Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Annelie Pompe, akrobatisk tisdagskrönikör i GP:

Annelie Pompe "Tänk om vi kan hitta balansen"

KRÖNIKA: "Ibland kan prestationstankar bli ett hinder för kreativitet och glädje", skriver äventyraren Annelie Pompe i sin tisdagskrönika.

Ibland händer det att jag helt glömmer bort att äta, till och med skjuter upp att gå på toaletten, bara för att det jag gör är så vansinnigt roligt. Plötsligt har dagen gått och jag går och lägger mig med en längtan att vakna upp till nästa dag av samma aktivitet. Det mesta de senaste veckorna är nytt och jätteroligt. Att få lära sig nya saker är en ynnest. 
Min nya favoritplats är inte ett nytt berg eller havsdjup utan ett fantastiskt båtvarv i vackra skärgården. Mina favoritaktiviteter just nu är att lära mig svetsa, måla båten, såga och skruva inredning i båten. Det är att komma tillbaks till kroppen, jobba med händerna, släppa tankarna lösa. Allt som heter prestation rinner av och kvar finns bara glädje. Det är en ynnest att vakna med glädje och nyfikenhet inför en ny dag. Kanske är det till och med ett mål i sig. 

Äventyraren Annelie Pompe är inte främmande för att testa nya saker. Och allt behöver inte vara så prestationsinriktat, menar hon. Bild: Privat
Äventyraren Annelie Pompe är inte främmande för att testa nya saker. Och allt behöver inte vara så prestationsinriktat, menar hon. Bild: Privat

Dagens samhälle är ofta prestationsinriktat. Det vi gör ska leda till något och helst ska resultat komma snabbt och med jämna mellanrum. Likaså inom sport och äventyrsbranschen. Men ibland kan prestationstankar bli ett hinder för kreativitet och glädje. Tänk om vi kan hitta en balans i att ibland inte prestera utan tillåta det som är att vara, utan att försöka förändra, utan att bedöma något som bra eller dåligt. Kanske blir det som kallas resultat ännu bättre på det sättet. Genom att släppa taget. 
Så kommer yoga-träningen in även i vardagen. Jag gör yoga varje dag. Yoga är inte bara en serie rörelser, utan en träning för sinnet. En av de finaste "reglerna" i yogan är att man inte ska döma och värdera när man är på yogamattan. Inte definiera sig som "stel" eller "vigare än hon bredvid". Inte jämföra sig med igår eller förra året. Det viktiga är det som händer just nu. Att göra yoga eller vardagen så bra som den kan bli just idag, med de medel man har till hands. 

Jag tror att det handlar om att komma tillbaks till kroppen, att lyssna inåt istället för att bara fokusera på yttre resultat eller läsa vad som sägs på facebook. 
Så mycket av världen pågår bara i västvärldens huvuden att vi har tappat kontakten med kroppen. Ibland skriker kroppen på hjälp, men hjärnan är upptagen med att jaga pokemons eller skriva på datorn. Allt rullar på snabbt och vi kommer längre bort ifrån vår inre visdom. Det är där fysisk aktivitet kommer in. Vi är byggda för att röra på oss och landa i våra kroppar.

Och precis så enkelt kan det vara att komma bort från stress och press i huvudet. Det kan räcka med att jobba med kroppen, riva och sätta upp en ny vägg, ta en promenad eller ett träningspass för att hitta tillbaks till glädjen och balansen mellan kropp och sinne. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.