Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Äventyraren och tisdagskrönikören Annelie Pompe på upptäcktsfärd. 

Annelie Pompe: "Ge dig ut – utan mål"

Äventyraren Annelie Pompe föreslår att du i sommar ger dig ut på upptäcktsfärd i vår otroligt vackra natur. "Kanske kan du prova att ge dig ut utan ett mål, utan förväntningar?", skriver hon i sin tisdagskrönika.

Det ska föreställa sommar i Västsverige. Det är, trots vädret, bland det vackraste jag vet och ska därför försöka vara hemma hela sommaren. Jag råkade åka på en liten surf och fridykningsexpedition förra veckan som förhoppningsvis var sista resan på ett tag. Men det var en bra resa. En resa utan förväntningar och många äventyr. Vi hyrde en liten skåpbil och hade plötsligt en enorm frihet framför oss. Minimalt boende och transport i ett. Miljön var så vacker att vi valde att hålla transport-delen till ett minimun. Enkelheten i ett boende betyder ofta att det blir fler äventyr utomhus. Det blev fridykning, vandring och surfing. 

Bild: Privat
Bild: Privat

Jag har en teori om att man möter sitt riktiga jag när man reser. När du utsätts för en helt ny miljö utan människor som känner dig eller har förväntningar på dig, så finns det inga mallar du måste följa. Hur du reagerar är utifrån dig själv. På gott och ont. 
Våra hjärnor gillar förväntningar. Det är ett sätt att försöka förenkla och lista ut vad som kan hända i framtiden så att vi kan vara förberedda. Men ofta gör förväntningar att den verkliga händelsen suddas ut. 

Några av de bästa stunderna, resorna och mötena i livet har jag haft är när jag kastat alla förväntningar ut genom fönstret. När det gäller utveckling i livet är det kanske just förväntningarna som står i vägen. Om man kan vilja utvecklas och upptäcka, men samtidigt vara nöjd med det som är kanske man verkligen lyckats!? Utan förväntningar kan du acceptera verkligheten som den är utan att önska det var annorlunda. Det kan bli en sommar, resa eller ett liv med mindre missnöje och frustration.

Bild: Privat
Bild: Privat

Den svenska vackra sommaren ligger framför oss. Jag hoppas att du som läser under några veckor släpper alla måsten och förväntningar och ger dig ut på upptäcktsfärd i vår otroligt vackra natur. Kanske kan du prova att ge dig ut utan ett mål, utan förväntningar? Du skulle kunna stanna till på vägen, ta in på mindre vägar, gå vilse och upptäcka nya platser, vara nyfiken, drivas av passion och gemenskap med nya människor.
Jag mötte några nya människor häromdagen då jag besökte stiftelsen ‘Håll Sverige rent’. De gör ett inspirerande och fantastiskt jobb med att informera och kämpa mot skräpet som bara ökar i vår natur och närmiljö. De berättade att nedskräpningen ökar markant med konsumentsamhället och framförallt under sommarhalvåret när folk är utomhus och inte tar hand om sitt avfall. 

Så snälla läsare som gillar att vara utomhus, plocka upp efter dig och andra så att inte miljön och djur tar skada. Som du säkert hört ligger havet extra dåligt till vad gäller plastskräp, så hjälp gärna till att plocka med dig skräp som du hittar längs kusten. Det är ett fint sätt att ge tillbaka till miljön som gett oss så mycket. Jag har inga förväntningar på att du plockar skräp, men blir kanske glatt överraskad?


Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.