Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tisdagskrönikören, fridykaren och äventyraren Annelie Pompe försöker se till att få sina drömmar uppfyllda. I sin tisdagskrönika lär hon ut knepen för att lyckas göra verklighet av sina egna visioner. 

Annelie Pompe: "Hur man förverkligar sina drömmar"

"För att bli bra på att drömma måste man träna på det. Det handlar om att sålla bort det du tror att du borde eller förväntas drömma om", skriver äventyraren Annelie Pompe i sin krönika.

Det kan bli lite av en vana att drömmar blir till verklighet. Ju fler drömmar som faktiskt inträffar och uppfylls, desto mer sannolikt är det att det kommer att hända igen. Mina personliga drömmar om att sätta världsrekord i fridykning, klättra ‘7 summits’ (de högsta bergstopparna i de sju världsdelarna), leva på det jag älskar att göra, bo i husbåt och inspirera till en mer hållbar livsstil ter sig inte så märkvärdiga ifrån ett inuti-perspektiv. Jag gjorde/gör ju bara det jag gillar om att göra. Det är jag tacksam för varje dag.
Det har kanske med upplevelsen av världen inifrån-och-ut att göra. Den konventionella vägen till att uppfylla drömmar och hitta lycka är att jobba hårt och stressigt för att bli framgångsrik – och sen lycklig? Men senaste årens forskning kring positiv psykologi visar att det är tvärtom. Att det är lycka, meningsfullhet och tacksamhet som gör att vi upplever framgång. Och då kanske inte den förutfattade bilden av framgång som mäts i pengar och storlek på hus och bil.

Det är viktigt att drömmar inte ger dig skygglappar. Det finns en risk att man tänker sig vara lycklig först när man når drömmens mål, men då är det ju en massa slöseri med tid och liv innan dess. Det finns ingen anledning att förbereda sig hela livet för att leva när man kan börja på en gång och lära sig längs vägen. Det låter läskigt, men självklart kommer du göra misstag längs vägen. Det ingår i alla drömmar. Det ingår också att drömmar ändrar riktning och utseende längs vägen.
Ibland kan man behöva leta efter meningsfulla drömmar och det är ett spännande äventyr i sig. I letandet är det bra att undvika att argumentera mot dig själv varför du inte kommer lyckas uppnå det du vill.
Vet du inte vad du har för drömmar kan du prova att ha drömmar som är som små munsbitar. Är de tillräckligt små kan man få en dröm om dagen att slå in. För att bli bra på att drömma måste man träna på det. Det handlar om att sålla bort det du tror att du borde eller förväntas drömma om. Eller ännu bättre; prova att inspirera till att någon annan kan uppfylla sina drömmar, eller hjälpa dem på traven. Det ger både lycka och meningsfull framgång. 

På tal om drömmar så är det dags att sätta ett nytt världsrekord i Göteborg. Vi ska göra det med syfte att rädda Göteborgs hav. Härmed bjuder vi in alla GP-läsare att komma till Prioritet Serneke Arena nu på torsdag klockan halv sex för att slå världsrekord i yoga och andningsövningar. Bli inte rädd för yoga! Jag och min väninna Maria kommer guida dig genom ett härligt, enkelt pass som passar alla. Vi hoppas bli 4 000 deltagare som är med och samlar in pengar för att börja städa upp i vallgraven. Någonstans måste man börja – så varför inte i Göteborgs innerstad. Vallgraven går ju ut i älven som går ut i havet. Vår dröm är att man ska kunna simma i vallgraven. Mer info hittar du på facebook.com/yogaforocean.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.