Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Ann-Mari guidar semestrande svenskar runt i Europa

Hon välkomnar våren i Berlin, utforskar Saalbach under sommaren och tillbringar delar av hösten i Edinburgh. Däremellan laddar hon batterierna hemma i Göteborg. Ann-Mari Ringström lever ett aktivt pensionärsliv.

Turistbussen rullar sakta längs Freidrich-Ebert-Strasse i Berlin och stannar till på en parkeringsficka.
Guiden Ann-Mari Ringström har fattat mikrofonen och berättar om monumentet som påminner om alla de människor som förlorade sina liv i andra världskrigets koncentrationsläger.
– Förintelsemonumentet som består av 2 700 betongblock är skapat av Peter Eisenman. Ser ni hur de kantiga blocken blir ett böjande folkhav?
Ann-Mari uppmanar de semestrande svenskarna att i lugn och ro utforska minnesmärket.
Tillbaka i bussen igen fortsätter Ann-Mari med sig av sina rika kunskaper. 
När bussen strax därpå åker förbi Humboldt universitet berättar hon, utan att få det att låta som en föreläsning, att 29 Nobelpristagare studerat där.

En guides arbetsdag kan vara lång. Guiderna finns med på bussen, eller flyget, från Sverige, på färjan till kontinenten och leder i många fall guidade turer både förmiddag, eftermiddag och kväll.
– Det är ett annorlunda arbete och det går inte alltid att räkna alla timmarna. Jag har själv stor behållning av resorna och omges av glada människor som är på semester.
April, maj, juli och september är de stora resemånaderna och då har guiderna ofta intensiva arbetsperioder.
För att kunna ge resenärerna en bild av hur vardagen ser ut på de olika platser de besöker är Ann-Mari mån om att följa med i tidningarna, gästerna serveras dagsaktuella uppdateringar.
Lusten att lära mer finns alltid med.
– När jag kommer till en plats vill jag alltid lära mig något nytt.
Guiderna lägger upp sina utfärder själva och det är något som Ann-Mari tycker är roligt.

Under sitt första år som guide har hon lagt ner otaliga timmar för att läsa in sig på de orter hon arbetar i; Berlin, Edinburgh, Harz, Saalbach, Salzburg och Spreewald. 
– Jag planerar en guidning i princip på samma sätt som jag gjorde när jag planerade en lektion, berättar Ann-Mari, tidigare gymnasielärare i engelska och tyska i Kungälv.
Satsningen på en ny yrkesbana som nybliven pensionär var inte planerad. Det blev verklighet sedan en vän tipsade henne om att ett reseföretag sökte guider. 
Ann-Mari sökte och blev antagen. Därpå väntade utbildningen som omfattade både teori och praktik innan det var dags för några provresor. 
Påsken 2016 guidade hon sin första resa.
– Det är ett stort ansvar att vara reseledare. Ofta handlar det om att fatta snabba beslut, lyssna aktivt på resenärerna och att behålla sitt lugn. 
Det är egenskaper som Ann-Mari skaffat sig under yrkeslivet.

Efter gymnasiet och tre månaders intensivstudier i franska i Paris började hon arbeta som flygvärdinna för SAS och flyttade till Stockholm. Där var hon till största delen baserad, bortsett från den period då hon utgick från Indiens huvudstad, Delhi.  
Under åren med långflygningar vande hon sig vid oregelbundna arbetstider.
Så småningom lockade ett liv med mer ordnade arbetstider. Ann-Mari lämnade flyget och flyttade hem till Göteborg igen, läste till gymnasielärare i språk. I början av 1980-talet var hon färdigutbildad och började arbeta i Kungälv. Den forna flygvärdinnan trivdes i skolans värld.
Hon konstaterar att det finns stora likheter mellan de olika arbeten hon haft. Mötet med andra människor har varit centralt. 
– Jag har alltid försökt att visa respekt mot dem jag möter, säger hon.

Under åren som flygvärdinna bodde Ann-Mari Ringström i Stockholm. Sedan återvände hon till hemstaden Göteborg som hon tycker är alldeles lagom stor. Bild: Marita Wass
Under åren som flygvärdinna bodde Ann-Mari Ringström i Stockholm. Sedan återvände hon till hemstaden Göteborg som hon tycker är alldeles lagom stor.
Bild: Marita Wass

I maj har Ann-Mari kunnat njuta av en sammanhängande ledighet hemma i Göteborg, efter att ha varit på resande fot i stort sett under hela april. 
En del av de lediga dagarna har Ann-Mari tillbringat i skog och mark tillsammans med sin häst, Bonnie.  
– Det är en skön avkoppling, till kropp och själ, att rida och arbeta i stallet, säger Ann-Mari och fortsätter:
– Jag mår bra när jag är nära djur och natur.
Men de lediga dagarna får inte bli för många, då börjar den ständigt närvarande nyfikenheten att göra sig påmind.
– Jag är så tacksam över att jag har fått chansen att prova nya saker, även när jag är äldre. När jag fick den här möjligheten så tvekade jag inte, jag lyssnade på känslan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.