Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Vi blir så otroligt tajta ombord, så det är alltid sorgligt att lämna fartyget", säger Anneli Persson som är operationssköterska ombord på Mercy Ships och precis mönstrat på för tionde gången. Bild: Agneta Slonawski

Anneli hittade rätt på det flytande sjukhuset i Afrika

Anneli Persson har uppnått den perfekta balansen i livet. Hon delar sin tid mellan Göteborg och Afrika. Här som operationssköterska på en ögonklinik – där som detsamma på ett flytande sjukhus.

– Det känns verkligen som om jag hittat rätt. Jag kommer att jobba så här fram till pensionen. Jag blev tipsad om Mercy Ships och hemsidan såg verkligen tråkig ut, men allt föll liksom på plats för mig. Nu hjälper jag fattiga att bli helade och blinda att få synen tillbaka, förklarar Anneli Persson.

Gratis operationer

Mercy Ships ligger tryggt förtöjd i Dakars bullriga hamn. Kajen är inmutad av containrar. Både barn och vuxna sitter på träbänkar och väntar i stora tält. Alla är utvalda för att få gratis operationer mot grå starr, gomspalt eller för att ta bort tumörer i ansiktet.

– Det här är min tionde resa. Det är en lycka att få ge. Jag började arbeta på båten för länge sedan när den låg i Liberia, nu är vi i Senegal och innan dess var jag i Guinea. Det är helt olika länder med olika förutsättningar. Och det är olika människor som arbetar ombord varje gång. Det blir som på ett läger med fantastiska möten.

"Det är en sådan skön känsla att vara glad i att gå till jobbet", säger Anneli Persson som är operationssköterska ombord på Mercy Ships som just nu ligger vid kaj i Dakar i Senegal. Bild: Agneta Slonawski
"Det är en sådan skön känsla att vara glad i att gå till jobbet", säger Anneli Persson som är operationssköterska ombord på Mercy Ships som just nu ligger vid kaj i Dakar i Senegal. Bild: Agneta Slonawski

Det är två veckor sedan Anneli Persson lämnade sitt jobb på Capio och lägenheten i Göteborg. Hon är teamledare på skeppets ögonklinik och hennes dagar är fyllda av arbete. Det gäller att hjälpa så många som möjligt under de tio månader som sjukhusfartyget ligger vid kaj. Snart lättar det ankar och styr kosan mot ett båtvarv på Kanarieöarna, för att åka vidare mot nästa anhalt. Allt beror på säkerheten i landet och hur Mercy Ships team, som sänts ut månader i förväg, kan samarbeta med landets regering om att få fram ”rätt” sjukvård till behövande.

– I Senegal har vi blivit inbjudna av presidenten och skrivit ett samarbetsavtal. Här är det mycket mer utvecklat. De har femtio ögonläkare i landet, varav sex jobbar på sjukhus. Vi har haft så kallad screening, där vi väljer ut vilka som ska få vård. De flesta av dem ser dåligt. Det kan vara grå starr eller synfel eller röda ögon på barn. Det kan bero på att de åker motorcykel utan glasögon som leder till hornhinneinflammation, och som blir till ärr på hornhinnan, förklarar Anneli Persson och tillägger att en stor del av arbetet går till att utbilda lokala kirurger och sköterskor på plats.

Kärlek och andlighet

Anneli Persson tycker om tanken att skeppet lämnar kvar både kärlek och andlighet på plats. Att det är dags för oss vita att betala tillbaka till Afrika. Alla volontärer som är ombord betalar för att få hjälpa till. För Anneli Persson som arbetar länge blir notan 350 dollar i månaden. För en volontär som är ombord kort tid blir det 750 dollar för mat och hytt. Plus att volontärer betalar resan själv. Sedan några år tillbaka har Mercy Ships Sverige ett litet kontor vid Stena Lines terminal i Göteborg. Där pågår värvandet ständigt. En del kommer en gång, men andra som Anneli Persson, återkommer år efter år.

Mercy Ship Africa är ett sjukhusfartyg som ger gratis vård i Afrika. Från början hette båten Dronning Ingrid och var en järnvägsfärja mellan Danmark och Sverige. Bild: Agneta Slonawski
Mercy Ship Africa är ett sjukhusfartyg som ger gratis vård i Afrika. Från början hette båten Dronning Ingrid och var en järnvägsfärja mellan Danmark och Sverige. Bild: Agneta Slonawski

Hon föddes i Kungsbacka och flyttade till Robertsfors som fyraåring. Hennes mamma är från Göteborg och här hamnade Anneli Persson själv för lite mer än tio år sedan. Anledningen var jobbet. Eller rättare sagt att hon inte fick tjänstledigt mer än en gång på sitt dåvarande jobb som operationssköterska i Västerbotten.

– Som tur är har jag en chef i dag som ger mig tjänstledigt varje gång jag vill vara borta. Jag tror att mina arbetskamrater tycker att det jag gör är stort. Mitt val betyder också att jag måste leva enkelt hemma för att kunna vara borta så långa perioder, konstaterar Anneli Persson som tillägger att hon blir sponsrad av sin församling för att få det hela att gå runt.

Hem till Göteborg i sommar

Väl hemma i Göteborg arbetar hon och umgås med vänner. När hon är ledig så letar hon sig gärna ut till Näset eller till Slottsskogen för att promenera. Hemma njuter hon av stillheten och krypa upp i en fåtölj och sticka strumpor i alla färger.

– Det brukar ta två veckor för mig att landa när jag kommer hem från Mercy Ships. Då vill jag bara vara. Nästa gång hon äntrar Göteborg är det sommar. Fram till dess är det Afrikas värme som gäller.

Anneli Persson

Ålder: 50 år.

Familj: Singel.

Bor: I Majorna i Göteborg.

Arbetar: Operationssköterska på en ögonklinik.

Intressen: Promenera i skog och hav, brodera, snickra, spela piano.

Läs mer om Mercy Ships: https://mercyships.se/

Följ Anneli Persson på: https://www.resdagboken.se/m/mercyships-anneli

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.