Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tisdagskrönikören och äventyraren Annelie Pompe ser numera världen med nya ögon.

Annelie Pompe: "På andra sidan rädsla finns frihet"

Ett litet snabbt ingrepp gjorde att tisdagskrönikören Annelie Pompe fick en ny syn på tillvaron.

Mitt vardagsliv har bitvis varit suddigt. Tidiga morgnar var mjuka röror av färger. Sena kvällar utan linser och glasögon var världen en svart massa med vita, gröna och röda ljuspunkter. Långa flygresor har jag haft glasögon som förlagts, repats och gått sönder titt som tätt. Så äntligen var det dags att förändra allt det där. Det låg ett uns rädsla i vägen, såsom rädsla brukar kasta sig framför en när det är dags för förändring. 
Jag hade tvekat några gånger. En person hade berättat att det kunde bli problem att klättra på hög höjd och en annan sade att man inte fick vara på havet på flera månader. Men många sa också att det var det bästa de gjort. Det handlade om laserkorrigering av synen. 

Ett litet ingrepp på 90 sekunder per öga som kunde göra livet bättre. Jag gillar enkelhet i livet. Att ha kontaktlinser och glasögon är långt ifrån enkelt. Det är väldigt bökigt att alltid ha med på resor och äventyr i havet och på berg. För- och nackdelarna hopade sig. Inom hälsopsykologi pratar man om att det man fokuserar på växer och plötsligt blev det ännu mer irriterande med kontaktlinserna. Jag bestämde mig för att se rädslan i ögonen, bokstavligen talat.

Några små hinder stod i vägen för operationen. Först skulle synen testas för att se om ögonen ens var lämpliga att operera. Jag valde det företag som ingav förtroende och kortast läktid. 
Nästa utmaning handlade om läkprocessen. Jag fick stora ögon när jag läste "ingen träning den första veckan" och "inga vattensporter på fyra veckor". 
Men vandring, yoga och lätt styrketräning utanför gym-miljö var tillåtet. Tydligen var det ok att snorkla som vattensport och det kunde jag stå ut med.
Många undrade "men är det inte läskigt" och "det finns ju massa risker". Tänk om ögonen förstörs! Mamma försökte övertala mig att iallafall ta ett öga i taget. På instagram kommenterade några att de önskar de också vågade. Riskerna är små och vinsten övervann till slut läskigheten på långa vägar. Tänk dig friheten i att leva livet utan kontaktlinser och glasögon! 

Tvekan handlar nog i grund och botten om rädslan för vad som kan hända. Det handlar om hur mycket vi tillåter rädsla att styra vårt liv. Rädslan har en tendens att förvrida perspektivet på saker och ting. 
Ju mer vi tänker på det vi är rädda för, desto mer växer det och desto värre verkar det vara. Många kanske inte tänker på att rädsla är en av de absolut största drivkrafterna. 
Kanske ligger rädsla snarare än nyfikenhet bakom de flesta av våra beslut? Kanske är rädsla den största fienden för att ha mer frihet i livet. Mod och rädsla är tätt förknippade. 
Det krävs mod att erkänna att man är rädd. Man kan inte vara modig om man inte är rädd. Jag var lite rädd men gjorde operationen ändå. I dag är världen skarpare än någonsin och livet fullt av ny frihet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.