Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Antonette Andersson började med padeltennis 2013 och är redan rankad tvåa i Sverige. "Jag är snabb, envis och gnetar på", konstaterar hon i ett försök att förklara den snabba utvecklingen. Bild: Elin Karnstedt

Antonette har blivit en stjärna i nya popsporten

Antonette Andersson är rankad Sverigetvåa i padeltennis, en racketsport vars popularitet ökar lavinartat och beskrivs som Sveriges just nu snabbast växande idrott. I november spelade hon sitt tredje VM i landslagströjan och kommande helg möter hon hela den svenska eliten i Swedish Padel Tour.

Det doftar av gummi. Man skulle kunna tro att vi befinner oss i en tennishall; linjeringen i golvet, lysande gröna bollar som fastnat i takventilationen och de uppspända näten som delar banorna.

Men ljudet är annorlunda. Då och då rasslar det till i ett galler, en boll dunkar in i en plexiglasvägg och någon gör high-five med sin partner. Sporten heter padel, och beskrivs som en blandning mellan tennis och squash.

Många timmar i hallen

Det är onsdag eftermiddag på PadelCenter i Västra Frölunda. Antonette har hand om allt från banhyra till padelträning i hallen där hon både jobbar och spelar.

− Sport och framförallt racketsport har varit min identitet sedan jag var liten, beskriver hon med ett leende.

Bild: Elin Karnstedt

Antonette föddes i Virginia, USA, 1973. Hon spelade tennis på elitnivå på college i Texas när hon träffade en charmig svensk kille och blev förälskad.

Ett par år senare tog kärleken henne över Atlanten och Texas byttes ut till Jönköping, och snart därefter Göteborg.

Efter att drömmen om en tenniskarriär lagts på hyllan testade Antonette flera olika sporter, exempelvis thaiboxning och beachvolleyboll. Men det var först på padelbanan som gnistan åter tändes på allvar för fem-sex år sedan.

− Jag blev kär i sporten på en gång. De små racketarna och den lilla banan. Men framförallt att spela två-och-två, jag har alltid älskat att spela dubbel.

Snabb och envis

Åren av tennisspelande gav utdelning och hon insåg snart att detta var en sport hon kunde bli bra på.

− Mina styrkor har alltid varit att jag är snabb, envis och gnetar på. Det fick jag utlopp för också på padelbanan.

Det dröjde inte länge innan Svenska Padellandslaget fick nys om Antonette. Bara sex månader efter att hon börjat spela padel kom frågan om hon kunde tänka sig att följa med till Mallorca för att representera Sverige i VM.

− Det var en surrealistisk känsla när jag fick samtalet. Jag blev såklart överlycklig men också nervös.

I november spelade Antonette sitt tredje världsmästerskap. Då avgjordes tävlingen i Paraguay där Sverige till slut landade på en tolfteplacering.

Näst bäst i Sverige

Utöver padelspelande på internationell nivå har Antonette även haft framgång i elitserien, hon är rankad tvåa i Sverige, tätt efter forna tennisstjärnan Sofia Arvidsson.

Efter att ha spelat tillsammans med sin man i närmare fyra års tid och delat både tv-soffa och planhalva, var det dags för något nytt. Sedan en tid tillbaka spelar hon ihop med ny partner.

− När en kompis till oss föreslog partnerbyte kände både jag och min man att det var en bra idé, skrattar hon.

I elitserien spelar damer och herrar tillsammans i så kallad mixed. För Antonettes del har det varit till fördel för hennes utveckling på banan.

− Jag hade aldrig varit så bra som jag är i dag om inte de killar jag mött spelat bollen så ofta på mig, "den lilla tjejen". Det har gjort att jag tvingats till att bli bättre och bättre.

Mansdominerad sport

Den här eftermiddagen är Antonette den enda tjejen på plats i hallen på PadelCenter. Något som hon inte beskriver som ovanligt.

− Padel är en mansdominerad sport. Jag hoppas att fler tjejer kommer att få upp ögonen för sporten ju mer den växer och sprids.

För växer och sprids det gör den.

Enligt Svenska Padelförbundet fördubblades antalet bokade matcher år 2018 jämfört med tidigare år och redan i år startar två gymnasieprogram med padelinriktning i Sverige.

Varför tror du sporten har blivit så populär i Sverige?

− Det är en så tillåtande sport och det är lätt att komma igång.

Hon beskriver också klimatet som en viktig faktor.

− Det är en fördel att padel oftast spelas inomhus under tak, vilket möjliggör att vi kan spela året runt om vi vill, trots att vi bor i Sverige.

Antonette Andersson

Ålder: 45 år.

Bor: Askim, Göteborg.

Familj: Man, tre döttrar (10, 17, 19 år)

Gör: Padelspelare och padeltränare.

Aktuell med: Tävlar i Swedish Padel Tour 2-3 mars. Representerar Sverige i Svenska Padellandslaget.

Favoritslag: Volley.

Fakta: Padel

Banan är en miniatyr av en tennisbana med måtten 10x20 meter, i mitten delad av ett 88 centimeter högt nät. Banan är kringbyggd av fyra meter höga väggar av glas eller tegel, den övre metern dock av ett stängsel.

En boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i exempelvis squash.

Serven måste slås underifrån. Andraserve tillåts precis som i tennis.

Poängräkningen är samma som i tennis.

1974 utformades spelet enligt de principer och regler som gäller i dag. VM arrangerades första gången 1992 och har sedan dess spelats vartannat år.

Källa: Wikipedia

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.