"Man behöver inte bara sitta på en stol efter att man fyllt 65", säger inredaren och tv-profilen Karin Laserow.
"Man behöver inte bara sitta på en stol efter att man fyllt 65", säger inredaren och tv-profilen Karin Laserow. Bild: Johan Nilsson

Antikexperten vill trotsa förväntningarna

När Karin Laserow når 70-årsstrecket är det inte nedtrappning som finns i tankarna. I stället funderar hon över om det finns något mer i livet som hon vill testa på.

ANNONS

– Man måste våga trotsa det man tror förväntas av en efter att man blivit pensionär.

Det har gått nästan fyrtio år sedan Karin Laserow bestämde sig för att lägga sjuksköterskemössan på hyllan och i stället jobba heltid med antikviteter. Det var ett beslut som visade sig vara helt rätt. Dels har hon alltid varit fascinerad av gamla grejer, dels är hon en individualist, förklarar hon.

– Hade jag fortsatt som sjuksköterska hade jag nog öppnat eget vårdhem. Åkt limousin och haft bubbelbad på fredagarna.

Fri i jobbet

Drivkraften fanns redan från början. Karin växte upp i Malmö, i ett, som hon säger, typiskt arbetarhem. Mamma var kanslist i hemvården och pappa reparatör på Statens järnvägar.

ANNONS

– Han hade ett tufft jobb med dåliga arbetstider. Då bestämde jag att jag inte skulle ha ett jobb där någon annan styr över mig. Så har det heller inte blivit. Det har jag också fört över på min dotter Liza.

Den unga Karin sökte alltså först till Södra Sveriges sjuksköterskehem i Lund och kom in. Efter utbildningen fick hon jobb på Lunds lasarett. Några år senare studerade hon vidare till barnsjuksköterska. Det var i den vevan hon träffade sjukgymnasten Kaj.

Träffades ni på sjukhuset?

– Nej, på diskotek i Malmö. Sedan dess har vi varit ihop. Det är 42 år sedan nu. Han hade en antikhandel och jag älskade redan då gamla saker. Att vi båda jobbade inom vården gjorde att vi hade en hel del att prata om.

När Karin Laserow först fick frågan om hon ville vara expert i "Bytt är bytt" var svaret nej. "De går ju så nära med kameran att man ser allt skräp. Men till slut åkte jag ändå upp till Stockholm och testade", säger hon, här med sin hund Pelle-Lelle.
När Karin Laserow först fick frågan om hon ville vara expert i "Bytt är bytt" var svaret nej. "De går ju så nära med kameran att man ser allt skräp. Men till slut åkte jag ändå upp till Stockholm och testade", säger hon, här med sin hund Pelle-Lelle. Bild: Johan Nilsson

Karin började jobba extra i butiken och blev ganska snart känd bland skåningarna. Själv säger hon att hon i antikvitetskretsar ibland kan uppfattas som kontroversiell, eftersom hon gärna ser att sakerna brukas i en modern praktisk miljö.

– Jag vurmar för det. Jag är ingen kulturromantiker. Jag är en praktiker som säger att de här stolarna ska användas och inte göras abstrakta. De ska vara attraktiva. De måste inte vara i originalskick.

ANNONS

Blev tv-personlighet

Det är också något hon ofta framför i tv-programmet ”Bytt är bytt” på TV4. Expertrollen fick hon bara några månader efter att hon hade fyllt 64 år.

– Jag blev uppringd av en kvinna som frågade om jag ville börja jobba med tv. Först sa jag nej – gamla tanter ska inte vara i tv. De går ju så nära med kameran att man ser allt skräp. Men till slut åkte jag ändå upp till Stockholm och testade.

I dag är programmet ett av kanalens mest populära med cirka en miljon tittare. I vår spelas säsong nummer sju in, för att sändas till hösten. Fram till dess går de gamla säsongerna i repris.

Har programmet förändrat ditt liv?

– Ja, men vet du vad – jag är samma som jag var tidigare. Jag vet att allt är förgängligt. Allt som är kul ska man göra. Och när det inte är roligt längre då slutar man.

– Men än så länge tycker jag att det är jättekul. Jag gillar när det blir lite ös på scenen. Men jag är tacksam över att jag också kan dra mig tillbaka till min lilla håla i Brandstad. Här har jag bott i fjorton år. Jag älskar det här stället.

ANNONS

Samtidigt är hon stolt över att hon tackade ja till jobbet på tv och att hon med det kanske kan få andra att bli mer modiga.

– Man behöver inte bara sitta på en stol efter att man fyllt 65. Många är snygga och trevliga, men glömmer bort att köpa snygga kläder eller struntar i håret eller att sminka sig. Men vi har en kraft fortfarande.

Karin Laserow

Ålder: Fyller 70 år den 19 februari.

Bor: På en gård utanför Sjöbo i Skåne.

Familj: Maken Kaj Laserow, dottern Liza Berglund Laserow och mellanpudeln Pelle-Lelle.

Gör: Expert i ”Bytt är bytt” på TV4. Köper och säljer antikviteter. Jobbar som inredare och driver antikbutiker i Skåne och New York tillsammans med dottern Liza.

Om att fylla 70: ”Om jag tittar på den biologiska klockan borde jag kanske lugna ner mig, men så länge jag kan gå och stå och tycker att livet är kul så tänker jag fortsätta leva det livet.”

Så firar jag födelsedagen: ”Med mina allra närmaste. Sedan när det börjar våras ibland bergen kanske jag och Kaj gör en resa till Island, Venedig eller Norge.”

Önskar mig: ”Bara att jag får vara frisk och att jag och min man har många fina år kvar.”

Kommer inte över tröskeln: ”Elaka och snåla människor.”

ANNONS