Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Piltz, lördagskrönikör.,

Anders Piltz: "Moder Teresa – ikonisk och ifrågasatt"

KRÖNIKA: "Redan under sin livstid blev hon kallad fundamentalist, fanatiker och reaktionär", skriver Anders Piltz i sin lördagskrönika om Moder Teresa..

En ikon är: 1. Bild, föremål för religiös vördnad. Med ljuslågor, kyssar och gester visar man respekt för den avbildade personen eller händelsen. 2. Symbol man klickar på för att öppna program eller dokument. 3. Person, representativ symbol för något man beundrar.
Moder Teresa av Calcutta är ikon i betydelsen 1 och 3. Redan under sin livstid (1910-1997) var hon ikonisk: den böjda gumman i sari med skrynkligt ansikte som letade upp de döende i Calcuttas slum och gav dem några värdiga sista dagar och timmar. Franciskus på medeltiden och Teresa på 1900-talet tänker man på när man hör ordet helgon. Hon fick Nobels fredspris och använde pengarna till ett kalas för de fattiga på hemmaplan.

Fredspristagaren Moder Teresa hade även sina belackare. 
Fredspristagaren Moder Teresa hade även sina belackare. 


Men redan under sin livstid blev hon kallad fundamentalist, fanatiker och reaktionär. Jovisst, hon stack inte under stol med vad hon ansåg om aborter och dödshjälp, kyrkans ståndpunkt sedan 2 000 år. 
Men några sade också att hon var en av dessa skenbara ljusgestalter som i själva verket sätter käppar i hjulet för utvecklingen. Det fanns brister i sjukhushygienen. Patienterna fick inte alltid adekvat smärtlindring. Moder Teresa plåstrade om symptomen utan att angripa orsaken. Hon hjälpte inte de fattiga, hon glorifierade fattigdomen. Enligt kritikerna.

I förlängningen av resonemanget: hon borde ha lämnat de döende på gatan och i stället gått in i politiken, bekämpat hinduismen, den stora bromsklossen i Indiens utveckling, och ägnat sig åt fattigdomsbekämpning. 
Moder Teresa var väl medveten om belackarna. Hon var inte socialarbetare eller politiker. Hon ville sätta ett tecken: peka på den heliga ikonen i rännstenen, värd all den respekt som tillkommer en avbild av Guds väsen.
Borde hon ha lämnat människorna i gatusmutsen och skissat på långsiktigare lösningar? Det hade visserligen inte hjälpt den oersättliga person som dog just där men hade kanske glatt desto flera i framtiden.

Politik är nödvändigt. Politiska lösningar måste till för att så långt möjligt avskaffa orsakerna till den himmelsskriande nöden i Indien och överallt där det finns slum. Men tills den perfekta slutlösningen uppnåtts kommer nöden alltid att finnas, det vill säga alltid och överallt.
Till dess väcker helgonen beundran och kult, motstånd och misstänkliggörande. De är en utstrålning av Jesus själv, levande översättningar av evangeliet. Jesus själv kritiserades för att inte vara tillräckligt effektiv. Han hade kunnat avskaffa världssvälten men gjorde det inte. 
Det han gjorde var tecken på det kommande gudsriket, inspiration att verka för en bättre värld. 
Men han varnade sina efterföljare: Ve er när alla talar väl om er.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.