Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medieentreprenören, programledaren och kreatören Anitha Schulman fyller 40 år den 1 juli. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Medieentreprenören, programledaren och kreatören Anitha Schulman fyller 40 år den 1 juli. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Anitha Schulman är inte så sentimental

Multikreatören Anitha Schulman är van att utgå från egna idéer och göra dem till verklighet. Styrkan kommer till viss del hemifrån, säger hon.

– Mina föräldrar har alltid sagt ”det där löser du själv”. Det har gett mig extremt god arbetsmoral.

För Anitha Schulman finns inte en passande yrkestitel, utan flera. Hon räknar upp en handfull, men bestämmer till slut att de viktigaste är kreatör, medieentreprenör och programledare. Dessutom har hon bland annat ett Instagramkonto med tiotusentals följare, driver en blogg och en podcast samt skriver manus.

– Min styrka ligger i att jag kan förmedla uttryck oavsett plattform.

En av multikreatören Anitha Schulmans styrkor är att hon inte är särskilt sentimental eller rädd för att misslyckas. "Jag bara gör", säger hon. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
En av multikreatören Anitha Schulmans styrkor är att hon inte är särskilt sentimental eller rädd för att misslyckas. "Jag bara gör", säger hon. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Men karriärvägen har inte varit spikrak. Som ung ville Anitha Schulman jobba med media. Förebilderna var Henrik Schyffert och Felix Herngren – sådana som hade skapat sig ett eget varumärke och därför kunde göra lite allt möjligt. Men hon insåg snart att den dörren var stängd för kvinnor.

– Som tjej på den tiden kunde du inte göra allt det. Du kunde inte vara kreatör, för som tjej blev man inte betrodd.

Många strängar på lyran

I stället gjorde hon som många andra och började plugga, först på Berghs och sedan på Forsbergs, och fick jobb i receptionen på en reklambyrå. Så småningom började hon jobba med casting till tv-produktioner och gjorde inhopp på en pr-byrå och var varumärkesansvarig på MTG. Därefter blev hon projektledare på tv-produktionsbolaget Mastiff.

2011 började hon blogga för Mama.nu och debuterade i den Guldbaggenominerade filmen ”Katinkas kalas” där hon gjorde rollen som Anna. Sedan dess har hon gett ut tre böcker, designat en porslinsserie och skrivit manus till humorserien ”Mammor” för TV3.

Anitha Schulman med dottern Penny under modevisning på galan Årets Mama på Nalen i Stockholm 2014. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Anitha Schulman med dottern Penny under modevisning på galan Årets Mama på Nalen i Stockholm 2014. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

För tre år sedan drog hon och kollegan Ann Söderlund i gång podcasten ”Lillelördag” vilken i våras även blev en föreställning. Just nu arbetar hon med en pitch till en tv-serie som än så länge är superhemlig.

– Jag har flera strängar på min lyra, men det är hela tiden upp till mig att ha energin som krävs, säger hon och påpekar att numera kan även kvinnor bygga sitt eget varumärke och vara sin egna konstnärliga ledare.

Lång uppförsbacke

Att hon är dyslektiker och ändå arbetar främst med att skriva är inget problem. Själv menar hon att det mest inneburit ett psykologiskt hinder som hon på egen hand kommit över. Däremot beskriver hon livet mellan 20 och 30 år som en ganska lång uppförsbacke, men mellan 30 och 40 har det mesta funkat bra. En stark pådrivande faktor är att hon aldrig känt sig rädd för att misslyckas.

– En stor fördel är att jag inte är särskilt sentimental. Många kan sitta i fem eller tio år innan de vågar ta sats. Jag bara gör. Kanske bara tre av tio av mina idéer blir bra, och det är inte hela världen.

LÄS MER: Älskade fiasko – vikten av att våga misslyckas

Vad har förändrats sedan du var tjugo år?

– Den stora förändringen är att jag tar mina egna beslut. Samtidigt är det ju en stor kraftansträngning att orka själv. Det är en väldigt föränderlig bransch jag jobbar i, men den senaste tiden har jag börjat begrunda mitt liv och i och med det börjat göra mer långsiktiga planer.

– Sedan har det hänt mycket, inte bara roliga saker. Till exempel var min senaste skilsmässa väldigt jobbig. Men just nu funkar allt – då får man njuta av det.

Anitha Schulman är adopterad från Indien och kom till Sverige när hon var två och ett halvt år gammal. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Anitha Schulman är adopterad från Indien och kom till Sverige när hon var två och ett halvt år gammal. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Adopterad från Indien

En del av styrkan kan komma hemifrån, tror hon. Anitha Schulman är adopterad från Indien och kom till Sverige när hon var två och ett halvt år. Hennes pappa jobbade då som hantverkare och mamman inom bankväsendet. Bägge föräldrarna är i dag ganska sjuka vilket innebär att Anitha, som enda barnet, får ta ett stort ansvar.

– Mamma trodde alltid att jag skulle bli författare. Både hon och pappa har stöttat mig mycket. De har aldrig begränsat mig utan alltid sagt ”det där löser du själv”. De har gett mig extremt god arbetsmoral.

LÄS MER: Så funkar det att jobba som digital makthavare

Anitha Schulman

Fyller: 40 år den 1 juli 2018.

Bor: I Stockholm.

Familj: Barnen Penny, 7, och Tom Allan, 4 år. Sambo med Joel Åhlén-Nyström.

Gör: Medieentreprenör, programledare och kreatör.

Aktuell: Gör podcasten ”Lillelördag” med Ann Söderlund.

Om att fylla 40: ”Fantastiskt. Jag är väldigt tillfreds med livet på alla sätt och vis och jag tycker att det ska bli urkul att bli 40.”

Så firar jag födelsedagen: ”Först kommer jag att åka på semester till Turkiet med familjen och goda vänner. Senare i höst blir det en lite större fest.”

Ångrar: För många år sedan kom jag in på en manuskurs i New York, men jag ställde in för att jag var så kär i en kille som jag just hade träffat. Sedan tog det slut mellan oss efter ganska kort tid. Det jag har lärt mig är att man alltid ska gå på vad man själv vill. Är det en bra relation så kommer den att hålla i alla fall.”

Styrka: ”Det är nog att inget sitter fast. Det är inte långt mellan tanke och beslut.”

Svaghet: ”Min impulskontroll, haha."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.