Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Annelie Pompe: "Det som är viktigt på riktigt"

Äventyraren och tisdagskrönikören Annelie Pompe mötte en god vän – och fick sig en tankeställare om vad som är viktigt på riktigt i livet.

Jag träffade en god vän häromdagen som jag träffar för sällan. I det vanliga "hur är det" svarade jag att jag har lite för mycket att göra, annars är det bra. Vännen påminde mig vänligt om att det har jag svarat de senaste två åren. Världen stod plötsligt still. Faktum slog mig rakt i magen. Det hade jag helt missat. Kanske var för upptagen för att se det.
Häromdagen hörde jag ett högljutt samtal om att någon på andra sidan telefonen "måste jobba hårt" för då "går ju dagarna snabbare". Varför vill man att dagarna ska gå snabbare? Är inte det som att skynda sig att dö? Vilket stress i och för sig verkar hjälpa till med. En man som föreläste om mindfulness berättade att den kinesiska symbolen för upptagen består av två symboler; döda och hjärta.

Det verkar vara en slags status och symbol för att vara lyckad att "ha mycket att göra". Som om man vore viktigare då, mer behövd. Vad som gör upptagenheten till bra eller dålig handlar såklart om varför vi är upptagna, med vad, och vad det är vi väljer bort längs vägen. Det finns mycket visdom, energi och motivation i att veta varför. Dagens teknologi gör det lätt att vara upptagen hela tiden. Men kanske blir man mindre närvarande, mindre levande. Det verkar mer viktigt att ta sig tid att stanna upp, reflektera och fundera på vad som verkligen är viktigt. 

Kanske är vi som lyckligast när vi har tid att inse hur bra vi har det? Lyckoforskare hävdar att det inte är lyckan som skapar tacksamhet, utan att det är tankar av tacksamhet som skapar mer lycka i livet. 

Även en äventyrare behöver ta det lite lugnt ibland. Bild: Privat
Även en äventyrare behöver ta det lite lugnt ibland. Bild: Privat

Det är dags att ändra livsstil. Man kan ju faktiskt välja hur man vill leva. Man kan leta fram nya vägar som inte många andra tagit. När man ska bryta en vana eller ett sätt att leva är det viktigt att göra något direkt. Inte tveka eller tänka för mycket. Det kallas för mini-vanor. Eftersom hjärnan ofta är lat och hos många väljer trygghet/överlevnad framför äventyr och förändring verkar den helst vilja fortsätta som den alltid gjort. Jag har uppfostrat min hjärna, och min kärlek till äventyr och optimism gillar att säga "ja". Till allt som verkar bra, nytt eller spännande. Men mellanrummen saknades. De där stunderna när man hinner tänka nya tankar, läsa nya böcker och få insikter, umgås med familj, pojkvän och vänner. Min nya viktiga vana är att vara mindre upptagen. Att ha upplevelsen av mer tid.

Tricket att lyckas med vanor är att komma över oviljan att förändra och göra något nytt. Det gäller att börja så litet så att det knappt märks att det är en ny vana. En mini-vana. Vill du börja springa kanske din första vana ska vara att snöra på dig joggingskorna och bara gå utanför dörren. Vill du börja ha mer städat hemma? Börja med att städa i en minut om dagen. Jag har börjat med att ha minst en tom dag i kalendern. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.