Marie och Mitch Tkaucs trädgård  Lilla Skapargården i Valinge by. I förgrunden Magnolia denudata Double Diamond. Yulanmagnolia.
Marie och Mitch Tkaucs trädgård Lilla Skapargården i Valinge by. I förgrunden Magnolia denudata Double Diamond. Yulanmagnolia. Bild: Magnus Sundberg

Arboretum och Rhodondendronskog

Marie och Mitch Tkauc har en parkliknande trädgård. De kan de delvis tacka stormarna Gudrun och Per för. Hade de inte blåst ner deras tallskog hade de aldrig kunnat ana vilket vackert landskap som låg och väntade på att förvandlas till trädgården Lilla Skapargården i Valinge.

ANNONS

Hon och Mitch började anlägga trädgårdens första delar 1998. Men sedan utökades den efter stormarna.

– Jag älskar träd. Både när de blommar, för sina blad, sin form och för sina höstfärger, säger Marie.

De har tillsammans skapat ett arboretum, en Japaninspirerad del nära huset, ett Woodland, en Rhodondendronskog, en stor grävd sjö, några mindre dammar och planterat hur mycket träd, buskar och perenner som helst. Där finns irisar, trillium, en citronbuske, japanska lönnar, strimmlönnar, vackra olvon, rönnar, som Ullungrönn och Pärlrönn, äkta kastanj, blomsterkorneller, doftande Skimmia, barrräd som Ceder, Solfjädertall, Dammcypress, Ginko Biloba, idegranar, Suga, Cryptomeria japonica, Tulpanträd, gula, röda och orangea trädpioner. Hon har nog allt man kan drömma om.

ANNONS

Har nästan allt

Marie älskar verkligen sina träd. Det första träd hon planterade var en Praktkatalpa, Catalpa Speciosa, för att den doftar så gott, har vackra blomklasar och fina blad. Sedan dess har det blivit en stor samling.

– Det är så att när jag numera går in i en plantskola så kommer jag oftast ut tomhänt. Jag har redan det mesta, säger Marie och skrattar.

Men det har tagit tid att komma dit. Hon och maken Mitch tog över Maries farmor och farfars hus i byn Valinge nordost om Varberg .

– 1980 rev vi det gamla huset och byggde ett nytt, berättar Mitch.

För om det är Marie som är den växtintresserad så är det Mitch som är anläggaren och snickaren. Tillsammans har de skapat en två hektar stor trädgård och anlagt en 6 000 kvadratmeter konstgjord sjö med öar. Där finns änder, grodor och salamandrar.

En annan man som varit Marie till stor hjälp är trädnörden och trädgårdsamatören Bertil Andersson.

– Han satte eld i baken på oss. Hade inte han funnits så hade det aldrig blivit så här. Jag kunde inget från början utan har lärt mig allt eftersom, säger Marie.

Hon fortsätter:

– Jag lärde känna honom när jag köpte ett träd och platskolan inte visste vad det var för art. Då fick de tillkalla honom. Han älskade träd men hade för liten trädgård och fick inte plats med allt han ville ha. Sedan dess har Bertil hjälpt mig att leta upp ovanliga och speciella sorter, säger Marie.

ANNONS

Början till Rhodondendronskogen

Hon vidare berättar hur hon och Mitch fick köpa stora Rhododendron utav Eva och Magnus Carlström på Lindhults plantskola, då plantskolan skulle läggas ned. Vi åkte dit hela familjen med släpkärra och grävde upp olika stora Rhododendron och som sedan kom att bli början till deras rhododendronskog.

Både hon och maken är numera pensionerade.

– Vi har mer tid men vi har också mer ont i ryggen. Vi börjar jobba i trädgården i februari varje år. Sedan är vi där varje dag fram till hösten, säger Marie.

Hon beskriver sig som en samlare.

– All fritid går åt att jobba i trädgården men det gör också att man blir lugn i själen, säger Marie och blickar ut över Rhodondendronskogen som står i ett hav av vitsippor. Som vita låga moln finns den vitblommande azalean 'April snow' som ackompanjeras med olika Magnolior.

– Rhodondendron har vi i blom från tidig vår till midsommar. Vi planterar dem rakt ut i skogsmiljön. Där trivs de perfekt, säger Marie.

Hon låter maken Mitch köra skottkärror med löv som de krattat ihop på hösten som de sedan sprider under buskarna. Där får löven ligga och jordförbättra.

– Jag vattnar vid behov. Då tar vi vatten från vår sjö. Vi märker att klimatet är påverkat. Risken för vintertorka och längre sommartorka har ökat.

ANNONS

Tor Nitzelius Halland

Hon fortsätter:

– Numera kan vi plantera växter här som inte gick för fyrtio år sedan. Temperaturen och härdigheten har ökat.

Vi passerar rundbladiga Rhodondendron 'Oredoxa' och 'Orbiculare', variegerade Rhodondendron 'Rex' En av Rhodondendron favoriterna är ”Halland”, en icke namnskyddad hybrid framtagen av dendrologen och förre detta intendenten Tor Nitzelius vid Göteborgs Botaniska trädgård.

Det är samme man som deltog vid den första Japanexpeditionen på 1950-talet som kom att ligga till grund för växtmaterialet i Japandalen i Göteborg.

Lilla Skapargården ligger i zon två i norra Halland och Marie berättar att huset står på berg och att bergsryggen löper ner i den japaninspirerade delen av trädgården. Berget och grusgångarna lagrar värme och Marie planterar de japanska lönnarna i grus. Övriga träd i trädgården står i befintlig lövkompost då det varit skogsmiljö där innan.

Marie och Mitch berättar att de förstärkt berget som kom i dagen när tallar föll med sina rotvältor och ramat in grusgångarna med sten.

– Sedan har vi försökt att plantera så mycket som möjligt i det befintliga landskapet för att få det att se naturligt ut, säger Mitch.

Drömmer om att se träden fullvuxna

Tillsammans drömmer de om att få se alla träd bli fullvuxna och att plantera fler magnoliasorter ibland sina Rhodondendron.

ANNONS

Sedan Marie pensionerades förra året har de satsat fullt ut på att utveckla trädgården. De tar emot besök efter överenskommelse. Några dagar per år har de öppen trädgård.

– Vi ska också ha växtmarknad den 5 juni och då är det dessutom öppen trägård, säger Mitch.

Marie har dessutom planer på att bygga upp en plantskola och så driver de sitt kaffe i samband med öppen trädgård och besök. Mitch har sina bin som gör honung från trädgårdens blommande skafferi.

– En av våra besökare sa: Vi behöver inte åka till Botaniska i Göteborg. Vi kan åka till Valinge!, berättar Marie och Mitch och gläds över minnet.

Marie och Mitch Tkauc

Gör: Pensionärer. Har Lilla Skapargården i byn Valinge nordost om Varberg.

Trädgårdens storlek: Två hektar,

Odlingszon: 2, vissa platser varmare där det är berg i dagen och där grusgångarna värmer upp.

Familj: Tre vuxna söner.

Öppet: Mors dag, 5/6 växtmarknad, 6/6, 3/7 och 21/8. Övrig tid bokas på hemsidan.

Läs mer: www.lillaskapargarden.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS