Anders Wall är en av Sveriges stora mecenater. Han stöttar forskning och tror mycket på samarbete mellan forskning och näringsliv. Nu fyller han 90 år.
Anders Wall är en av Sveriges stora mecenater. Han stöttar forskning och tror mycket på samarbete mellan forskning och näringsliv. Nu fyller han 90 år. Bild: Lars Pehrson

​Anders Wall fyller 90 – men vägrar att pensionera sig

Vid 33 års ålder blev han börsens yngsta vd. Vid 85 var han den äldste styrelseordföranden. Med nyfikenhet och anpassning kommer man långt i karriären, menar Anders Wall som ännu inte har pensionerat sig.

ANNONS
|

Han fyller 90 och firar som vanligt födelsedagen med att dela ut stipendier i Anders Walls stiftelse. Skillnaden i år är att ceremonin blir digital och att prisutdelaren själv sitter i coronakarantän med familjen på sin 1600-talsherrgård i uppländska Heby.

Gården ligger inte långt från byn Giresta där Anders Wall växte upp, en bondpojke med läshuvud som prästen fick upp ögonen för i skolan. Det ordnades så att Anders sökte till läroverket i Uppsala, utan föräldrarnas vetskap.

– De var ju enkla människor, om man säger så, då skulle man inte sticka ut hakan. Det förekom inte att man sökte till läroverket med min bakgrund.

ANNONS

Fick en kram av sin far

Först när han blivit antagen berättade han för sin pappa om tilltaget.

– Då minns jag att han lite lätt kramade om mig och sa: "Det är det bästa som hade kunnat hända dig. Du hade ändå aldrig blivit någon bra bonde, för du har inte ens brytt dig om att lära dig namnet på våra kor". Vi hade elva kor – men pappa hade noterat att jag hellre läste Enköpingsposten.

Anders Wall med sin hustru Charlotte Wall inför Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 2018.
Anders Wall med sin hustru Charlotte Wall inför Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 2018. Bild: Anders Wiklund

Prästen och läraren hyser han evig tacksamhet mot. Utan dem hade det knappast blivit en sådan imponerande karriär som han sedermera skapade sig. Efter studentexamen blev det Handelshögskolan och sedan arbete för Kjell Beijer på Kol och Koks AB, där han alltså blev rekordung börs-vd 1964. Med åren byggde han upp ett stort investmentbolag, Beijerinvest AB, och blev en både inflytelserik och förmögen man.

Men han har aldrig glömt sitt ursprung. Det märks inte minst när det gäller kyrkan i Giresta, som räddades från rivning och totalrenoverades på Anders Walls bekostnad. I dag är den känd inte minst för högklassiga konserter och årliga musikstipendier.

– Eftersom församlingen var så liten krävdes det något mer för att fylla kyrkan med liv, så jag startade en musikstiftelse, säger den musikintresserade Wall.

ANNONS

Namnkunniga musiker

Många namnkunniga musiker har gett konserter i Giresta, men Anders Wall har grundat än kändare stiftelser. Förutom nämnda Anders Walls stiftelse delar även Beijerstiftelsen årligen ut stora belopp till bland annat forskning inom medicin, genetik och ekologisk ekonomi samt till kultur och design. Stiftelsen äger också inredningsföretaget Svenskt Tenn.

Vad får du ut av ditt mecenatskap?

– Det är en stor glädje och en förmån att kunna bidra till unga människors utveckling och möjlighet att genomföra spännande och viktiga projekt. Att fortsätta följa våra stipendiater genom nätverket Wallumni bidrar till att hålla mig ung och nyfiken, och det har givit mig så många nya vänner och insikter inom olika områden.

Du har haft en lysande karriär, men har det funnits tillfällen när du har tvivlat på hur du ska klara dig och din verksamhet?

– Ja, det fanns den här perioden under 90-talskrisen, då vi i likhet med så många andra stora och mindre företag var illa ute, när till och med svenska banker hade stora problem. Det var bara att ta lärdom av detta, spotta i nävarna och ta nya tag.

Förändrades något i ditt sätt att arbeta och driva företag genom det?

– Kanske blev jag försiktigare efter det, inte fullt så mycket risktagare.

ANNONS
"Det är en stor glädje och en förmån att kunna bidra till unga människors utveckling och möjlighet att genomföra spännande och viktiga projekt", säger Anders Wall. Bilden är från en föreläsning på Uppsala universitet 2017.
"Det är en stor glädje och en förmån att kunna bidra till unga människors utveckling och möjlighet att genomföra spännande och viktiga projekt", säger Anders Wall. Bilden är från en föreläsning på Uppsala universitet 2017. Bild: Fredrik Sandberg

Han lämnade över posten som styrelseordförande i Beijer Alma till sonen Johan 2016. Då hade han sysslat med affärer i snart 60 år – längre än så, om man räknar in kaninförsäljningen han bedrev på Fyristorg i Uppsala före morgonens första lektion under åren i läroverket.

Hur håller man sig på topp så länge?

– Genom att delta och vara aktiv hela tiden. Och anpassa sig till förändringar. Jag tycker inte att det har varit så svårt egentligen, dessutom roligt och engagerande.

Anders Wall

Ålder: Fyller 90 år den 10 mars.

Gör: Finansman, entreprenör och mecenat.

Utmärkelser i urval: H.M. Konungens medalj i 12:e storleken med Serafimerordens band, Riddare av Vasaorden 1974, Kommendör av Finlands Lejons orden, Officer av Franska Hederslegionen. Ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, samt Hedersupplänning.

Bor: På Starfors säteri i Heby i Uppland.

Familj: Hustrun Charlotte, barnen Johan och Åsa samt fyra barnbarn.

Så firar han födelsedagen: ”Hemma på Starfors med Charlotte. Vår stiftelse delar ut stipendier till unga talanger på min födelsedag, i vanliga fall under stor högtidlighet. Men i år följer jag den digitala sändningen hemma med min familj, och skålar i champagne med en av våra stipendiaters eget champagnemärke.”

Om att fylla 90: ”Man kan väl allmänt konstatera att jag har samlat på mig en hel del erfarenhet. Jag tror att jag har lärt mig vad som är viktigt och oviktigt i livet. Det är väl inte alltid så kul att bli äldre, men det är en lycka att få mogna.”

Blir lycklig av: ”Att ha utvecklat Morgongåva från ett stagnerat brukssamhälle till ett e-handelscentrum med 1 500 nya arbetstillfällen.”

Bästa hemmasysslan: "Läsa och lyssna på klassisk musik."

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS