Ann Novotny vill lyfta frågan om organdonation. Som ett led i detta arbetet är hon bland annat projektledare för MOD-loppet, ett motionslopp som arrangeras 8 april med start och mål på Tuvevallen vid Hisingsparken.
Ann Novotny vill lyfta frågan om organdonation. Som ett led i detta arbetet är hon bland annat projektledare för MOD-loppet, ett motionslopp som arrangeras 8 april med start och mål på Tuvevallen vid Hisingsparken.

Ann vill få oss att organdonera mera

Det finns viktiga frågor och så finns det livsviktiga frågor. Ann Novotny brinner för det sistnämnda, nämligen organdonation. I Sverige dör en person i veckan på grund av brist på organdonatorer – vilket Ann vill uppmärksamma genom att anordna motionsloppet MOD-loppet 8 april.

ANNONS
|

Det är svårt att undgå hur mycket Ann Novotny brinner för sin fråga. Hon sprudlar av energi och är otroligt mån om att få svenskarna att inse vikten av organdonation. Och på det området finns det mycket att göra. För i Sverige dör i snitt en person i veckan till följd av organbrist.

– Har man någon gång varit i närheten av en person som väntar på organ är det svårt att inte bli tagen. Det är ju en olidlig tillvaro, att bara vänta på att telefonen ska ringa med ett positivt besked. Det är en tillvaro som är så oändligt svår att sätta sig in i, säger Ann Novotny:

ANNONS

– Men vi som jobbar med de här frågorna vet också hur glada och tacksamma de här personerna blir när en organdonation blir av, när operationen genomförs och allting går bra. Det här är något som berör såväl små barn som vuxna, och det innebär att så många kan få ett nytt liv. Ett bra liv. Och därför är det en så otroligt viktig fråga.


    Bild: Anders Hofgren
Bild: Anders Hofgren

Ann Novotny har själv jobbat på Transplantationscentrum på Sahlgrenska och forskat på levertransplantation. I flera år var hon ansvarig för biobanken på Transplantationscentrum, där man samlar in prover och vävnader från organdonatorer för framtida forskning, med syftet att på sikt öka livskvalitén för patienterna och minska risken för komplikationer i samband med transplantationer.

– Tyvärr är det fortfarande många som dör i väntan på organ, säger Ann. Och därför är det så synd att man pratar så lite om de här frågorna. Undersökningar visar att 85 procent av svenskarna är positiva till organdonation, men bara 15 procent har aktivt tagit ställning för det. Jag gillar att engagera mig i saker, så jag bestämde mig för att göra det i den här frågan.

Ann kontaktade Martha Ehlin, en av grundarna av den ideella organisationen Mer Organdonation, MOD.

ANNONS

Martha drabbades själv av cancer vid 30 års ålder och överlevde efter att ha fått fem organ från en för henne okänd person. Efter det gjorde hon det till sin livsuppgift att hjälpa personer i samma situation, och hennes kamp ledde bland annat till ett mycket hyllat sommarprat i P1. Dessvärre kom sjukdomen tillbaka några år senare och den gången kunde inte operationer rädda henne. I mars förra året avled Martha Ehlin och i dag drivs MOD till hennes minne. Ann blev volontär för MOD 2014 och sedan hösten 2015 är hon regional samordnare för MOD i Västra Götaland.

– Jag tycker att vi sakta men säkert märker att vårt arbete ger effekt. Vi försöker att synas i sociala medier, men är också ute och föreläser för sjukvårdspersonal och i gymnasieskolor. Det är ett bra sätt att väcka frågan, ungdomarna tar med sig kunskapen hem och sedan pratar man om det hemma, säger Ann, och fortsätter:

– Det är det som är det viktiga, att vi pratar om de här frågorna. Om alla bara kände till sina närståendes inställning till organdonation skulle vi komma långt. För det räcker att en anhörig vet om att en avliden är för organdonation för att en transplantation ska kunna ske. Man behöver inte vara med i donationsregistret. Därför är det viktiga att vi får människor att prata med varandra om det här. Jag tycker också att om man är villig att ta emot organ ska det vara lika självklart att kunna donera.

ANNONS

Det vanligaste organet som doneras är njurar, följt av lever, hjärta och lungor. 1 januari i år stod 829 personer på väntelistan för att få organ i Sverige. Det kan jämföras med att det 2016 gjordes 786 organtransplantationer till 759 personer under 2016. För att alla som väntar på organ ska kunna få genomgå en transplantation krävs alltså fler donatorer. För att lyfta och synliggöra frågan om organdonation har Ann Novotny tagit initiativet till att starta MOD-loppet.

– Vi vill ju nå ut till så många som möjligt, så det kändes som en bra idé att ha ett eget lopp, säger Ann, och fortsätter:

– Jag bor själv på Hisingen och springer ofta i Hisingsparken. Det är en fantastisk plats men tyvärr händer det aldrig något där, den får aldrig synas. Samtidigt finns det jättefina slingor med fin natur där och alla gillar ju att röra på sig. Ett lopp i Hisingsparken kändes därför helt perfekt.


    Bild: Anders Hofgren
Bild: Anders Hofgren

Motionsloppet arrangerades för första gången förra året och lockade då över 300 anmälda. I år är förhoppningen att ännu fler ska springa loppet.

– Vi har fått ett jättepositivt gensvar. Man uppskattar den här typen av lopp. MOD-loppet är ett familjeevenemang, det är inte dit du går för att prestera tider. Snarare går du dit för att ha en härlig dag i naturen och njuta av att röra på dig – samtidigt som du är med och belyser en viktig fråga.

ANNONS

MOD-loppet arrangeras 8 april och sista anmälningsdag är på tisdag, 28 mars.

Fakta: Ann Novotny

Ålder: 35 år.

Familj: Man och två döttrar, två och fyra år.

Bor: Hisingen.

Gör: Projektledare för Regenerativ medicin på Gothia Forum och regional samordnare för MOD i Västra Götaland.

Aktuell: Initiativtagare till MOD-loppet på Hisingen, som äger rum 8 april. MOD-loppet är ett motionslopp där deltagarna springer eller går 3 eller 10 kilometer. Det finns även ett barnlopp där barnen får springa med brandmän från Lundby brandstation. Start och målgång sker vid Tuvevallen vid Hisingsparken.

Fakta: Bli organdonator

  1. Det finns flera olika sätt att uttrycka sin vilja till organdonation. Man kan göra det skriftligen via att registrera sig till Socialstyrelsens donationsregister. Men man kan även uttrycka viljan muntligen till personer i sin närhet. Alla sätt är likvärdiga, muntlig som skriftlig, och det är den senaste uttryckta viljan som räknas.
ANNONS