Leander Franke. Just nu jobbar han som kyrkomusiker i Tölö församling men ska snart börja i Varberg.
Leander Franke. Just nu jobbar han som kyrkomusiker i Tölö församling men ska snart börja i Varberg. Bild: NICKLAS ELMRIN

Bach är Leanders fixstjärna

Första steget mot livet som kyrkomusiker, körledare och musikforskare togs när fyraårige Leander Franke, inspirerad av storasyster, började spela fiol.

ANNONS
|

När han var sju tog han pianolektioner och som fjortonåring började han spela orgel. Som tonåring var han redan van kyrkomusiker. Självklart var han också medlem i olika körer från tidig skolålder.

– I min familj sågs det knappast som så märkligt. Jag är född i en tysk familj med borgerlig kulturtradition vilket innebär att man spelar något instrument och läser sina klassiker, Dostojevskij, Goethe och alla de andra. Jag gled in i det livet och trivdes bra med det. Att läsa skönlitteratur vidgar vyerna och man lär sig mycket om andra människor och kulturer. Dessutom är litteratur ett bra samtalsämne. Musiken blev mitt liv.

ANNONS
Bach är fixstjärnan bland kompositörer för Leander som för många andra klassiska musiker. ” Men det finns mängder av andra stora namn. Bland de nu levande står Arvo Pärt med sin minimalistiska musik i en klass för sig”, säger Leander Franke.
Bach är fixstjärnan bland kompositörer för Leander som för många andra klassiska musiker. ” Men det finns mängder av andra stora namn. Bland de nu levande står Arvo Pärt med sin minimalistiska musik i en klass för sig”, säger Leander Franke. Bild: NICKLAS ELMRIN

Föddes på en flyktingförläggning

Leanders föräldrar blev landsförvisade från Östtyskland 1988. Han föddes på en flyktingförläggning i Västberlin samma år.

– Pappa var präst och mamma diakon. Det var inget som uppskattades i Östtyskland. De visste att de var avlyssnade av Stasi. 1988 var fängelserna fulla så istället blev de landsförvisade utan att få ta några tillgångar med sig.

Familjen hamnade i Falkenberg och föräldrarna fick jobb i Svenska Kyrkan vilket gav Leander en arena för sin musikalitet. De kom snabbt att finna sig till rätta i blandningen av svenska och tyska traditioner.

– I min familj äter vi gärna bratwurst och tyska kålrätter och jag pratar tyska med mina barn.

– Men annars är ju tysk och svensk tradition och livsstil ganska lika. Kanske att man i Tyskland generellt inte sticker under stol med att man är bra på det man gör, svenskar är gärna lite mer ödmjuka och undfallande.

Masterexamen i cembalo och orgel

På Musikhögskolan valde han kyrkomusikerlinjen och tog sedan en masterexamen i cembalo och orgel. Han blev värvad till Tölö församling innan har var färdig.

– Avgående kyrkomusikern där behövde en ersättare som kunde ta över det pågående arbetet med Bachs Juloratorium. Jag hade sjungit och studerat juloratoriet redan som tonåring så det var inte så svårt för mig.

ANNONS
 Vid sidan av livet som kyrkomusiker har Leander Franke också bedrivit musikforskning, något som nu övergått till en doktorandtjänst vid Åbo Akademi och innebär att han i höst lämnar Tölö.
Vid sidan av livet som kyrkomusiker har Leander Franke också bedrivit musikforskning, något som nu övergått till en doktorandtjänst vid Åbo Akademi och innebär att han i höst lämnar Tölö. Bild: NICKLAS ELMRIN

I snart åtta år har han nu arrangerat lättare sommarkonserter, Requiem vid allhelgonahelgerna, oratorier vid jul, passionsverk vid påsk och presenterat både traditionell och nyskriven musik. Han leder fem körer, kyrkokören, den mer specialiserade Tölö Vocalis, Kungsbacka gosskör, en barnkör och en ungdomskör i Falkenberg. Dessutom sjunger han och hustrun Erika i Gothia Vokalensemble i Göteborg.

