Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anna Zetterholm har aldrig känt någon längtan efter att skaffa barn. För fem år sedan bestämde hon sig för att sterilisera sig. "Jag har aldrig ångrat det beslutet. Jag är lycklig i dag och lever det liv jag vill leva", förklarar hon. Bild: Mathias Pernheim

Anna tog ett aktivt beslut om frivillig barnlöshet

Anna Zetterholm har aldrig längtat efter barn. För fem år sedan valde hon att sterilisera sig. Det beslutet har hon aldrig ångrat.

När Anna Zetterholm steriliserade sig var det ett beslut hon egentligen hade fattat många år tidigare. Redan när hon var 15 visste hon att hon inte ville ha barn. Mammarollen är helt enkelt inte hennes grej och kommer förmodligen aldrig att bli det heller. Ändå händer det att andra ifrågasätter hennes beslut.

LÄS MER: De har valt ett liv utan egna barn

– Den konstigaste kommentaren jag fått är ”du är tjej, då ska du ha barn”. Som om mina äggstockar bestämmer vem jag ska vara och vad jag ska göra. En sådan kommentar avfärdar och förminskar mitt val och allt som jag känt i nästan 20 år. Det är inte ett beslut som är lätt att fatta.

Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

Vi träffas en fredagseftermiddag i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Nyss har Anna Zetterholm dykt upp med snabba steg och mobiltelefonen tryckt mot örat. En stund senare sitter vi på andra våningen i Palmhuset bland gigantiska växter och många barnfamiljer. Att hon själv skulle kunna vara en av dessa mammor har hon svårt att föreställa sig.

– Jag har aldrig längtat efter barn. Men jag har känt att de förväntningarna finns i samhället, vilket jag tror kan skapa en placeboeffekt. För mig handlar föräldraskap om ansvar och jag har funderat mycket på om jag är beredd att ta det? Jag är inte det. Jag är inte beredd att göra de uppoffringar som krävs. Jag vill ha friheten att kunna göra vad jag vill och i det livet ingår inte barn. Det kan låta egoistiskt men är man inte beredd att göra uppoffringar så tycker jag inte att man ska ha barn.

Träffade mannen i sitt liv

Innan Anna genomgick steriliseringen hade hon träffat mannen i sitt liv: Aidin. De träffades via en diskussionsklubb på en pub i Göteborg och blev snart intresserade av varandra. Nu har de varit ihop i mer än fem år. När de träffades var Anna en bit in i steriliseringsprocessen och sex månader senare tog hon steget.

– Aidin accepterade mitt val. Han vill inte heller ha barn och vi är helt överens när det gäller ansvarsfrågan. Jag var tydlig med mitt val redan från i början. Leta vidare om du vill ha barn, sa jag.

Titthålsoperation

Ingreppet är en titthålsoperation och innebär att man bränner ihop äggledarna för att förhindra att spermierna tar sig fram. Ingreppet tog ett par timmar och efter några dagar med magont var Anna återställd. Innan operationen fick hon träffa en kurator och prata igenom beslutet. Från vårdens sida ville man vara säker på att det var Annas eget beslut och att det inte berodde på att hon var rädd för att föda eller hade andra rädslor kring graviditet. Tekniskt kan hon bli gravid men i så fall genom provrörsbefruktning.

– Men det har jag inga planer på. Skulle jag ändra mig i framtiden så kommer jag att adoptera i så fall.

Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

Vi återkommer till hur andra tar sig friheten att ha åsikter om hennes val. Familjen accepterade Annas beslut och stöttade henne, även om några hade önskat att hon inte genomförde operationen. I andra sammanhang möts hon av helt andra reaktioner. Frivillig barnlöshet är något som vissa blir provocerade och upprörda av. Hon tycker att hon blir bemött med respektlöshet ibland, vilket sårar henne.

– Det är oftast människor i periferin som ifrågasätter mitt val och kommer med påståenden som att jag kommer att ångra mig och att jag är egoistisk. Att jag kommer vara ensam resten av mitt liv och inte har någon som kommer att ta hand om mig. De ifrågasätter mig utan att förstå att de samtidigt dömer mig. Det är inte av elakhet men jag har märkt att många har bestämda åsikter om hur man ska leva sina liv. Därför är det så viktigt att man pratar om de här sakerna.

Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

Anna är född och uppvuxen i Gävle i, vad hon själv beskriver som, ”en väldigt traditionell kärnfamilj”. Föräldrarna är kyrkligt aktiva och Anna och hennes systrar deltog ofta i församlingslivet under uppväxten. Familjebanden är starka och Annas mamma var med som stöd på sjukhuset som stöd under operationen. Efter att ha bott i USA och varit med och utvecklat marknadsavdelningen på ett företag flyttade Anna till Göteborg 2012. Gävle kändes för litet vid den tidpunkten. Nu arbetar hon på ett medieföretag och är nöjd med hur livet har format sig.

– Jag har aldrig ångrat beslutet att sterilisera mig. Jag är lycklig i dag och lever det liv jag vill leva. Jag har mycket tid, bättre ekonomi och mer frihet än jag hade haft med ett barn. Jag har förutsättningar att skapa ett lyckligt liv utan barn. Jag tycker att det är viktigt att visa att man inte måste bli mamma bara för att andra förväntar sig det. Det finns alternativ och det vill jag visa.

Anna Zetterholm

Ålder: 33 år.

Bor: Hisingen. Född och uppvuxen i Gävle.

Familj: Sambo med Aidin. Föräldrar och två systrar i Gävle.

Gör: Mediespecialist på en mediebyrå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.