Annika tänker inte torska på miljöfrågorna

Annika Jacobson gick hårt åt regeringens för, som hon sa, "galenskapen att sälja det tyska brunkolet". Klimatminister Isabella Lövin (MP) bad henne bli sakkunnig på departementet. "Regeringen ligger nära miljörörelsen. Klimatfrågan är prioriterad. Jag vill arbeta där jag kan påverka", säger Annika.

ANNONS
|

Hon växte upp i Åsa, gick i skolan där, i Fjärås och på Schillerska i Göteborg.

– Hemma fanns intresse att diskutera och reflektera över våra liv och världen vi lever i. Det blev många politiska duster. Vi undvek till slut det som kunde hetta till. Annars hade vi blivit sittande vid middagsbordet.

Föräldrarna var tydliga med att hon skulle ägna sig åt sådant som kan vara kul, för då blir man oftast bra på det man gör.

– De ville inte att lön, status eller titel skulle styra mig. Och jag har inte varit rädd för att åta mig saker där jag inte vet hur det ska bli. I de flesta fall brukar man ändå landa på fötterna.

ANNONS

På somrarna seglade hon med familjen utanför Hallandskusten.

– En dag fick jag veta att torsken hotades. Där väcktes mitt miljöintresse. Jag ville förändra. Fler skulle behöva känna att de kan vara delaktiga istället för att känna hopplöshet.

Annika Jacobson började som projektanställd på svenska Greenpeace. Sedan tog hon över som chef. Hon var på väg till det privata näringslivet då livet tog en annan väg. Nu har hon passerkort till regeringskansliet:

– Erbjudandet kom från en minister som jag har förtroende för och som vill förändra.


     Bild: Clas-Göran Sandblom
Bild: Clas-Göran Sandblom

Annika Jacobson är politiskt sakkunnig och förser sin chef med den information som varje tillfälle kräver.

– Jag tar fram de uppgifter som Isabella Lövin behöver för att hon ska kunna fatta bra beslut. Alla uppgifter måste förstås stämma, annars blir det snabb jobbigt för både henne och mig.

Är du en nörd som kan allt?

– Nej, jag läser på hela tiden. Jobbet flyter ihop med fritiden. Jag tänker mycket på de här frågorna. Det är häftigt att kunna implementera styrmedel för miljöns bästa.

Annika lever som hon lär.

– Det kan gå fem år mellan varje privat flygresa. Extrema väderkatastrofer får 22 miljoner människor på flykt varje år. Det ingår egentligen också i biljettpriset. Det är säkert jobbigt att höra, men bra att veta inför en Thailand-resa.

ANNONS

Att ta flyget till Göteborg när hon ska till föräldrarna är något hon inte ens överväger.

– Men ibland, som när man ska till en konferens i New York, saknas alternativ.

Hon var en av dem som höll i trådarna för FN:s havskonferens i NYC där Sverige var värd och Isabella Lövin ordförande.

– Stämningen påverkades av att Donald Trump meddelat att USA hoppar av Parisavtalet. Efter det stärktes viljan bland de andra länderna att samarbeta. Det finns en fara med politiker som säger det som de tror i stället för att säga det som är sant. Känslor ska inte förväxlas med vetenskapliga fakta.


     Bild: Clas-Göran Sandblom
Bild: Clas-Göran Sandblom

Jacobson säger att kapitalet börjar flytta dit där miljölösningarna finns.

– Förnyelsebar energi har blivit otroligt kostnadseffektiv. Vindkraft är redan mer lönsam än kärnkraft, solenergi är på stark frammarsch. När vi väl måste, så hittar vi lönsamma lösningar. Att inte göra något åt växande klimatförändringar kostar mer.

Vad är du bra på?

– Jag gör miljöfrågorna begripliga. Jag är inte expert men har en god grundförståelse och vet vart jag ska vända mig för att få information.

Hur är du som person?

– Engagerad i samhällsfrågor. Jag är inte rädd att hoppa på olika saker. Uppskattar att pausa i Åsa. Är ganska introvert, tycker om att vara hemma, läsa böcker och ta det lugnt.

ANNONS

Finns det en röd tråd hos dig?

– Jag berörs illa av orättvisor, är engagerad i samhällsfrågor och inte rädd vara obekväm, men har lärt mig att andra vägar än strider också kan leda framåt, exempelvis kompromisser.

Hur går det att kombinera jobbet med att ha två barn?

– Ungefär som för andra, tror jag. Ett pusslande. Ibland vill jag vara mer med barnen samtidigt som jag brinner för mitt jobb. De bor hos sin pappa varannan vecka, det funkar bra.

Har du seglat fram på en räkmacka?

– Ur ett globalt perspektiv, absolut. Jag har fått mycket gratis bara genom att växa upp och gå i skola i Sverige. Och att ha föräldrar med en hygglig ekonomi. Det är fördelar man har som svensk medelklass.

Kan du tänka dig bli politiker?

– Ja, om det blir där jag kan tillföra något men jag ser inte en politikerkarriär framför mig.

Känns det osäkert att jobbet kan vara slut i september?

– Nej, jag drivs av mitt engagemang, inte formen. Det har inget egenvärde för mig att jobba där. Jag kommer att arbeta där jag kan påverka mest.

Annika Jacobson

Ålder: 41 år.

Yrke: Politiskt sakkunnig åt Isabella Lövin, vice statsministern och ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Bor: Södermalm i Stockholm, stuga i Åsa i anslutning till föräldrarnas hus.

Familj: Två barn, Signe,13 och Elvin, 10. Två katter.

Intressen: ”Miljö, samhällsutveckling och politik. Att läsa böcker, löpträna och laga mat.

Vardagskick: Att tända en brasa.

Dold talang: ”Inte många vet att jag spelar piano (klassiskt). Jag hör hur musik låter när jag läser noter”.

ANNONS