Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Clary och André är gifta sedan två och ett halvt år tillbaka. André föddes som flicka, men har genomgått en könskorrigering och är sedan ett par år tillbaka registrerad som man.

André fann lyckan efter könsbytet

André föddes som flicka. Men han har aldrig upplevt sig själv som tjej. Efter att ha genomgått en könskorrigering är före detta Anna numera man och är gift med Clary.

Tillsammans har de barn och bor i ett idylliskt radhusområde öster om Göteborg.
André har haft ett tufft liv med många motgångar Men han har aldrig gett upp. De första månaderna i sitt liv tillbringade han på ett barnhem i Colombias huvudstad Bogota. Därefter adopterades han och fick Ewa och Rune Olovsson från Lerum som föräldrar.
– Jag tror inte att blodsband är det viktigaste. Ewa och Rune har gett mig all den kärlek jag behöver, konstaterar André.

Till en början växte André, eller Anna som hon ursprungligen hette, upp som vilken liten flicka som helst. Men det dröjde inte länge innan Anna kände att det var något som inte stämde:
– Jag tänkte annorlunda och undrade varför inte jag fick gå klädd och göra samma saker som min storebror.
När hennes jämnåriga tjejkompisar gillade den brittiska popgruppen Spice Girls var Anna kär i Gudrun Schyman och fast besluten att rädda världen:
– Jag kände mig inte bekväm som tjej. Jag var aldrig intresserad av så kallade typiska tjejgrejer utan tyckte det var roligare att vara med killarna och spela fotboll och innebandy.

Allt eftersom tiden gick kände Anna mer och mer att hon var född i fel kropp. Det var kille och inte tjej hon ville vara. Samtidigt fick hon utstå mycket spott och spe från framförallt jämnåriga tjejer:
– Jag har varit mobbad i alla år. Först var det på grund av att jag är född med gomsegel. Och därefter för att jag uppfattades mer som en kille än en tjej.
Efter nian hoppades Anna – eller Fabiola som hon då hette – på en nystart. Hon sökte och kom in på ett hockeygymnasium. Men det blev inte som hon hade tänkt sig. I stället utmynnade det i en extremt jobbig period där hon fick utstå ständiga glåpord och kränkningar.
Efter ett år bestämde sig Fabiola för att byta skola och börja på Angeredsgymnasiet:
– Det är det bästa beslut jag någonsin har tagit. Där möttes jag av en helt annan attityd och öppenhet. Både lärare och skolkamrater uppmärksammade mina kvalitéer i stället för mina tillkortakommanden. Där kunde jag vara mig själv, berättar André och lyser upp när han tänker tillbaka på åren på Angeredsgymnasiet.

Det var under den perioden Fabiola "kom ut som kille" och allvarligt började fundera på att genomgå en könskorrigering. Alla var dock inte positiva till det livsavgörande beslutet:
– Flera tog helt avstånd från mig. Jag mådde fruktansvärt dåligt och utsatte mig bland annat för självsvält för att mina bröst skulle försvinna och mensen upphöra. Jag gick helt in i mig själv.

Tatueringen ger besked om det datum då André fick den första sprutan - på vägen mot att bli en man. Bild: Kent Eikeland
Tatueringen ger besked om det datum då André fick den första sprutan - på vägen mot att bli en man. Bild: Kent Eikeland

Först 2008 fick Fabiola tid på Lundströmsmottagningen i Alingsås som är specialiserade på att utreda möjligheten för en eventuell könskorrigering.
Därefter tog det ytterligare två år innan Fabiola fick sin första testostronspruta som innebar starten för hennes långa väg mot att bli man:
– Det har jag aldrig ångrat, försäkrar André och kavlar upp ena skjortärmen och visar stolt upp en tatuering med siffrorna 10–06-09 som står för det datum då han fick sin första spruta.
Därefter har André opererats vid flera tillfällen. Bland annat har brösten tagits bort och fortfarande återstår ett antal kompletterande operationer.

Den pågående hormonbehandlingen kommer att fortsätta resten livet. Men André behöver inte längre ta några sprutor. I stället smörjer han två gånger varje dag själv in sin bringa med ett speciellt testostrongelé för att behålla sina nyvunna manliga egenskaper i form av skägg och en grövre röst. Sedan två år tillbaka är han registrerad och därmed även i juridisk mening en man.
– Under resans gång har jag haft ett extremt stort stöd av mina föräldrar och min fru Clary, förklarar André och ger hustrun en varm blick.

Clary och André träffades på arbetsplatsen och tycke uppstod. Bild: Kent Eikeland
Clary och André träffades på arbetsplatsen och tycke uppstod. Bild: Kent Eikeland


Paret träffades på en gemensam arbetsplats inom hemsjukvården. Båda kände sig mobbade och utanför. Clary minns André den första tiden som väldigt tystlåten och tillbakadragen:
– Men han var väldigt trevlig när han väl snackade. Jag tyckte han var häftig och blev lite intresserad, medger Clary.
Vänskapen utvecklade sig till kärlek och sedan två och ett halvt år tillbaka är Clary och André gifta och har barn.
– Jag får känslan att många tycker att vårt förhållande är exceptionellt. Men så upplever inte jag det, förklarar Clary.
André instämmer:
– Det är personen Clary jag är kär i. Inte det faktum att hon råkar vara kvinna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.