Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Äventyraren och vardagskrönikören Annelie Pompe befinner sig just nu på Bali.  Bild: Annelie Pompe, Anders Hofgren
Äventyraren och vardagskrönikören Annelie Pompe befinner sig just nu på Bali. Bild: Annelie Pompe, Anders Hofgren

Annelie Pompe: Annelie Pompe: Hitta ditt inre lugn i stället för julstress

Äventyraren och vardagskrönikören Annelie Pompe njuter just nu på Bali: "När man har hittat sitt inre lugn har man liksom bättre kontakt med verkligheten, allt blir klarare och det är lättare att ta rätt beslut", skriver hon.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vi borde egentligen vara hemma och njuta av förberedelserna inför jul. Det var egentligen inte alls en bra tajming att åka till Bali. Det är regnsäsong här (regnar mer än i Göteborg!). Jag har precis släppt en ny bok som handlar om inre lugn och borde vara hemma och jobba för och med den. Jag saknar min hund och borde/vill vara med honom. Men "borde" bör inte vinna alltför ofta i livet.

Jag tror på att leva som man lär. Om man vet att något är viktigt, är det att visa respekt mot sig själv att leva på det sättet. Allt annat kommer att skava, inte bli bra eller innerst inne kännas fel. Därför är jag på Bali. Igen. Förra året vid samma tid guidade jag och min vän och kollega Cecilia Duberg ett tyst retreat med yoga och mental träning här på västra Bali. Det var oerhört nyttigt och vi fick så fin feedback att vi redan då beslutade oss att göra om det. Två gånger blir en vana. Det vi gör här ger avtryck som varar länge.

Djup koncentration på Bali.. Bild: Privat
Djup koncentration på Bali.. Bild: Privat

Måste vi göra det på Bali? Ja, det blir enklare och bättre här. Kanske beror det på den ljumma vinden, solen mellan monsun-molnen, den halvt vilda naturen blandat med risfält eller den oerhört vänliga lokalbefolkningen som smittar av sig. Kroppen, ansiktet och det inre mjuknar och blir lugnt. Vi är här för att guida ett inre äventyr till att hitta det där lugnet. Är man lugn på insidan kan man nämligen lättare hantera allt det som dyker upp utanför. Jag har personligen funnit och tränat mig till inre lugn genom upprepade tysta retreat, mental träning, yoga och äventyr. Det inre lugnet är lika viktigt på äventyr som i vardagslivet.

På retreatet har vi skapat en vardag att träna i. Vi tar bort två av de vanligaste distraktionerna eller flyktvägarna; pratet och mobiltelefonen. Det vi tränar upp är en ökad medvetenhet, mental styrka och mänsklig hållbarhet. Vi bidrar även till Balis hållbarhet genom att leva och äta ekologiskt, vegetariskt lokalt och tackar naturen genom att städa stranden från plast som spolat iland.

Det går även att träna sitt inre lugn hemma. Jag tror att det inre lugnet infinner sig om man vågar sakta ner, stanna upp och reflektera över var man är och vart man egentligen vill vara på väg. Det finns risker med att sakta ner. Det kan skapa obehag om man tidigare varit mest framåtlutad i full fart i en riktning för att inte låta annat hinna ikapp. När man väl vågat sakta ned är det dags att blunda och blicka inåt, lyssna på kroppen och de djupa tankarna som berättar vad som är viktigt. Redan då kan början till ett inre lugn infinna sig. Kom ihåg att ta några djupa andetag – det hjälper också lugnet på traven.

När man har hittat sitt inre lugn har man liksom bättre kontakt med verkligheten, allt blir klarare och det är lättare att ta rätt beslut. Vilket kanske är bra så här i jul- och nyårstider.