Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barberaren Sara Carlberg har lagt linjen, rakoljan är insmord och när skägget mjuknat väntar rakskummet på att löddras upp och kniven som kallas shavette.
Barberaren Sara Carlberg har lagt linjen, rakoljan är insmord och när skägget mjuknat väntar rakskummet på att löddras upp och kniven som kallas shavette.

Barberaren Sara arbetar med kniven på strupen

”Använder du riktiga knivar?” och ”hur har du övat?”
Det är frågor Sara Carlberg, 35, kunde få i starten av jobbet sedan tio år.
I början var det litet läskigt med kniven.
– Jag brukade svara att jag hade en pappa och bra kompisar att öva på, minns hon som kallats Sveriges första kvinnliga barberare.

När kunden ligger bakåtlutad i stolen, med varm frottéhandduk över skägget syns bara näsa och mun. Linjen är lagd, rakoljan insmord och när skägget mjuknat väntar rakskummet på att löddras upp och kniven som kallas shavette.

– Allt man kan är inte läskigt längre. Nu är jag så van vid den, säger Sara Carlberg, som med säker hand hanterar det orangefärgade skaftet.

En frisör arbetar bara med huvudhår. En barberare tar hand om skägg. Så brukar hon enkelt förklara skillnaden.

I ett decennium ägnade hon sin arbetstid enbart åt skägg. Nu blir det ungefär hälften.

I dag finns Saras stol i ett lugnt hörn av en salong med vita väggar, djupa fönstervalv och högt i tak. Här turas manliga barberarkunder om med frisörkunder oavsett kön.

– Det är härligt att jobba med kvinnor också, och så kul att få göra både och, tycker Sara, helt klädd i svart men med guldglittrigt skärp.

Perfekt vinkel mot halsen

För stunden är koncentrationen total på knivblad i perfekt vinkel mot kundens hals.

Efter kniven och kall handduk för att stänga porerna masserar hon in rak- eller skägg-olja i det rufsiga skäggsvallet och avslutar med finputs. 40 minuter tar proceduren i normalfallet.

”Jättefint”, intygar kunden, som i regel kommer mer sällan än var fjärde vecka, det rekommenderade för ett perfekt skägg.

Det funkar bra i hans fall, med jobb i friluftsbranschen, intygar båda parter när de skiljs åt för idag.

Nu är det tio år sedan frisören Sara Carlberg kom hem till Göteborg efter några månader i San Francisco.

Innan dess hade hon arbetat som frisör för både kvinnor och män, både i London i ett och ett halvt år och i Sverige.

”Det finns en salong du bara måste se”, tipsade systern, som jobbade i närheten av en nyöppnad herrsalong i 50-tals stil, på Prinsgatan i Göteborg.

– Jag hade den stilen då och kände direkt att det var rätt, att jag skulle jobba i just den salongen, berättar Sara.

Barberarlärling

Efter provklippning fick hon anställning på herrsalongen för både hår och skägg. Allt som hände sedan beskriver hon som en slump.

”Du ska bli barberare”, förklarade ägaren och Sara, som tänkt en tillvaro som herrfrisör blev hans barberarlärling i ett halvår.

– Jag var litet rädd först. Att raka med kniv var ju något nytt, men det var bara att göra det. Sedan blev det som det blev, ler hon glatt.

På den tiden var det ovanligt med skägg. Till en början fick hon och salongen locka kunder med gratis trimning första gången om de sparade ut sitt skägg först.

Antalet skäggburna kom efter hand att öka explosionsartat. Detsamma gällde barberarsalongerna. Men fortsatt finns få kvinnor i yrket. När Sara började kallades hon landets allra första kvinnliga barberare.

– I starten var folk jätteintresserade, tyckte det var svincoolt med en kvinna i ett helt mansdominerat yrke. På den tiden fick jag alltid beskriva vad vi gör.

För det mesta har hon bemötts positivt. Sara har känt sig som en i gänget, trots att hon förblev ensam kvinna när fler barberare anställdes på startsalongen. Vid ett enda tillfälle har en kund rest sig och gått med orden” Jag vill inte att HON ska göra det”. Kanske handlade det om kultur, kanske om skam för det egna skägget? spekulerar Sara.

Positiv feedback

Bestående i minnet är i stället ständiga bevis på uppskattning.

– Jag får göra människor nöjda och glada varje dag. Man får direkt feedback. Att den nästan alltid är positiv kan jag säga utan att vara kaxig.

– Det är ganska beroendeframkallande, ler Sara.

Att män blivit mer måna om sitt utseende är tydligt. Likaså att fler nu satsar på ett skägg med kvalitet och inte främst kvantitet, som var mer vanligt förr.

– Jag tycker skäggbärare är finare idag, säger hon bestämt.

För en god barberare krävs framför allt känsla. Du jobbar mycket på fri hand, formar något utan guide. Utan känsla blir det inte bra, får vi veta.

Likaså gäller att vara duktig på att se människor – och kunna lyssna.

Ofta har kunden själv önskemål. Men slutresultatet föds i dialog, där Sara Carlberg brukar säga vad hon tycker.

Skäggets betydelse för utseendet

– Att det blir vackert är ju det som är viktigt, själva målet. Jag vill att min kund ska bli sitt bästa jag och vill göra allt för att det ska hända.

Om kunden har en idé som Sara inte tror på erbjuds motförslag. Som regel krävs inte så mycket övertalning för att någon ska bli snygg.

Till den som tvivlar på skäggets betydelse är Sara tydlig.

Du kan forma in kinderna, förlänga hakan och göra den manligare, rama in kindbenen och skapa väldigt skarpa drag. Skägg kan fungera som när någon sminkar sig.

Nyfikna råds att prova.

– Skägg kan ju faktiskt förändra ett helt utseende, försäkrar Sara Carlberg.

Tre tips för att odla skägg:

Låt skägget växa en månad – helst utan att röra det alls.

Gå sedan till en barberare som hjälper dig att forma det.

Skaffa skäggborste och en skäggolja.

Det är bra att få bort död hud som ofta kliar. Att smörja huden under skägget med olja hjälper till att lugna ner skägget som lätt blir litet frissigt.

Om skägget ska se riktigt bra ut kan du behöva gå till barberare var fjärde vecka.

Och varning för:

Lägg inte linjen för högt upp på halsen – det kan se ut som att du har dubbelhaka.

Sara Carlberg

Ålder: 35 år

Bor: på Hisingen, Göteborg

Gör och bakgrund: Frisör och barberare på Salong Otium i Linnéstaden, Göteborg. Jobbade som frisör i London i 1,5 år efter frisörutbildning i Sverige.

Blev för drygt tio år sedan anställd på då nystartade Sharper of Sweden och blev kallad Sveriges första kvinnliga barberare. Jobbade även på Skönhetsfabriken innan hon började på nuvarande salong.

Familj: Sambo Henrik, hunden Majken, en American akita, bondkatterna Armand och Astrid.

Framtidsdröm just nu: Är jättenöjd med var jag är just nu, så vet faktiskt inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.