Anna Hellqvist hjälper sina kunder att lyfta fram det bästa av sig själva.

Anna hjälper kvinnor att hitta rätt klänning

Anna Hellqvist är i bokstavlig bemärkelse uppvuxen i en klädbutik. På 55-årsjubilerande Feminette hjälper hon kvinnor i alla åldrar att lyfta fram sitt bästa jag.

När Anna Hellqvist var tre år startade hennes driftiga mamma Hjördis Bengtsson klädbutiken Feminette i en källare i Gråbo, en butik som snabbt lät tala om sig och lockade kunder från hela Västsverige. 
– Mamma var ensamstående och butiken var öppen alla dagar utom söndag så det var ju där som jag och min storasyster Lena alltid hängde, säger Anna Hellqvist, och skrattar.

I dag är det Anna som driver verksamheten vidare med en butik i Lerum och en i Kungsbacka. Medan företaget firar 55 år så är det 20-årsjubileum i Lerum och 30-årsjubileum i Kungsmässan. Och själv blev Anna Hellqvist nyligen utvald till Årets kvinnliga företagare i Lerum av centerkvinnorna.
Mycket att fira alltså, och det kan ju passa bra för någon som i hög grad lever på att hjälpa kvinnor i alla åldrar och storlekar att klä sig för fest.
Kläderna handplockas på visningar och hos modehus i bland annat Stockholm, Paris och Kanada. Men roligare än själva inköpsresorna är att hjälpa rätt kund att hitta rätt outfit.
– Nu för tiden har det här med ”personal styling” blivit ett trendigt begrepp men herregud, det där har ju vi hållit på med i alla år. Det är både styling och psykologi på högsta nivå när man skall hjälpa någon som påstår sig vara ”långbyxtypen” men som nu måste ha en tjusig klänning till ett bröllop eller en disputation. Att hitta rätt kan förändra hela upplevelsen för den kvinnan – det är drivkraften och glädjen i det här jobbet, säger Anna Hellqvist.

Bild: Agneta Renmark
Bild: Agneta Renmark

Just klänningar brinner hon lite extra för.
– Det bästa med klänningar är att de bevarar minnen. En kvinna kan titta i sin garderob och minnas känslan av den där dansen på bryggan eller förlovningsmiddagen. Jag har förmånen att dela livets fester med mina kunder. Många kommer tillbaka igen och igen och kan berätta om klänningar de köpte för 30 år sedan och sedan haft så mycket glädje av. 

Ett av hennes roligaste butiksminnen är när en helt okänd kvinna från Varberg en dag ringde och myndigt frågade ”Är det du som är Anna?”.
Och ja, det gick ju inte att förneka.
– Då berättade hon att hennes svärmor hade köpt kläder av mig och nu gick det knappt att känna igen tanten. ”Hon ser 20 år yngre ut – jag fattar inte vad du har gjort!” sa kvinnan, och sedan ville hon boka en tid med mig för att själv komma och handla.
Vad är den största utmaningen med att sälja damkläder?
– Det är nog just detta med att få medelålders kvinnor att vara stolta över sina kroppar i stället för att försöka gömma sig i fula, tråkiga och flera storlekar för stora kläder, säger Anna Hellqvist, som efter alla sina år i branschen blivit expert på att med några snabba ögonkast uppfatta sådant som en vacker hals, en smal midja eller snygga ben.
– Jag menar inte att man ska klä sig som en tonåring, men man kan klä sig efter sin ålder utan att det blir trist och tantigt. Och man ska framförallt inte vara rädd för att synas utan vara stolt över den man är!
Vilket plagg bör alla kvinnor ha i sin garderob?
– Många skulle säkert svara ”den lilla svarta” men själv säger jag att en klassisk, enfärgad marinblå klänning med tidlöst snitt är bästa plagget som funkar i alla sammanhang och år efter år. Till vardags kan man bära den som den är och till fest sätter man till ett par högklackade guldsandaletter och vackra smycken – eller varför inte en liten pälscape?
Vad gör du när du inte jobbar?
– Då umgås jag gärna med min sambo Janne och vet du vad det bästa är med honom? Det är hans fantastiska hund Ilo. Alla människor borde ha en finsk lapphund hemma, säger Anna Hellqvist och skrattar, för egentligen menar hon ju inte allvar – bara lite.
– Sedan är jag galen i heminredning; vårt gamla sekelskifteshus i Gråbo är ett ständigt pågående renoveringsprojekt. Man kan säga att jag försöker hitta husets själ på samma sätt som jag alltid vill hitta kundens själ när jag hjälper henne att klä sig för att bli sitt bästa jag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.