Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Annelie Pompe, äventyrare och tisdagskrönikör i GP.

Annelie Pompe: "Största fienden sitter i dina tankar"

Äventyraren och tisdagskrönikören Annelie Pompe skriver om att leva annorlunda, om den frihet det ger – men också om det ansvar som följer med.

Det kan se exotiskt och härligt ut, men det är inte alltid lätt att leva annorlunda. Det är inte lätt att vara egen företagare och arbeta på ett sätt som ingen arbetat på innan. Det finns ingen kurs att gå, ingen att vända sig till för frågor eller vägledning. Alla svaren måste komma inifrån och från inspiration. Det ger en enorm frihet. Och ett enormt ansvar.
Nu finns det ganska många som lever annorlunda. Vi blir fler och fler som vågar. En av dem påminde mig en gång om hur viktigt det är att ta ansvar för sin egen utbildning och fortbildning som egen företagare. Det är så lätt hänt att man bara jobbar på inom sitt område. När man väljer att lära sig mer bör det kanske handla lika mycket om personlig utveckling som att ta in mer kunskap. Men är inte det en frihet och ett ansvar som gäller alla? På ett sätt är vi alla egna företagare i att leda oss själva. Vi har alla självledarskap.
Vem som helst kan bestämma sig för att vara intresserad av ett område och lära sig mer om det, till exempel att utvecklas som person. Det är ett vetenskapligt faktum att man kan träna sig till mental styrka och till mer lycka. Jag läser mycket och gärna böcker om idrottspsykologi, mental träning och forskning kring lycka. Jag reagerar skräckslaget på titlar som "varför mår vi så dåligt när vi har det så bra", och "konsten att leva". Hur sjutton glömde människan bort konsten att leva? På en föreläsning fastnade jag för titeln "varför är du inte lyckligare"? Hur många kan svara på den frågan utan att skylla på omgivningen eller andra?

En buddhistisk lärare gav oss en gång rådet att inte se personlig utveckling som "personlig förbättring". I dagens samhälle kan en förbättring verka som att vi inte duger som vi är och att vi hela tiden måste kämpa mot oss själva. 
Dagens unga generation har fler upplevda krav på sig själva än någonsin. Stressen ökar i samhället. Men tänk om du inte behöver vara så hård mot dig själv för att lyckas. Din största fiende sitter antagligen i dina egna tankar. Tänk om det är bättre att du är snäll och kärleksfull mot dig själv. Allt du behöver är en slags självdisciplin.

Självdisciplin är inget roligt ord. Det låter hårt och plågande, men det är ändå nödvändigt för alla som vill uppnå något. Utan självdisciplin kommer du aldrig att sätta upp tydliga mål, lära dig något nytt, träna det du bör träna eller äta nyttigare. 
Men självdisciplin behöver inte vara plågsamt. Du kan ha självdisciplin på ett annat sätt: med kärlek. När självdisciplin utförs med kärlek är det den bästa typen av självledarskap. Du kan göra saker som är jobbiga eller obekväma för att du vill att du ska lyckas. 
Det är ett bevis på att du respekterar dig själv och att du tar kontroll över ditt liv. Med kärlek snarare än plåga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.