Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här i jultider funderar många på
Så här i jultider funderar många på "ett sundare liv efter alla helger". För drygt 20 år sedan gick Börje Bengtsson från ord till handling. På nio månader gick han ner 35 kilo, men den stora prestationen i sammanhanget är kanske att han därefter lyckats hålla sin nya vikt. Bättre matvanor och mer motion är den enkla förklaringen. Bild: Nicklas Elmrin

Börje vet hur man går ner 35 kilo – och sedan håller sin vikt

För 21 år sedan blev Börje Bengtsson från Kungsbacka årets viktväktare efter att ha tappat 35 kilo på nio månader. Och han håller vikten än i dag, trots att han för länge sedan slutat räkna det han äter.

Den där kraftiga viktminskningen han gjorde för över 20 år sedan är fortfarande ett starkt minne hos Börje Bengtsson. Han berättar glatt och livligt om hur det var då, när han blev lokalkändis i Kungsbacka.

– Jag var ju på löpsedlarna här i Kungsbacka och flera hade ju sett dem och kände igen mig, säger han med ett skratt.

Men det började med att Börje, som då jobbade med slamsugning för Ragn-Sells, blev periodvis arbetslös för första gången i livet. Han jobbade visserligen för Ragn-Sells, men det var bara ett periodiskt arbete. Att inte ha något vettigt jobb var inget Börje var van vid och det fick honom att mest sitta hemma och äta onyttigheter.

Han gick upp i vikt och vägde till slut 130 kilo. Han orkade ingenting och var orörlig och stel.

– Jag kommer ihåg när jag gick från kaféet vi brukade fika vid och bort till lastbilen, det var max 100 meter, och jag blev helt slut. Jag bara tittade på mig själv och sa: "Nä, nu Bengtsson, får du nog hitta på något, annars kommer du inte att få uppleva din 50-årsdag". Totalt orörlig och byxorna satt som korvaskinn. Jag var tvungen att göra något, säger han.

Aldrig ångrat beslutet

Efter lite övertalning från sitt ex gick han med på att gå med i Viktväktarna. Ett beslut han aldrig har ångrat.

– Jag hade vägrat, eftersom jag trodde att man fick stå och väga sig inför alla och att de utsåg veckans loser, ungefär, skrattar han.

– Men så var det ju inte alls..., säger han.

Beslutet ledde till en stor livsförändring. När han märkte att vikten rasade blev det lättare att hålla motivationen uppe.

– Hon som jobbade i kaféet vid Willys cash där jag brukade fika, Eva, frågade mig till slut om det var någon sjukdom eller så, eftersom hon såg att kläderna bara blev större och större.

– Jag svarade att det var ett väldigt allvarligt fenomen och såg att hon nästan blev tårögd. "Det är viktväktarna", sa jag till henne. Då svor hon åt mig, skrattar Börje.

Utsågs till årets viktväktare

På nio månader tappade han hela 35 kilo och blev nominerad till tävlingen som årets viktväktare. En tävling som han sedan också vann. Och vikten har han hållit stabil sedan dess.

– Jag brukar kalla det en omvänd graviditet, säger han och skrattar.

Visserligen var det kul att se kilona rasa på vågen, men Börje tycker att det var ännu roligare att se hur centimeterna försvann.

– Det var en tjej som sa till mig att jag skulle mäta mig i stället för att bara tittat på vikten. För även om det inte hände så mycket med kilona så syntes det på måtten. Nu i efterhand när jag tittar på siffrorna ... Du vet, sex centimeter runt halsen bara...

När hälsan dessutom snabbt förbättrades gjorde det inte saken sämre.

– När jag började med viktminskningen hade jag kliande eksem på flera ställen på kroppen, men de försvann när jag hade gått ner en sex-sju kilo. Då hade jag dessutom börjat dricka väldigt mycket vatten och jag tror att det var det som var anledningen till att det försvann, säger han.

Många positiva tecken

Men det var inte bara att eksemen försvann som var en stor förbättring. Allt ändrades i takt med att kilona försvann.

– Fotleder och knäleder och allt sådant där blev så mycket bättre eftersom det plötsligt inte fick en så stor belastning längre, säger han.

Det Börje framförallt gjorde för att tappa sina kilon var att välja bort flera saker, bland annat allt socker, men även en hel del skräpmat. Då, "på den tiden", blev det en hel del av den varan.

– I dag äter jag i stort sett allt, men tar fortfarande bort socker. Ja, förutom om jag äter flingor, då kanske jag tar lite socker på, säger han.

Äter allt – i måttliga mängder

Men han följer inte längre Viktväktarnas program. Det behövs inte, eftersom han snabbt lärde sig vad som fungerar och inte. I dag äter han allt han vill, men i måttliga mängder. Och vikten ligger kvar på en hälsosam nivå.

– Det pendlar några få kilon uppe eller ner, men jag har koll på det, säger han. Jag äter till exempel gärna gräddsås, men tar betydligt mindre av det än jag gjorde förr.

– Det är det som är det bästa med Viktväktarna, tycker jag. Att det är vanliga grejer. I det långa loppet är det bättre att äta sådan som man kommer äta även när man har gått ner i vikt, säger han.

En annan bidragande orsak till den stora viktminskningen han gjorde 1996–1997 var att han började ge sig ut och promenera. Det började med att han gick en kort runda i skogen vid huset där han bor. I takt med att formen blev bättre blev rundan längre och längre. Till slut gick han runt hela Kungsbacka i stort sett varje dag – en sträcka på två mil. Innan dess hade han oftast tagit sig fram på cykel, eftersom det var snällare för knäna.

– Jag försöker fortfarande att traska runt en del när jag hinner eftersom jag har ett stillasittande arbete, säger han.

Fortfarande lastbilschaufför

För lastbilschaufför är han fortfarande, det har inte förändrats. Även om han inte är kvar på Ragn-Sells. Den sejouren varade i 18 år, sedan tappade företaget sitt kontrakt till Renova och Börje fick leta nytt jobb. Efter det körde han tankbil för Preem och just nu jobbar han hos en kompis som har åkeri.

– Jag ringde och frågade honom om han inte hade något jobb åt en sådan som jag och jag fick börja dagen efter, säger Börje och skrattar.

Där kör han mest åt byggföretag, men med jämna mellanrum även för slakterier, där han hämtar upp hudar och kör till de som gör i ordning dem.

– Det blir ju i stort sett att jag bara går mellan lastbilshytten och flaket när jag jobbar, så jag behöver komma ut och röra på mig efter jobbet. Men jag går inga två mil längre, det blir kanske snarare några kilometer åt gången, säger han.

Börje Bengtsson

Ålder: 52 år.

Bor: I Kungsbacka med de två katterna Polly (Brittisk korthår) och Ruzty (Exotic).

Jobbar: Som lastbilschaufför hos Magnus transport i Varberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.