Författaren Ann-Charlotte Ekensten trivs med att vara omgiven av både böcker och människor. Därför sitter hon ofta och arbetar på biblioteket Fyren i Kungsbacka.
Författaren Ann-Charlotte Ekensten trivs med att vara omgiven av både böcker och människor. Därför sitter hon ofta och arbetar på biblioteket Fyren i Kungsbacka.

Ann-Charlotte vill locka alla till läsning

Ann-Charlotte Ekensten skriver spännande böcker på lättläst svenska för dem som annars inte skulle drömma om att öppna en bok. …"Jag vill hjälpa barn och unga att komma över tröskeln", säger hon.

ANNONS
|

Kommunikatören Ann-Charlotte Ekensten debuterade som författare ganska sent i livet. För två och ett halvt år sedan fick hon sin första bok utgiven; nu har hon redan hunnit skriva 17 stycken.

– Haha, ibland undrar jag själv över hur allt det här egentligen har gått till, säger hon, när vi träffas på biblioteket Fyren i Kungsbacka – Ann-Charlottes favoritmiljö att sitta och skriva i.

Här sitter hon de flesta dagar i veckan mellan klockan nio och halv fyra och skriver på ett väldigt disciplinerat sätt.

– Jag gillar att ha människor omkring mig och att vara omgiven av böcker. Böcker inspirerar mig.

ANNONS

Ann-Charlotte har alltid varit en läsande och skrivande människa, som fick sin första dikt publicerad i Norra Halland redan i tioårsåldern.

– För mig är skrivandet något jag först och främst gör av lust och glädje. Det är även den känslan jag vill förmedla till mina läsare genom att skriva varma och vardagsnära berättelser som berör.

Hennes böcker vänder sig i första hand till personer som av olika anledning inte kommit igång med sin läsning. En del av dem riktar sig till nybörjarläsare medan andra vänder sig till tonåringar och unga vuxna som är ointresserade av läsning, har en funktionsnedsättning eller annat modersmål än svenska. Ledstjärnan är läsglädje för alla, oavsett ålder och förutsättningar.

– Den största utmaningen för mig som författare är inte att använda ett lättläst språk utan att få berättelsen att kännas i hela kroppen hos läsaren. Det ska vara så spännande, roligt eller sorgligt att läsaren ska vilja fortsätta läsa tills boken är slut.

Ann-Charlotte är ingenjör i botten och har även läst teknisk informationsdesign, men insåg snabbt att hon egentligen gillar kommunikation betydligt bättre än teknik. Under de senaste tio åren har hon jobbat med både intern och extern kommunikation på Göteborg Energi. Just nu är hon dock tjänstledig för att kunna vara författare på heltid.

ANNONS

– Jag trodde länge att det här med att vara författare är ett kall och att man ska bli "upptäckt". Men jag har insett att det snarast handlar om väldigt hårt arbete och att man måste tåla att bli refuserad femtioelva gånger och ändå inte ge upp, säger hon.

Själv arbetar hon just nu för inte mindre än tre olika förlag med olika inriktningar på sina respektive utgivningar. För ett av dem skriver hon om Emma – en framåt tjej som behöver lite extra stöd i vardagen. Bokserien vänder sig till unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Det faktum att hon själv har en dotter med Downs syndrom har gjort henne väl medveten om behovet av böcker som tar alla typer av läsare i handen och fungerar som en brygga för att komma vidare i läsandet.

– Det gäller att hitta rätt bok till rätt person vid rätt tillfälle. Att kunna läsa, förstå och dra egna slutsatser av det man läst har dels en demokratisk aspekt för att man ska kunna delta i samhällslivet. Dels handlar det om att uppleva saker och att kunna sätta sig in i andra människors liv. Jag brukar säga att med en bra bok är man aldrig ensam.

ANNONS

Att vara författare är inte bara att skriva utan även av att göra så kallade författarbesök på bibliotek runt om i landet och i skolklasser.

– Det är alltid fantastiskt roligt att möta läsarna. Det är mötet med barn, lärare och bibliotekarier som ger idéer till nya berättelser.

Trots att Ann-Charlotte Ekensten torde höra till några av de just nu mest produktiva författarna så är skrivandet inget hon direkt blivit rik på. Hon förklarar att det är få författare förunnat att kunna leva på sitt skrivande och att man i stället får anpassa sina levnadsomkostnader och söka så många stipendier man bara hinner och orkar.

– För mig var det en otrolig kick att få den första boken utgiven, precis som att våga ta tjänstledigt för att verkligen satsa. Allt i livet får inte handla om pengar, säger hon

Nu i höst kommer hon ut med inte mindre än sex nya böcker, både skönlitteratur och faktaböcker.

När kommer din första bok för lässugna vuxna?

– Den är faktiskt redan på gång. Jag håller på att skriva en feel good-roman som utspelar sig i campingmiljö. Där finns hur mycket som helst att hämta, säger Ann-Charlotte Ekensten, som själv är hängiven husvagnsägare.

ANNONS

Fakta: Ann-Charlotte Ekensten

Ålder: 46 år.

Familj: Maken Matti, sonen John, 12 år, samt dottern Malin, 9 år.

Bor: Hus i Vallda.

Fritid: Gillar att baka bröd och ta långa promenader. Passionerad skidåkare och husvagnscampare.

Aktuell: Är författare som skriver lättlästa böcker och kommer att synas i vimlet på Bokmässan de närmaste dagarna.

Läser helst: Åsa Larssons deckare, Fredrik Backmans skrönor och Linda Olssons romaner.

ANNONS