Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Annelie Pompe, äventyrare och tisdagskrönikör i GP.

Annelie Pompe: "Vi kan välja hur vi förhåller oss till våra tankar"

Tisdagskrönikören Annelie Pompe skriver om en krånglande axel.

Något är fel i ena axeln. Men den går ju att använda till det mesta så det kan inte vara så farligt. Idrottsläkaren begärde en MR och bad mig komma tillbaka. Under tiden blev axeln lite bättre så det var nog verkligen ingen fara. Läkaren skulle nog säga att det bara är att träna upp den igen och köra på som vanligt. Axeln kändes extra bra under cykelturen till IFK’s orthocenter och jag såg fram emot att träffa läkaren som är rolig och väldigt pedagogisk. 

Förvåningen var äkta och stor när läkaren satte mig ner och sa att en liten bit "hängde löst". Att axeln kunde hoppa ur led lättare. Att det måste opereras. Kanske snart eller minst inom ett par år. Han sa att en sena sitter fast på den lösa biten. "Sex månader rehab" ekade i öronen. Ett halvår är en halv evighet. Plötsligt gjorde axeln ont. Som om den också lyssnat med ett litet öra och insåg sitt öde så började den ömma och hänga håglöst lösare än vanligt.

Så mycket vi påverkas av vår omgivning. Av vad någon säger, något vi ser eller läser. En tanke som går in i örat och fortplantar sig rakt ut i en känsla. Är det inte otroligt?
Kanske hade det varit bättre att vara beredd på dåliga nyheter? Men då hade jag kanske mått dåligt innan i onödan? Jag tror det är bättre att vara glad i onödan.
Ofta dyker super-klichén "tänk positivt" upp i sammanhang kring att leva lyckligare och längre. Men tänk om det är helt mot vår mänskliga natur. Särskilt den svenska naturen där Jantes grepp om folksjälen är hårt och obarmhärtigt. Vem tror du att du är som kan styra dina tankar? Rätta dig i ledet och gör som alla andra är alltid ett säkert kort. Eller? Kanske har du försökt att rensa ut negativa tankar och ersätta dem med positiva? Kanske märkte du då att ju mer man försöker låta bli att tänka på något, ju svårare blir det att låta bli. Efter några försök att ändra tankarna kanske du till och med gav upp. Har man tränat ett helt liv på att höra och tänka negativa tankar tar det tid.
Tankar har intresserat mig sedan tidiga ungdomsår då jag tävlade i sportklättring. Vad man tänker för tankar innan och under en klättring på en brant klippa eller vägg påverkar i högsta grad hur högt man kan klättra. Minsta tvivel och kroppen förbereder sig på att misslyckas. Tänker du att nästa klättergrepp ser ut att vara långt bort, så är det mycket svårare att ta sig dit. Tankar påverkar oss såklart i vardagslivet också, men inom idrott är det lättare att mäta i sekunder, minuter och meter. 

Tror du på allt du tänker?
Efter åratal av universitetsstudier och självstudier i idrottspsykologi har jag lärt mig att vi inte kan kontrollera våra tankar, men vi kan välja hur vi vill förhålla oss till dem. Efter chocken om axelns tillstånd cyklade jag hem och började fundera på vad för äventyr man kan göra med en arm. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.