Fantastiskt att leda kör

– Att leda en kör är något av det mest fantastiska man kan göra, ett perfekt samarbete. Alla är beroende av varandra och det skapar en särskild samhörighet. De enskilda insatserna av sångarna är ofta mycket bra men tillsammans blir de enastående. 1+1 blir mycket mer än 2, kanske 4 eller 5. Det är viktigt att hitta rätt verk till kören så att medlemmarna stimuleras och utmanas men inte så mycket att det känns jobbigt.

Nyligen satte han upp Bachs Matteuspassion för första gången någonsin i Tölö för två vuxenkörer, gosskören, två orkestrar och sex solister. Ett verk som pågår i tre timmar.

– Det krävs mycket administrativt jobb och en lång planering för ett sådant projekt. Musiker ska bokas, övningsschemat för alla olika aktörer planeras i detalj så att tiden utnyttjas rätt. Men när det sedan låter underbart glömmer man all ansträngning.

För att välja rätt verk för varje kör krävs en stor repertoarkunskap. Gärna också kunskap av tonsättarnas personlighet och liv. Det ägnar Leander gärna extra studietimmar åt.

ANNONS

– När man känner till omständigheterna för hur ett verk skapades kommer lyssnarna närmare musiken och kan ta till sig den på ytterligare en nivå.

Bach är fixstjärnan bland kompositörer för Leander som för många andra klassiska musiker.

– Men det finns mängder av andra stora namn. Bland de nu levande står Arvo Pärt med sin minimalistiska musik i en klass för sig.

I övrigt har hans musikval en ständig expansion.

– På Musikhögskolan träffade jag många musiker med helt olika inriktning och jag lärde mig mycket av dem. Sedan dyker ju hela tiden nya musikstilar upp. Just nu är jag fascinerad av etiopisk jazz och ökenblues från Mali. Jag är alltid öppen för nya musikintryck och att göra omvärderingar. Tidigare tyckte jag till exempel att dansbandsmusik var töntigt men med tiden har jag sett att både dansbandsmusikens musikstil och texter är perfekta för sitt syfte det vill säga, en stunds underhållning till dans. Idag ser jag mycket mer positivt på den.

Vid sidan av livet som kyrkomusiker har Leander också bedrivit musikforskning, något som nu övergått till en doktorandtjänst vid Åbo Akademi och innebär att han i höst lämnar Tölö. Det började med hans bok ”Skönt från själ till själv det ljöd” om Svenska Missionsförbundets musikaliska historia .

ANNONS

Amatörer får ta plats

– Missionsförbundet har haft en stor betydelse för svenskt musikliv. Eftersom det är en frikyrka har man inte samma fasta regler för musiklivet som i Svenska Kyrkan. Amatörer får ta plats och musikstilar som vanligtvis inte hörts i kyrkor har fått utrymme där, det blev en musikalisk experimentverkstad. När min bok var klar 2020 hörde Åbo Akademi av sig och erbjöd mig en doktorandtjänst. Från och med i höst ska jag skriva en avhandling om Missionsförbundets gudstjänstmusikaliska historia från 50- till 80-tal men jag kommer också att ha en liten kyrkomusikertjänst i Falkenberg kvar.

Han fortsätter:

– Jag vill inte lämna körledarskapet helt. Forskandet har givit mersmak och jag hoppas att jag i framtiden kommer att ägna mer tid åt forskning kring historisk musikvetenskap. Det får visa sig, jag litar på framtiden och vilar i det som händer. Genom min Gudstro litar jag på viss styrning och kanske också en mening.

Leander Franke

Ålder: 34 år

Familj: Gift med Erika, tre barn

Bor: Tvååker, Varberg

Yrke: Försteorganist i Tölö församling, Kungsbacka; kantor i Falkenberg; doktorand i musikvetenskap vid Åbo Akademi.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS