Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallveig Jakobsdóttir har betytt mycket för många barn och ungdomar på Tjörn. Tidigare i år utsåg Thordénstiftelsen henne till bästa kvinnliga idrottstränare i Västsverige, med motiveringen att hon som ledare har ett stort engagemang, brinner för gymnastik och breddidrott och får alla att känna sig sedda. Bild: Gustaf Östberg
Hallveig Jakobsdóttir har betytt mycket för många barn och ungdomar på Tjörn. Tidigare i år utsåg Thordénstiftelsen henne till bästa kvinnliga idrottstränare i Västsverige, med motiveringen att hon som ledare har ett stort engagemang, brinner för gymnastik och breddidrott och får alla att känna sig sedda. Bild: Gustaf Östberg

Atletiska Hallveig ger Tjörns barn och ungdomar gott hopp

Att röra på sig är viktigt. Är det dessutom roligt när man gör det är mycket vunnet, anser Hallveig Jakobsdóttir, som grundat gymnastikföreningen GF Atletica på Tjörn. I maj i år blev hon utsedd av Thordénstiftelsen till bästa kvinnliga idrottstränare i Västsverige.

Den fräscha stora sporthallen är till brädden fylld med olika studsmattor, satsbrädor, trampoliner, plintar och balansbommar. Golvet är täckt med mjuka mattor för att dämpa fall och de stora hoppgroparna är fyllda av stora fluffiga skumgummibitar. En enorm vit gymnastikmatta med skön svikt lockar till träning av olika hopp. Och om en timme kommer lokalen att fyllas av träningssugna barn och ungdomar.

Bild: Gustaf Östberg
Bild: Gustaf Östberg

Här i gymnastikföreningen GF Atleticas lokal på Tjörn tränar nämligen mer än 550 barn och ungdomar varje vecka i olika gymnastikgrenar och föreningen har flera elitgrupper som framgångsrikt tävlar på SM-nivå.

Hallveig Jakobsdóttir, som för nästan 30 år sedan startade gymnastikföreningen, blickar nöjt ut över lokalen.

– Redan 1992 började jag undervisa grupper med aerobic och dans här på Tjörn. Då åkte jag runt med min stora bandspelare i olika lokaler häromkring och spelade musik från kassettband, säger Hallveig.

Kommer från Island

Hon är ursprungligen från Reykjavik på Island men flyttade till Sverige när hon var 20 år.

– Det var faktiskt kärleken som fick mig att flytta till Tjörn. Jag bodde i Göteborg i två år med min före detta sambo och efter vår separation träffade jag Martin som är från Tjörn. Men då hade jag kommit in på idrottshögskolan på Island så då åkte jag i väg och gjorde min utbildning. 1990 flyttade jag till Tjörn och sedan startade vi föreningen 1992, berättar hon.

– Jag hade både tränat och tävlat på elitnivå i gymnastik på Island och när jag kom hit till ön blev livet lite väl långsamt för mig. Det fattades också något vettigt att göra för framför allt flickorna på ön så då började jag ha grupper i aerobic på kvällarna.

"Alla tunga tankar försvinner"

Eftersom hon inte hade någon egen lokal fick hon utnyttja de möjligheter som fanns, det kunde vara olika gymnastiksalar i skolor och samlingslokaler, och det blev mycket åkande i början.

– Man blir så glad av att jobba med kroppen och nästan alla kan hålla på med dans och gymnastik. Man skrattar och alla tunga tankar försvinner och det är så roligt att undervisa och leda grupper med barn och ungdomar. Men jag saknar alltid Island, hela min familj bor där.

Hallveig menar att det viktigaste för att komma igång med träning är att hitta en träningsform som man tycker är rolig och samtidigt lite utmanande. Man ska våga prova lite nya saker, och inom gymnastiken finns stora möjligheter till utveckling.

– Även om du bara tränar en eller två gånger i veckan kan du bli riktigt duktig i gymnastik. Vi har även många killar i vår förening och många av dem tränar parkour här, det är en rolig atmosfär som lockar, säger Hallveig.

Fyra aktiva barn

Att träning är en central del av hennes liv går inte att ta miste på, alla hennes fyra barn är aktiva inom gymnastiken och flera har tävlat på elitnivå. Dottern Hennie Martinsdóttir kom till exempel SM-tvåa i hopp nu i somras.

Bild: Gustaf Östberg
Bild: Gustaf Östberg

I dag är GF Atletica Tjörns största förening, men vägen hit har varit både lång och krävande.

Som nyinflyttad på ön har det inte alltid varit lätt att få hjälp och stöd från kommunen.

– När vi skulle bygga den här träningshallen till exempel, så fick jag till slut stå på alla lån själv med privat kapital och helt utan säkerhet. Jag har fått lära mig leva med en ekonomisk oro hela tiden. Kommunen ville inte vara med från början, men till slut efter ett halvår fick vi verksamheten godkänd och vi kunde i alla fall få driftsbidrag. Jag tycker att alldeles för stor procent av kommunens budget för kultur och fritid läggs på kultur, speciellt när det hela tiden pratas om hur viktigt det är att framför allt barn och ungdomar rör på sig, säger Hallveig bestämt.

Prisad av Thordénstiftelsen

Att hennes insatser för barn och ungdomar på Tjörn är värdefulla anser i alla fall Thordénstiftelsen, som i maj i år utsåg henne till bästa kvinnliga idrottstränare i Västsverige, med motiveringen att hon som ledare har ett stort engagemang, brinner för gymnastik och breddidrott och får alla att känna sig sedda.

Ute vid entrén börjar barn och deras föräldrar samlas. Nu är det dags för knattarna att inta studsmattor och trampoliner, innan elitgruppen droppar in för kvällens träningspass. Hallveig Jakobsdóttir välkomnar de små barnen med ett brett leende och öppna armar. Nu börjar det roliga.

Hallveig Jakobsdóttir

Ålder: 54 år.

Familj: Make, fyra barn och fyra barnbarn.

Bor: Berga Strand på Tjörn.

Gör: Grundare av GF Atletica, tränare för elitgruppen och yogainstruktör.

Intressen: Åka skidor och resa.

Motto: Hitta din glädje i livet!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.