Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Annelie Pompe: Ta hand om dig själv så orkar du ta hand om andra

KRÖNIKA: Om att bestiga ett berg och vad som händer mellan botten och toppen av berget.

Det är som att vandra från ekvatorn till Arktis på sex dagar. Sedan är det en och en halv dag att gå tillbaks igen. Vi börjar i djungeln och går igenom fyra olika ekologiska zoner. Det är en ny vykortsvy varje dag tills vi kommit högst upp.  När du läser det här har jag och 14 svenskar förhoppningsvis varit på toppen av Kilimanjaro, 5895 meter högt och afrikanska kontinentens högsta berg. Det är också världens högsta fristående berg (det ingår inte i någon bergskedja). Från toppen har vi sett ut över savannen och förundrats. Men toppen är bara halvvägs, och en mycket liten del av berget. Den är egentligen ganska meningslös, förutom den vackra utsikten. Anledningen till att vi bestiger berg ligger någonstans mellan botten och toppen av berget. Det är där allt händer. Det är där vi lär oss och växer som människor. Att bestiga berg är så mycket mer än att stå på en topp, vilket vi guider inte berättar utan låter deltagarna upptäcka. Alla har olika utmaningar att ta sig igenom på vägen. Förväntningar kommer ofta bara i vägen.

Innan vi ger oss uppåt går vi igenom en massa regler för att bestiga berg. Alla regler handlar om att må bra. På hög höjd är det en helt annan värld att förhålla sig till. Kroppen och hjärnan reagerar olika på syrebrist och vi vill såklart undvika höghöjdssjuka, frostskador och solbrännskador. Man lär känna sig själv i en helt ny miljö. Det finns en massa tips och trick för att klara av den höga höjden bättre. Vi bestiger berget tillsammans och i vårt team finns det en viktig förhållningsregel; ta hand om dig själv innan du försöker ta hand om andra. Precis som exemplet i säkerhetsgenomgången i flygplanet på vägen till Kilimanjaro ska man sätta på sin egen syrgasmask innan man hjälper någon annan. Om man inte säger till om man mår dåligt eller förnekar sin egen huvudvärk äventyrar man kanske hela expeditionen. Någon kanske måste riskera sitt liv för att rädda ditt. Nu är inte Kilimanjaro ett särskilt extremt berg på något sätt, men det är ändå en respektabel höjd där mycket kan gå fel. Om alla tar hand om sig själva och ser till att de mår bra kommer det troligtvis bli en lyckad expedition.

Kanske är det en bra förhållningsregel även i vardagslivet. Om du tar hand om dig själv så blir du en bättre medmänniska som orkar ta hand om andra. Om du tar hand om dig själv kommer du antagligen orka genomföra ditt jobb bättre och vara en bättre partner, förälder eller vän. Det är inte själviskt. Man kan ta hand om både dig själv och andra. 
När vi kommer ner kommer veckan kännas som månader av upplevelser. Det var över ett år av träning och förberedelser för att bestiga berget. Det tog bara en vecka. Vi kommer att minnas det för resten av våra liv. Upplevelser förändrar oss på riktigt. Jag tycker man ska samla på upplevelser i stället för grejer. Satsa på att må bra i sommar!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.