanligt glatt samspråk med Göran Andersson, som stämplar ut på lördag efter att under mer än 30 år ha varit värd på Göteborgs arenor för media, agenter, supporterpoliser, spelarfruar och allehanda prominenta VIP-gäster.

"Bebben" tackar Göran efter alla år

Under mer än 30 år har Göran Andersson varit en glädjespridare på arenor i Göteborg. På lördag gör han sin sista match på Gamla Ullevi och en sak är säker: Han har gjort ett starkt intryck på dem han mött genom åren.

Det är en timme kvar till avspark. Göran Andersson står utanför loungen och tar emot kvällens gäster och media. 
– Vill du ha en filt? Det blir kallt där ute, säger han.
En av gästerna lämnar över ett kort med texten "Tack för alla år och all vänlighet" på kuvertet.
– Öppna det sen när du kommer hem, säger han när Göran tar emot kortet.
De kramar om varandra och gästen går till in sin plats på läktaren. 
Spiraltrappan som leder upp till loungen och gästläktaren är klädd med röd heltäckningsmatta. Väggarna är grå, men lyses dagen till ära upp med blå och vita lampor. Göran tar ett par steg fram och visar.
– Titta här, visst är det fint. När Gais spelar är det gröna lampor istället och röda och blå för Öis, säger han.

I god tid före matchen kommer IFK-ikonen "Bebben" Johansson som vanligt. Han missar inte gärna en match med Blåvitt. Göran går fram och pratar familjärt med honom. Skojar lite, frågar om Solveig och hur det står till. När de är på väg ut till sittplatsen säger Göran till "Bebben":
– Blir det kallt så höjer du bara handen så kommer jag med en kopp kaffe.
Han ser till att "Bebben" kommer på plats och har sittunderlag, filt och hörlurar med bra volym så att han kan lyssna på webbsändningen av matchen. Sedan går han in igen och fortsätter att dela ut laguppställningar och vänliga ord till alla besökare. 

Många sladdar som ska dras och kopplas. Göran Andersson skrider till verket, som alltid med ett leende på läpparna. Bild: Carl Sandin 
Många sladdar som ska dras och kopplas. Göran Andersson skrider till verket, som alltid med ett leende på läpparna. Bild: Carl Sandin 

Ingen som kommer hit känner sig annat än varmt välkommen till kvällens match. Gäster, media, spelarfruar, agenter, supporterpoliser. Han hälsar på just dem. Det är personligt och genuint. Göran vet vem som ska åka Vasaloppet, vem som har ont i höften eller knäet och vem som är förälder till vilken spelare. En gammal dansk landslagsspelare som nu är agent för Ajax står kvar och pratar en stund med Göran. De kommer överens om att utbyta adresser nu när de inte kommer att ses på matcherna längre. 
Ute på pressläktaren fylls det på med journalister. Göran kryper ner på knä för att hjälpa till att koppla laddarsladdar till datorerna. Han kollar att alla har det bra och att allt fungerar.
– Om det uppstår något problem vill jag hjälpa till att lösa det, säger han. 
Från sin plats precis innanför glasdörren håller han ett öga både på matchen och på gäster och media. Precis när Blåvitt kvitterar till 1-1 i 43:e matchminuten ställer Göran en kopp kaffe och en kärleksmums framför "Bebben".  

19 juni 1982 rullar "Under My Thumb" ut ur högtalarna på Ullevi. Rolling Stones öppnar sin konsert och på läktaren finns Göran Andersson på sitt första volontäruppdrag på Ullevi. Han hjälper funktionsnedsatta gäster på läktaren. När extranumrets sista toner klingat ut (ja, det var "Satisfaction") har han gjort sitt första i en lång rad uppdrag för att sprida glädje bland gäster och media på Ullevi och Gamla Ullevi. 
Under många år arbetade han i receptionen på Ullevi under stora mästerskap som EM i fotboll och VM i friidrott och på Champions League. 1992 började han även jobba på gamla Gamla Ullevi och sedan den nya arenan blev klar 2009 är det där han tagit emot gäster och media på mängder av matcher. Han har också jobbat på Valhalla och Frölundaborg ibland. 
– Det är så roligt att ha fått möjlighet att se så mycket fotboll på nära håll och även ishockey och friidrott. Jag tycker det är kul att prata med dem som kommer hit och tittar, som till exempel tränare och agenter, säger Göran. 

På lördag gör Göran Andersson sin sista match som värd på Gamla Ullevi. Bild: Carl Sandin
På lördag gör Göran Andersson sin sista match som värd på Gamla Ullevi. Bild: Carl Sandin

Under säsongen gör han minst två matcher i veckan, ibland tre och säger att han kommer att sakna att följa fotbollen på så nära håll. För på lördag, när Örgryte tar emot Assyriska i Superettans avslutningsomgång, gör han sin sista match i jobbet. 
– Jag kommer att fortsätta komma till Gamla Ullevi som publik, men jag blir nog mer selektiv i vilka matcher jag ser och plockar russinen ur kakan.
För det finns annat att lägga tiden på också. Förutom att träna mycket, som golf, löpning, rullskidor och längdskidor, vill han hinna följa barnbarnens fritidsaktiviteter.
– Jag har fem barnbarn och de håller på med inlines, ishockey, fotboll, ridning, teater och innebandy så det finns mycket för farfar/morfar att komma och titta på.
Dessutom planerar han att resa mer och drar redan om ett par veckor till Spanien på en golfresa, men det finns en resa som står högst på listan varje år.
– Det är vecka tre i Sälen med barnbarnen. Det började när första barnbarnet kom och sedan har vi hyrt på samma ställe varje år. Nästa år kommer äldsta barnbarnet inte att följa med, men det yngsta kommer med för första gången. Det är så fantastiskt roligt att vara med dem hela veckan.

Matchen närmar sig sitt slut. Göran kommer ut och hjälper "Bebben" upp för de två trappstegen in i värmen på Gamla Ullevi. Efter slutsignalen börjar resten av gästerna röra sig inåt och i dörren möts de av en leende Göran. 
– Min människosyn är att hjälpa till. Jag bemöter alla så som jag själv vill bli bemött. Jag tänker att om jag kan bidra till att skapa så bra arbetsmiljö som möjligt så bidrar det till en positiv känsla för oss alla. Jag tycker att det är roligt att ge det där lilla extra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.