Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grönskan, parkerna och skärgården tillhör det som Ariel Pihl från Kalifornien uppskattar allra mest i Göteborg.  Men med svenska språket går det så där: ”Jag har gjort mina försök, men har svårt att hitta den tid som behövs”, säger hon. Bild: Lars Hjertberg
Grönskan, parkerna och skärgården tillhör det som Ariel Pihl från Kalifornien uppskattar allra mest i Göteborg. Men med svenska språket går det så där: ”Jag har gjort mina försök, men har svårt att hitta den tid som behövs”, säger hon. Bild: Lars Hjertberg

Ariel hoppas på VM-skrällar – och en lägenhet i centrum

Handelshögskolans forskare Ariel Pihl är inte den som ligger sömnlös inför VM-matchen mellan hennes båda hemländer USA och Sverige. Hon har sin egen strategi:
– Först håller jag lite på båda, sedan mest på dem som hamnar i underläge.

Det har bara gått ett och ett halvt år sedan Ariel Pihl för första gången fick en permanent adress utanför Kalifornien. Tja, permanent och permanent…

– Well, well, bostadssituationen i Göteborg är verkligen knepig. Jag och Hjalmar är redan inne på vår tredje andrahandslägenhet och i höst måste vi antagligen flytta igen, säger Ariel, som träffade sin svenske man redan hemma i USA men faktiskt aldrig ens besökt i Göteborg innan hon hösten 2017 tackade ja till en plats vid Handelshögskolan i Göteborg.

Tar nomadlivet med ett leende

Ariel ler lite åt nomadlivet – på ett eller annat sätt kommer det förstås att ordna sig även med en fjärde Göteborgslägenhet.

En mer akut fråga är möjligen: Vem ska den disputerade ekonomiforskaren egentligen hålla på i VM?

– Jag har aldrig tyckt att det varit särskilt roligt att heja på ett tippat topplag, så ärligt är jag inte särskilt angelägen att de amerikanska tjejerna ska vinna VM-guld.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Mot den bakgrunden börjar det bli knivigt värre för Ariel som har släkt i både Tyskland (världsmästare 2003 och 2007), och Nederländerna (Europamästare 2017) och är gift med svenske Hjalmar. Tyskland, Nederländerna och Sverige är allihop nationer som i sina bästa stunder mycket väl kan utmana de regerande världsmästarna från USA.

Men Ariel är inte den som låter sig stressas i brådrasket; varken av en oklar bostadssituation eller av ett oförutsägbart VM-slutspel.

– Fast jag kommer förstås att följa en del av matcherna, men om du undrar vilken klubb jag håller på i Göteborg så vet jag inte ens namnen på dem, och Hjalmar – ja, han intresserar sig mest för handboll.

Inga problem i Göteborg

Livet i Göteborg, med tillfällig bas i nedre Johanneberg, har hittills löpt utan större problem.

– Den här stan visade sig vara helt OK och är faktiskt rätt mycket större än både Berkely där jag växte upp, och Davis där jag tog min examen, säger Ariel och konstaterar klarsynt:

– Göteborg passade mig fint, och jag passade bra för Göteborg.

En ledig helg eller fin kväll tar hon gärna båten ut i skärgården och betar av öarna, en efter en.

– Är det tillräckligt varmt för ett bad blir jag riktigt glad.

Slottsskogen, Botaniska trädgården eller Trädgårdsföreningens palmhus är andra favoriter för amerikanskan som å andra sidan kan sakna Kaliforniens möjligheter för en rejält utmanande vandring på höga höjder.

För stor smakanpassning

Och så var det här med den inställsamma restaurangmaten förstås…

– För mig verkar det som att många av de utländska köken anpassat sig lite väl mycket efter svenska smaklökar. Jag saknar verkligen ett riktigt bra mexikansk restaurang, och föredrar definitivt den kinesiska mat man kan få i San Francisco framför den som serveras i Göteborg.

Men det finns mer än parker, grönska och skärgård Ariel lärt sig uppskatta i sin nya hemstad.

Som exempelvis att hon, när hon cyklar till jobbet, inte behöver trängas med aggressiva bilister till exempel. Eller att man kan förhandsboka sin plats på gymmet.

– Jag gillar att det är ordning och reda, att man är van vid att ta en nummerlapp och vänta på sin tur.

Amerikansk målglädje efter en av fullträffarna i VM-premiären mot Thailand i förra veckan, en match som USA vann med rekordsiffrorna 13-0. I den avslutande gruppspelsmatchen möts USA och Sverige.. Bild: Francois Mori
Amerikansk målglädje efter en av fullträffarna i VM-premiären mot Thailand i förra veckan, en match som USA vann med rekordsiffrorna 13-0. I den avslutande gruppspelsmatchen möts USA och Sverige.. Bild: Francois Mori

Och vilka kommer du egentligen att hålla på när sista gruppspelsmatchen avgörs på torsdag kväll?

– Hmm, jag tror att jag avvaktar lite med det beskedet. Men efter ett tag kommer jag att hålla på det av lagen som hamnar i underläge. Och skulle någon ligga under stort redan i halvtid kanske jag tycker att det blir alltför smärtsamt, och helt enkelt slår av tv:n.

Ariel Pihl

Ålder: 30 år.

Bor: Lägenhet i Johanneberg, Göteborg.

Familj: Gift med Hjalmar.

Yrke: Post doc knuten till Handelshögskolan i Göteborg.

Arbete: Forskar och undervisar i ekonomi.

Fritidsintressen: Att baka surdegsbröd, vandra och cykla.

Favoritklubb: Ingen särskild.

Favoritspelare: Brandi Chastain, världsmästare för USA 1999.

Ariels tips: Sverige-USA 3-4.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.