Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Deltagarna sitter i en halvcirkel och sluter sina ögon.

Andevärlden – parallell verklighet för många

Leva Tror du på andar? Du är inte ensam. Upp mot 70 procent av svenskarna är förvissade om att det finns en annan verklighet vid sidan av vår.

Det går inte att ringa till dem. Inte heller att kräva att de ska dyka upp när man har lust att ses. Andarna väljer själva när de ska tillkännage sin närvaro och hur de ska söka kontakt.
– Jag behöver ställa in mig på deras vibration för att kunna höra, känna och se dem, säger Andreas Hindström, medium och healer i Sveriges Spiritualistiska kyrka.
Enligt religionspsykologforskaren Sara Duppils i Gävle tror majoriteten av svenska befolkningen på en andevärld, parallell med den jordiska. Däremot är det fortfarande ett skambelagt samtalsämne, och många håller tyst om sina besök från andra sidan. 
– Att tro på en andevärld kan anses konstigt och ovetenskapligt. Många människor är rädda för att bli betraktade som psykiskt sjuka, eller anklagas för att ha inbillat sig, om de berättar om sina besök från andra sidan, säger hon.
Därför finns det heller inga säkra siffror på hur många som tror på ett liv efter detta. Att sju av tio svenskar accepterar tanken på att andar finns, är en uppskattning från Sara Duppils sida.

Andreas Hindström


– Det är otroligt vanligt att ha erfarenhet av mystiska upplevelser. Så har det alltid varit, även om uppfattningen av andarna har förändrats efter den rådande världsbilden, säger hon.
Är det Gud som ger sig till känna? Är andarna onda demoner, eller vänliga själar? Beroende på vilken position kyrkan har haft i samhället och hur vetenskapliga teorier har utvecklats har bilden förändrats över tid. Däremot finns det vissa stråk i övertygelsen som alltid har sett likadana ut.
– Att det existerar en annan dimension än vår och att det finns ett ljus eller en portal som leder upp till andevärlden, säger Sara Duppils.
I den lilla lokalen med skylten ”Själavård” i Majorna finns det absolut ingen tvekan. Andreas Hindström har bjudit in till en öppen meditation för ”mediumutveckling” och rummet fylls av deltagare. En del är här för första gången, andra är återkommande gäster. Det gemensamma är att samtliga är övertygade om att andevärlden finns. En del har mött den som en förnimmelse av kontakt från en avliden närstående, andra har med egna ögon sett figurer och gestalter.
– Jag har haft flera upplevelser av en väldigt stark närvaro. Nu vill jag veta mer om mina andliga vägledare, säger Cecilia Tammgren.

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder och för de flesta har kristendomen spelat ut sin roll. Det betyder däremot inte att människor har slutat att tro. Istället har den privata livssynen fått en allt större plats, och majoriteten av dem som avfärdar tanken på en allsmäktig Gud tror ändå på ”någonting”. Kärnan är ett liv efter detta och att våra själar aldrig upphör att finnas till.

 

Sara Duppils


– De föreställningar som liknar varandra är att vi behåller vår personlighet efter döden och att den fortsätter att utvecklas i en annan dimension, säger religionsforskaren Sara Duppils som just nu lägger sista handen vid sin avhandling under arbetsnamnet Samtida spiritism.
I över 15 år har hon fascinerats av tron på andar och människors erfarenhet av kontakt med den andra sidan. Hon berättar att för många har de oförklarliga upplevelserna skakat om dem rejält och förändrat deras livssyn totalt.
– Det naturvetenskapliga sättet att betrakta döden, att en individ helt upphör att existera, kan vara ångestframkallande. Att det finns något mer än det här kan uppfattas som en tröst och ett nytt sätt att förstå livet och döden, säger hon.
I Majorna har de tio besökarna placerat sina stolar i en halvcirkel med Andreas Hindström som den självklare ledaren. Nu sluter alla sina ögon och rummet fylls av förväntan. Några värmeljus brinner i glaslyktor vid den vita väggen.
– Sätt dig bekvämt, lägg händerna på knäna och ta ett djupt andetag, inleder Andreas Hindström meditationen.

Tystnaden lägger sig över lokalen, bara regnet slår som snabba andetag mot fönsterrutan. Med tydlig röst fortsätter Andreas sin guidning mot ett möte med andarna.
– Du kommer i kontakt genom att tänka på dem. Acceptera allt som händer, säger han.

Kanske upplever du en varm smekning över kinden, eller tvärtom ett kallt stråk över kroppen. Genom att vara uppmärksam på allt som sker under meditationen kan du söka dig till ”de högre sfärerna”. hävdar Andreas Hindström.
– Andarna drivs av kärlek och en önskan att hjälpa oss som är kvar på jorden. De är så tydliga som de kan vara, men om det blir ett möte beror på omständigheterna, säger han.
Det händer egentligen ingenting i rummet. Inga möbler förflyttas, inga böcker ramlar ur bokhyllan. Ändå berättar de mediala besökarna om omtumlande möten inne i sina egna kroppar.
– Jag tyckte mig se en man och en kvinna, som jag fick för mig var en ängel. De satt med en skål mellan sig och jag uppfattade ordet rosenolja, säger Jessica Rosendahl när meditationen är slut.
Deltagarna den här kvällen är i alla åldrar, men de har en sak gemensamt. De är alla kvinnor. Men enligt Sara Duppils betyder det egentligen ingenting. Kvinnor har inte generellt en större tro på andar och andra världar, menar hon.
– Föreställningarna om en andevärld är lika vanliga hos män som hos kvinnor. Men kvinnor pratar nog oftare om sina upplevelser och känslor, säger hon.
Att tro på reinkarnation, att vi lever flera liv och återföds till jorden, är nästan lika vanligt som att vara övertygad om att andevärlden finns. Däremot blir vi inga djur om vi burit oss illa åt som människor, menar Andreas Hindström.
– Men hur det rent faktiskt går till, det vet jag inte. Jag sitter inte på någon absolut sanning, säger han. 
Den som googlar på ordet medium får nästan två miljoner träffar. De flesta innehåller olika erbjudanden om andlig hjälp. Tarotkort, änglar, healing och spådomar trängs frikostigt på Internet. Sara Duppils menar dock att majoriteten av de som nappar på någon av alla dessa tjänster sällan är i behov av medial rådgivning. Istället vill de flesta få bekräftelse på något de redan känner till.
– Min forskning har visat att medium, till skillnad mot vad många tror, inte har någon viktig roll i kontakten med andevärlden. Om mediumet förmedlar något som besökaren inte tror på, går hon eller han vidare till nästa, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.